Nogomet

Bod za otpuštanje kočnice

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 05.10.2009.
Bod za otpuštanje kočnice
Foto: Bruno Karadža

Zagrebovi su nogometaši u Karlovcu rezultatski probili led tekuće sezone. Odigrali su Pjesnici uz bok drugoplasiranoj momčadi prvenstva, a osvojeni bi im bod trebao pomoći u otpuštanju kočnice za buduće susrete...

"Bijeli" su protiv Karlovca tek u početnih dvadesetak minuta izgledali kao sastav koji će ponovno lako pasti, ali kako je vrijeme odmicalo gostujući je sastav polako, a na kraju i u potpunosti preuzeo kontrolu na terenu. Pred sam kraj dvoboja Karlovčani su na vlastitom terenu prijetili tek kontrama no nekonkretnost Zagreba još se jednom pokazala ključnom u postizanju boljeg rezultata.

Nisu Pjesnici na šestom ovosezonskom gostovanju pružili igru za pamćenje, ideje u središnjici te odlučnosti pred golom i dalje nedostaje, no toliko spominjane neprisiljene pogreške uspješno su smanjene. Za razliku od utakmice u Varaždinu i one protiv Cibalije, gdje su "bijeli" također bili ravnopravan, ako ne i bolji suparnik, obrana je uspjela sačuvati ono što napad nije bio u stanju pretvoriti u nešto više.

Vezane vijesti

Osim boda kočnicu bi trebao otpustiti i sedmodnevni odlazak u Međugorje, gdje će se osim na rješavanju gorućih problema raditi i na standardizaciji sastava. No odlazak iz metropole Pjesnicima će najviše koristiti kako bi se odmorili od pritiska i priča koje su potaknuli svojim rezultatima. "Igračima će koristiti promjena, a u ovoj će nam situaciji dobro doći i maksimalan režim i koncentracija na daljnje izazove. Imat ćemo napokon i nešto više vremena da ispravimo neke od pogrešaka koje su nam se događale, radit ćemo na prekidima i nekim novim taktičkim zadaćama."

"Iako je svaki trening nova prilika svakom igraču da se nametne i istakne, poradit ćemo malo i na stabilizaciji i standardizaciji momčadi. Konkurentno trebamo stići do stadija koji će nam osigurati pobjede, a nadamo se da ćemo na idućim susretima moći računati i na Lovreka." O Lovrekovim kvalitetama sve se zna, Zagrebovom napadu kronično nedostaje igrač koji će imati uspjeha i u realizaciji poluprilika.

Ono što bi Lovrek trebao donijeti bijelom napadu bijeloj je obrani već u prvom nastupu donio Brazilac Jefthon. Osim što je bez većih problema obavljao sve svoje zadaće, uspješno je korigirao suigrača Ivankovića, a isticao se mirnoćom i samopouzdanjem, što niti ne čudi s obzirom da on za razliku od ostatka momčadi ne nosi etiketu gubitnika. A bod zasigurno ne bi osvojili da na vratima nije bilo koncentriranog Josipa Škorića.

Osim Jefthona i Škorića, igrom može biti zadovoljan i Josip Jurendić. Bivši napadač u posljednjoj liniji djeluje sve sigurnije i čvršće sa sve brojnijim pravovremenim reakcijama, a brzina prilagodbe tim je uspješnija s obzirom da se radi o jednoj od najzahtjevnijih pozicija u momčad. Kvalitete za isto ima i veznjak Oršulić, koji također pokazuje pomake iz susreta u susret, ali i dalje ima po jednu nezgodniju pogrešku po dvoboju.

Broj postignutih pogodaka dovoljno govori o stanju napadačkog dijela momčadi, no u potpunosti se nije probudila i rehabilitirala niti Zagrebova vezna linija. Mladi reprezentativac Hrvatske Besart Abdurahimi i na ovom je susretu pokušavao biti taj preko kojeg će momčad stići do pogotka ili barem prilike, no zahtjevi su i dalje u neskladu s njegovim fizičkim mogućnostima. U nastavku se češće pokušavalo preko lijeve strane pa je zahvaljujući tome prolaznu ocjenu dobio i Špičić, no sama središnjica i dalje nije prava.

I dok je Kartelo imao nešto obrambenije zadatke, Šovšić i kapetan Parlov nisu uspjeli stvoriti ozbiljniju prijetnju. Osim što u pojedinim trenucima djeluje kao da se skriva od lopte, Parlov se rijetko odlučivao za okomita dodavanja prema vratima protivnika. Nešto odlučniji u nastavku bio je Šovšić, no njegovo "igranje nogometa" i dalje je veliki problem u prezentaciji njegovih pravih mogućnosti.

Koliko će Igor Štimac uspjeti dovesti u red stvari koje još uvijek nisu na razini potrebnoj za napuštanje posljednje pozicije, ostaje vidjeti nakon pauze, u susretima protiv Dinama, no prije svega Međimurja i Croatije iz Sesveta. Osim registracije Lovreka u pauzi se računa i na popravak situacije po pitanju ozljeda, a sigurno je tek kako se "modrima" neće suprotstaviti Ivanković koji je protiv Karlovca zaradio treću javnu opomenu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!