Automoto

"Casey će biti napumpan"

Maja Giljanović • četvrtak, 15.10.2009.
"Casey će biti napumpan"
Foto: HB-Press-Agency

Tri utrke prije kraja svjetski prvak Valentino Rossi ispred svog momčadskog kolege Jorge Lorenza ima samo 18 bodova prednosti. Talijan je na konferenciji uoči Phillip Islanda izjavio: "Preostale su samo tri utrke, svi smo u najboljoj formi u kojoj možemo biti, svi želimo pružiti najviše što imamo. Ritam je žestok, tri GP u 20 dana, tko izađe kao najbolji zaslužio je slaviti"...

Uoči 15. postaje Svjetskog prvenstva novinarima su se na raspolaganje u Phillip Islandu stavili Valentino Rossi, Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa, Casey Stoner i Dani Vermeulen. Sva petorica u sam finiš MotoGP sezone ulaze "spremni, napaljeni, motivirani". Vodeći u ukupnom poretku Rossi prvi se primio mikrofona i izjavio: "Prije dva tjedna u Estorilu Jorge, Casey i Dani su odradili savršen posao. Popust mi neće dati nijedan, ne bih ga ni ja dao njima. Znam što je činiti, Portugal je bio takav kakav je, ali tri su utrke preostale da popravim dojam, ništa nije kompromitirano. Svjestan sam da se do titule neću tek tako prosetati, Jorge je u naletu, Casey se vratio, Australija je njegovo dvorište i bit će napumpan. Uostalom pobijedio je na Phillip Islandu posljednje dvije godine".

Lorenzo koji je u Estorilu briljirao od prvog slobodnog treninga, osvojio 25 bodova - Rossi je nakon pet pobjeda i jos četiri postolja prvi put ostao kratak na četvrtom mjestu - mladi Španjolac za šesterostrukim svjetskim prvakom zaostaje 18 bodova: "Otvorio sam vrata, velika je razlika između 30 i 18 bodova, ali svjestan sam da i na preostale tri utrke moram biti na visini zadatka. Podiji nece biti dovoljni, trebaju mi pobjede, a vozim protiv jednog Rossija. Nije on uplašeni dječarac koji će mi pokloniti titulu na pladnju, iskoristit će svaku moju grešku dam li mu šansu, jasno je kao dan da ću dati sve što imam da mu ne dozvolim da na moj račun slavi. Pobijedi li me u izravnoj borbi, pružit cu mu ruku i reći izgubio sam od boljeg, ali moram dati svoj maksimum".

Stoner je prije dva tjedna nakon što je zbog bolesti propustio tri utrke osvojio odlično drugo mjesto: "Izvrsna je stvar izostati toliko dugo i vratiti se kompetitivan. Obožavam ovu stazu i mislim da su mi izgledi i više nego dobri. Imam dobar osjećaj i za Maleziju i Valenciju, bilo bi pravo zadovoljstvo "skinuti" Danija i osvojiti treće mjesto nakon svih problema koje smomorali prebroditi". Australcu bi pobjeda u nedjelju bila savršen poklon za 24. rođendan koji slavi u petak na dan prvog slobodnog treninga.

Njegov sunarodnjak Vermeulen vozi posljednje tri utrke za Suzuki prije prelaska na Kawasaki u Superbikeu sljedeće godine: "Sezona je bila turbulentna i želim je zaključiti najbolje što mogu. Oprostiti se od Suzukija u stilu, cilj je osvojiti sedmo mjesto".

21. je ovo australski Grand Prix: prva dva izdanja (1989.,1990.) održana su na Phillip Islandu, šest sljedećih u Eastern Creeku, a od 1997. najbolji su biciklisti svijeta ponovno na stazi na kojoj hard core navijači posebno pamte izdanje iz 2001. utrke koja je odlučena s najmanjom razlikom u povijesti MotoGP-ja. 2,832 sekunde je dijelilo prvih devet koji su prošli ciljnom ravninom: slavio je Rossi ispred Biaggija (0,013) i Capirossija (0,581).

Staza je dugačka 4,445 km i obistine li se priželjkivanja tribina Stoner će je osvojiti treći put (treći uzastopce), a jedan Australac osmi nakon što su još i Wayne Gardner i Mike Doohan slavili 1989.,1990. (Gardner), 1992., 1995. i 1998. (Doohan).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!