Nogomet

"Ima teškoća, ali puni smo nade"

Borna Rupnik • četvrtak, 24.09.2009.
"Ima teškoća, ali puni smo nade"
Foto: Davor Sajko

Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je popis kandidata za nadolazeću prijateljsku utakmicu s Katarom te kvalifikacijski ogled protiv Kazahstana. Iznenađenja nema, a Bilić je zadovoljan formom raspoloživih igrača...

Slaven Bilić prezentirao je u četvrtak popis kandidata za izazove koji našu reprezentaciju čekaju u listopadu i pritom nije iznenadio. Nema ozlijeđenih Stipe Pletikose i Luke Modrića, vratio se oporavljeni Robert Kovač, a ponovno je pozvan i novi Hajdukov igrač Anas Sharbini.

U specifičnoj je situaciji tek Dejan Lovren. "Jasno je da želimo da bude s nama, on je pun potencijala, ali i mladu reprezentaciju očekuje važan dvoboj. Budemo li zdravi i kompletni, na Ladićev ćemo mu zahtjev omogućiti da nastupi za mladu izabranu vrstu", objasnio je Bilić.

Svi su ostali u punoj spremi. Slaven Bilić je bio u Engleskoj i posjetio Kranjčara, Ćorluku i Eduarda, dok se s Klasnićem i ovoga puta nepozvanim Kalinićem čuo telefonski. "Dobri smo. Analizirali smo situaciju, znamo da imamo poteškoća, ali puni smo nade", kaže Bilić.

"Naravno, čekamo pomoć Engleza, ali taj bi nam se rezultat morao poklopiti. Mi gledamo prema Kazahstanu, oni će biti motivirani. Nije to samo egzotično gostovanje, nego i vrlo teško. Psihički će pritisak biti ogroman. No, moramo ih dobiti i ući u doigravanje, a tamo bismo morali biti kompletni", nastavio je.

Izbornik ne strahuje od nedostatka engleskog motiva: "Na ishod iz Ukrajine ne možemo utjecati. Možemo se samo nadati, ali svi znamo kakav je engleski mentalitet".

Nedavne predstave Vedrana Ćorluke u dresu Tottenhama podignule su nekoliko obrva, no Bilić ne sumnja u formu svog desnog braniča: "Zadovoljan sam njegovom formom. U Minsku je bio jako dobar, u Zagrebu također - sve do glupog kartona. Istina, protiv Chelseaja je dva puta pogriješio, ali dobro se nosio sa suparnicima svjetske klase poput Drogbe. Motiviran je i stabilan, sve je u najboljem redu".

Isto tako, ni samopouzdanje Vedrana Runje nije pod znakom upitnika: "Nije on rekao da ne treba braniti. Znamo kako brani zadnji deset godina i znamo kako je branio u zadnje dvije utakmice za reprezentaciju".

Slaven Bilić nije mogao izbjeći ni temu svog ostanka na kormilu nacionalne selekcije: "Postoji ta opcija, ali je ne mogu sažeti u jednoj rečenici. Već sam više puta rekao da se samo ovaj posao ne može mjeriti s ostalima, dobro mi je i uživam u njemu. To se ne može kupiti novcem, zato i postoji mogućnost nastavka suradnje".

"S druge strane, još uvijek stoji da smatram da je šest godina izborničke klupe dovoljno - dvije sam bio u mladoj i četiri u seniorskoj reprezentaciji. Naposljetku, nije to samo moja odluka. To prvenstveno ovisi budu li me željeli narod, HNS, novinari i, naravno, plasiramo li se na Svjetsko prvenstvo", zaključio je Bilić.

Okupljanje je na rasporedu u nedjelju i ponedjeljak, a zatim reprezentacija kreće na pripreme u Rovinj.

Popis kandidata za susrete protiv Katara i Kazahstana:

Vratari: Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk), Matej Delač (Inter Zaprešić)

Braniči: Ivica Križanac (Zenit), Josip Šimunić (Hoffenheim), Danijel Pranjić (Bayern), Vedran Ćorluka (Tottenham), Robert Kovač (Dinamo), Dejan Lovren (Dinamo), Hrvoje Čale (Trabzonspor), Hrvoje Vejić (Hajduk).

Vezni igrači: Darijo Srna (Šahtar), Niko Kranjčar (Tottenham), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Nikola Pokrivač (Red Bull Salzburg), Jerko Leko (Monaco), Ivan Rakitić (Schalke), Anas Sharbini (Hajduk).

Napadači: Ivica Olić (Bayern), Mladen Petrić (HSV), Eduardo da Silva (Arsenal), Mario Mandžukić (Dinamo), Ivan Klasnić (Bolton).

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!