Ostali sportovi

U lov na drugi krug, nadajući se iznenađenju

Matej Milanović • petak, 25.09.2009.
U lov na drugi krug, nadajući se iznenađenju

Hrvatska će s Nizozemskom otvoriti Europsko prvenstvo za odbojkašice. U Poljsku Hrvatska odlazi po plasman u drugi krug, što je minimalni cilj. Ipak, atmosfera u reprezentaciji već dugo nije bila toliko visoka i sve se igračice nadaju da će osim ostvarivanja minimalnog cilja uspjeti i iznenaditi pokojeg favorita...

Utakmicom protiv Nizozemske Hrvatska će otvoriti svoje natjecanje na ženskom odbojkaškom prvenstvu Europe u Poljskoj. Hrvatska se za ovo natjecanje pripremala u Poreču i na okupu su praktički sve naše najbolje odbojkašice i u sastavu od samog početka priprema vlada odlična atmosfera. Jedini glavni problem je nedostatak pripremnih susreta uvjetovan i lošim financijskim stanjem u Savezu.

Hrvatice su smještene u skupinu A koja će igrati u Lodzu, u Atlas Areni. Protivnice naših bit će Poljska, Španjolska i već spomenuta Nizozemska koja je jedan od favorita natjecanja. Teško je očekivati da ih Hrvatska može iznenaditi, no prva utakmice su često najteže, pa kako će to vrijediti za naše, tako će vrijediti i za Nizozemsku. Uz to Nizozemska ima obavezu pobijediti u ovom meču i samim time veliki pritisak, dok Hrvatska u susret može ući apsolutno neopterećeno. Poraz nam ne bi odnio ništa, a pobjeda bi nam mogla čak pružiti šansu za neke veće domete od drugog kruga.

Sistem natjecanja:

16 reprezentacija podijeljeno je u četiri skupine. Nakon prve faze tri najbolje reprezentacije iz svake grupe ulaze u drugi krug i prenose bodove iz međusobnih susreta. Skupine A i C križat će se i stvoriti grupu E, dok će skupine B i D stvoriti grupu F. Na kraju druge faze po skupinama dvije najbolje reprezentacije iz skupina E i F ući će u polufinale. Polufinalni parovi, bit će određeni odbojci svojstvenim i pomalo glupim načinom, ždrijebom. To znači da bi u polufinalu mogle igrati reprezentacije iz iste skupine.

U drugom kolu naše će odmjeriti snage s Poljskom. Domaća reprezentacija je također papirnati favorit protiv naših. Imaju jači sastav, koji je već osvajao prvenstvo Europe i još će igrati pred domaćom publikom koja će sigurno biti sedmi igrač njihove reprezentacije. Svaki bod iz te prve dvije utakmice za Hrvatsku bi bio veliki bonus, a čak i dva poraza pred zadnje kolo ne bi nužno bili tragedija.

Naime, Hrvatska će najvažniju utakmicu prvog djela natjecanja igrati u nedjelju protiv Španjolske. Pošteno su namučile našu reprezentaciju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, no u tom će dvoboju Hrvatska biti favorit i tu se utakmicu mora pobijediti za ulazak u drugi krug što je minimalni cilj ove reprezentacije.

Sastavi skupina:

Grupa A: Hrvatska, Nizozemska, Poljska, Španjolska
Grupa B: Francuska, Italija, Njemačka, Turska
Grupa C: Belgija, Bjelorusija, Bugarska, Rusija
Grupa D: Azerbejdžan, Češka, Slovačka, Srbija

Ako bi Hrvatska, kao što se očekuje, prošla u drugi krug, križala bi se sa skupinom C. U njoj su Rusija, Belgija, Bugarska i Bjelorusija. Jelena Alajbeg, naša najmlađa reprezentativka smatra da se da igrati sa sve četiri ekipe iz grupe C što znači da bi Hrvatska mogla ostvariti još koju pobjedu u drugom krugu.

Kao što je već rečeno, primarni cilj je pobjeda sa Španjolskom i plasman u drugi krug. Taj bi rezultat značio kontinuitet pozitivnih rezultata i nadovezao bi se na odličan uspjeh postignut prije dva mjeseca u Subotici, kada su hrvatske odbojkašice izborile odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Raspored hrvatskih utakmica:

25.09. Hrvatska - Nizozemska 17:30h
26.09. Hrvatska - Poljska 17:30h
27.09. Hrvatska - Španjolska 20h

Velike zasluge za dosad ostvareno idu izborniku Miroslavu Aksentijeviću, koji je u sastav vratio naše najjače igračice i koji je uspio stvoriti odličnu atmosferu i postići za sada jako dobre rezultate bez obzira na totalno rasulo Saveza koja je nažalost već općeprihvaćena činjenica.

Upravo zbog održavanja te atmosfere i radi dodatnog napretka ove reprezentacije potrebno je proći u drugi krug. To međutim ne znači da Hrvatska ne može i više od toga. Gotovo sve igračice smatraju da mogu biti iznenađenje ovog turnira. Za to će, osim protiv Španjolske, biti potrebno pobijediti još barem jednom u prva dva susreta što bi nam omogućilo prenošenje dva boda u idući krug.

Nisu favoritkinje, no ekipa u kojoj su, između ostalih, Maja Poljak, Mirela Delić, Sanja Popović, Mia Jerkov, Katarina Barun i Senna Ušić Jogunica mogu sigurno zagorčati život svim najjačim sastavima, a uz malo sreće postići i rezultat vrijedan pamćenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!