Automoto

Lorenzu leži Estoril

Matej Milanović • subota, 03.10.2009.
Lorenzu leži Estoril
Foto: EPA

Jorge Lorenzo krenut će sa prve pozicije u 14. utrku MotoGP sezone koja će se voziti u Estorilu. Lorenzu je ovo jedna od zadnjih prilika da pokuša smanjiti prednost Rossija i vratiti se u igru za naslov prvaka. Rossi će krenuti s druge pozicije, a prvi red popunjava Casey Stoner koji je bio jako dobar na svom povratku...

Najbolji u oba treninga u Portugalu bio je Španjolac Jorge Lorenzo, koji se na kvalifikacijama i potvrdio. Lorenzo se očito dobro snalazi na stazi u Estorilu, na kojoj je slavio i prošle godine, iako je na kvalifikacijama slavio s manjom razlikom nego na treningu.

Odmah iza njega krenut će najveći favorit za naslov svjetskog prvaka, Valentino Rossi koji je odlično odradio posao i koji je izjavio da mu je sada jedini cilj naslov i da ga ne zanima previše dolaziti do pobjede u svakoj utrci.

Svojevrsno iznenađenje dosadašnjih MotoGP zbivanja u Portugalu je Casey Stoner. Australac je dva mjeseca bio udaljen od svog motora zbog fizičkih problema i teško je bilo očekivati da će odmah na povratku zauzeti treću poziciju na kvalifikacijama, s ne prevelikim zaostatkom za dvojcem koji se bori za naslov.

S četvrte pozicije krenut će Dani Pedrosa, koji je uspio zadržati zaostatak na manje od pola sekunde, a kao peti krenut će Colin Edwards koji je na kvalifikacijama bio posljednji sa zaostatkom manjim od jedne sekunde za Lorenzom. Valja spomenuti i loše nastupe Tonija Eliasa koji je bio 13., te Chrisa Vermeulena i Marca Melandrija koji su zauzeli 15. i 16. mjesto. Iza njih se smjestio samo Gabor Talmacsi koji se nikako ne uspijeva snaći u ovoj kategoriji.

U sutrašnju utrku Lorenzo kreće kao izraziti favorit, no to ne znači da ne mora biti oprezan. Španjolac zna pogriješiti, a s druge strane Rossi se često poboljšava tijekom vikenda i mogao bi biti pravi na utrci. Lorenzo mora u Estorilu malo smanjiti razliku za Rossijem, koja sada iznosi 30 bodova, ukoliko želi barem malo zakomplicirati borbu za naslov.

Teško je očekivati da će se boriti za pobjedu, ali ako dobro krenu Pedrosa i Stoner mogli bi imati šansu, a u svakom slučaju borit će se za postolje. Kao i u svim prethodnim utrkama, ostali nemaju nikakvu nadu, osim ako ne bude kiše, ili nekih drugih potpuno neočekivanih događaja.

MotoGP, VN Portugala, Estoril, Kvalifikacije:
1. J. Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) 1:36,214 min
2. V. Rossi (ITA/Fiat Yamaha) +0,260 sek
3. C. Stoner (AUS/Ducati Marlboro) +0,314 sek
4. D. Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +0,488
5. C. Edwards (SAD/Monster Yamacha Tech 3) +0,928

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!