Ostali sportovi

Tkalčec: "Preko višeboja do Londona"

Mateja Gošćiej • petak, 09.10.2009.
Tkalčec: "Preko višeboja do Londona"
Foto: Ivana Strahija

Trećeplasirana gimnastičarka svijeta, Čakovčanka Tijana Tkalčec nam je na prijemu kod gradonačelnika Čakovca Branka Šalamona povjerila kako je nakon sjajnog uspjeha na Svjetskom kupu u Dohi spremna za nove izazove. Prvi su Olimpijske igre.

Tijana Tkalčec početkom listopada iz Dohe se kući vratila s brončanom medaljom oko vrata, koju je osvojila na svojoj najdražoj spravi, preskoku, i time međimurskoj ženskoj gimnastici donijela prvo svjetsko odličje. U finale se plasirala s najboljom ocjenom kvalifikacija, 13.845, te odlično odradila svoje najzahtjevnije uvježbane skokove.

Kako do olimpijskog zlata bez novca?

Iako je čakovečki gimnastički klub trenutno najbolji u Hrvatskoj te se može pohvaliti odličjima na svakom natjecanju na kojem sudjeluje, što su bolji rezultati, lošija je situacija. Tako doznajemo da baš od strane Grada klupskim trenerima (treneru reprezentacije Igoru Kriažimskom i Mariju Vukoji, sportskom direktoru kluba i međunarodnom sucu) već osam mjeseci nisu isplaćene plaće, a strahuju za nadolazeća natjecanja, koja su zbog nedostatka financija upitna do samog kraja. Grad sa srebrnom olimpijskom medaljom obećao je pomoći, no kako kaže trener Kriažimski "Za sada nas baš i ne potiču na lov za novu olimpijsku medalju, a svi bi ipak htjeli zlato".

"Ono što me veseli jest da sam odradila sve zacrtano, što mi je u konačnici i donijelo svjetsku broncu Kupa, Jurčenko pruženi s okretom 360 stupnjeva i sklonjeni premet 180 stupnjeva. Kad vidim da mi je ova vježba dovoljna za broncu, ali i zauzimanje treće pozicije na svjetskoj rang ljestvici, sretna sam što sam se vratila", rekla je Tijana.

Na pitanje gradonačelnika Šalamona što bi poželjela kad bi mogla dobiti bilo što, dvadesetogodišnja gimnastičarka u dahu je zaželjela zdravlje, uz obrazloženje da je u gimnastici kao individualnom sportu sportaš prepušten sam sebi i samo sitnica ga dijeli od ozljede i dugoročnog izbivanja s terena.

"Nadam se da se ozljede koje sam sanirala neće vratiti, ali naravno ni da me nove neće zadesiti, jer se već sada razmišlja o Olimpijskim igrama i Londonu. Uvježbavamo nove elemente, počeli smo raditi višeboj, ali i novi preskok, te se nadam da ću do Svjetskog prvenstva u Tokiju (kvalifikacije za OI 2012.) spremiti taj višeboj, pa što bude", dodala je najbolja sportašica Međimurja od koje još mnogo možemo očekivati.

Ovim se rezultatom Tkalčec vratila tamo gdje pripada, u sam vrh svjetske gimnastike i to nakon teškog razdoblja, ozljede koja je iziskivala operativni zahvat, dugog oporavka i ponovnog vraćanja forme. Svjetsko prvenstvo u Londonu Tijana je propustila, no imati će još natjecanja za dokazivanje. Sljedeći je Svjetski kup u Osijeku od 4. do 11. listopada, a ako ćemo rezultat gledati prema prijašnjim kupovima kada je u Glasgowu bila peta, u Moskvi četvrta te naposljetku u Dohi brončana, logičan slijed događaja jest taj da je na terenu u svojoj zemlju vidimo barem srebrnu.

"Želim ti da nastaviš u tom slijedu, znam da imaš želju i talent što je 25 posto posla, a sada još treba rad, rad i samo rad. Ne sumnjam da ćeš u tome i uspjeti", rekao je gradonačelnik Čakovca Šalamon.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!