Automoto

Rossi - vladar Estorila

Mario Plavčić • četvrtak, 01.10.2009.
Rossi - vladar Estorila
Foto: EPA

Nakon mjesec dana odmora nastavlja se natjecanje u MotoGP, a sljedeća postaja je Estoril - Velika nagrada Portugala. Apsolutni vladar Estorila je aktualni prvak i vodeći u ukupnom poretku Valentino Rossi koji se može pohvaliti impresivnim nizom - u posljednjih devet godina ostvario je devet postolja, a od toga pet pobjeda na VN Portugala...

Staza Autódromo do Estoril izgrađena je 1972. godine na stjenovitoj visoravni u blizini sela Alcabideche koje je 9 kilometara udaljeno od grada Estorila i duga je 4,182 km. Prva utrka Velike nagrade Portugala vožena je 1987. godine, a slavio je Amerikanac Eddie Lawson.

Uslijedila je pauza sve do 2000. godine, a tada je slavio Garry McCoy. Godinu dana kasnije pobjednik je bio Valentino Rossi koji je ujedno i apsolutni rekorder po broju pobjeda u Portugalu - Talijan je čak pet puta pobijedio, a četiri puta u nizu (2001. - 2004.)

Rossijev niz prekinuo je Brazilac Alex Barros koji je godinu kasnije upisao pobjedu ispred Rossija i trećeplasiranog Maxa Biaggija. Iduće godine Rossi je ponovno na postolju, ali opet kao drugoplasirani. Ovog puta brži od njega bio je Španjolac Toni Elías na Hondi i to za svega 0,002 dijela sekunde.

Prije dvije godine Rossi je peti puta upisao pobjedu ostavivši iza sebe drugoplasiranog Danija Pedrosu te Australca Caseyja Stonera na Ducatiju. Prošle sezone pobjednik VN Portugala bio je Jorge Lorenzo, drugi je bio Pedrosa, a trećeplasirani Valentino Rossi - 9. pobjedničko postolje Talijana u nizu na VN Portugala!

Nakon odmora Rossi je najavio završnicu sezone: "Nakon pobjede u Misanu uživali smo u gotovo mjesec dana odmora i sad sam u potpunosti spreman za završni dio sezone. Nalazimo se u odličnoj situaciji, ali još ništa nije gotovo. Vidjeli ste što se sve događalo tijekom sezone i nezahvalno je išta predviđati unaprijed - konačni rasplet je daleko. Ići su maksimalno u iduće tri utrke, a onda pred Valenciju vidjet ćemo gdje smo."

I Lorezno se raduje nastavku sezone: "Zaista sam uzbuđen što se nastavlja natjecanje. Proveo sam tjedan dana na Mallorci gdje sam boravio s obitelji i trenirao s ocem. Mislim da je pauza bila preduga, ali iskoristio sam vrijeme kako bih se što bolje pripremio za ove četiri utrke do kraja sezone. Na redu je Estoril gdje sam doživio jedan od najljepših trenutaka u životu. Idem u Portugal s nadom da ću odraditi dobar vikend, a posebno me raduje povratak Caseyja koji nam je svima inspiracija."

Prednost Rossija u odnosu na drugoplasiranog Lorenza je 30 bodova, a četiri su utrke do kraja sezone. U slučaju Rossijeve pobjede u Portugalu, bit će još koračić bliže novom naslovu prvaka. Njegov momčadski kolega i prvi pratitelj u ukupnom poretku Lorezno dokazao se pobjedom prošle godine u Estorilu i sve će učiniti da i ovaj puta bude bolji od Talijana te na taj način smanji zaostatak u ukupnom poretku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!