Ostali sportovi

Rio de Janeiro slavi!

Maja Giljanović • petak, 02.10.2009.
Rio de Janeiro slavi!
Foto: EPA

U petak je u Kopenhagenu odlučeno da će domaćin Olimpijskih igara 2016. godine biti Rio de Janiero. Brazilci su slavili u konkurenciji Chicaga, Tokija i Madrida...

Južna Amerika je prvi put u povijesti dobila organizaciju Olimpijskih igara. Nakon što su Chicago i Tokio eliminirani u prva dva kruga Međunarodni je olimpijski odbor Madridu pretpostavio Rio de Janeiro.

Međunarodni olimpijski odbor u Kopenhagenu je odlučivao o gradu domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine i nakon tri kruga glasanja izabrao Rio de Janeiro.

Vezane vijesti

Najveći favorit Chicago elimiran je u prvom krugu glasanja, Tokio u drugom, a u trećem je Rio de Janiero prvi put u povijesti Olimpijske igre donio Južnoj Americi. Brazilci su igrali upravo na kartu da je južnije od Mexico Cityja (izuzev Australije) olimpijsku baklju u više od 100 godina modernih Igara (Atena 1986.) bilo moguće vidjeti samo u ceremonijalnom pronošenju plamena svijetom.

Rio je svesrdno podupirao i predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva: "Rio je spreman. Pružite nam šansu", zamolio je Lula 100-tinjak članova MOO-a među kojima i počasnog predsjednika HOO-a Antuna Vrdoljaka u posljednjem obraćanju kandidata u 45-minutnom ekpozeu njihovih najvećih pluseva.

"Čas je svanuo. Brazil je jedna od 10 najjačih ekonomskih sila svijeta i jedina od njih nikad nije organizirala Olimpijske igre. Drugim kandidatima OI su tek plus više, nama su prigoda da izgradimo novi Brazil", poentirao je.

Nije odmogla ni potpora legendarnog Pelea ni predsjednika Srdeišnje banke Henriquea Meirellesa koji je MOO-u dao čvrste garancije su što se budžeta tiče OI 2016. "netaknute nemilim gospodarskim kretanjima proteklih mjeseci" i da je 11 milijardi dolara osigurano.

Na odluku o eliminaciji Chicaga i to u prvom krugu potencijalno su utjecali i skandal s mitom na ZOI 2002. u Salt Lake Cityju i bombaški napad 1996. koji je u Atlanti u olimpijskom selu ubio jednu i ozlijedio 111 osoba, Japanci ni sami sebe ne bi izabrali, a Madrid je drugi put uzastopce "izvisio".

London im je uzeo OI 2012., a Englezi su ih indirektno koštali i OI 2016. jer politika rotacije kontinenata bila je najveći uteg na izvrsno pripremljenu kandidaturu Španjolaca.

Nije Madridu pomogao ni apel bivšeg predsjednika Juana Antonija Samarancha: "Moj kraj je veoma blizu", ali uostalom ni Chicagu nije pomogao bivši senator Illinoisa, predsjednik SAD-a Barack Obama.

Amerikanci su u općoj nevjerici, a Copacabana slavi i drugi put u kratko vrijeme jer je Brazil šarmirao i Fifu, dobio organizaciju i Svjetskog prvenstva u nogometu 2014. i postao tek četvrta zemlja u povijesti kojoj su povjerena dva najveća sportska događaja svijeta uzastopce.

Gotovo 100.000 oduševljenih Carioca nakon objave su predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea da je Rio pobjednik - 66 glasova su dobili Brazilci, 32 Španjolci (u prvom krugu Madid 28, Rio 26, Tokio 22 i Chicago 18, drugom Rio 46, Madrid 29 i Tokio 20) - eruptirale veseljem i zaboravile na tugu nakon što su ostajali kratkima 1936., 1940., 2004. i 2012.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!