Košarka

Zaboraviti Partizan, stiže FMP

Ivor Krapac • petak, 16.10.2009.
Zaboraviti Partizan, stiže FMP
Foto: Kristijan Komarica

Prije euroligaškog početka kod kuće protiv Montepaschija, Cibona će pokušati potvrditi dobro otvaranje NLB lige u subotu u Draženovom domu protiv FMP-a. Nakon što su u Beogradu svladali Partizan, Cibosi su se napunili s još malo samopouzdanja, a dobra vijest je i što FMP dočekuju bez ikakvih problema u sastavu...

Pobjeda nad Partizanom u Pioniru bila je odlična vijest, Ciboni je to prvi put pošlo za rukom u NLB ligi, no nije bilo puno vremena za razmišljanje o toj utakmici. U subotu s početkom u 17 sati Cibose očekuje sudar s još jednom kvalitetnom momčadi iz Srbije, a za razliku od Partizana, FMP nije previše mijenjao ili izgubio u odnosu na prošlu sezonu, što poziva na dodatni oprez.

Dvojica reprezentativaca, makedonski Predrag Samardžiski i srpski Miroslav Raduljica, imat će vodeće uloge pod obručem, Dragan Labović je glavni adut na krilnom centru, sposoban napraviti protivniku štetu vanjskim šutom, dok su na braničkim pozicijama najvažniji Protić, Čović i Jeremić, pa i Milutinović i Lazić - svi još uvijek dovoljno mladi, ali godinu iskusniji nego prošle sezone. Kako je istaknuo Velimir Perasović, protivnik vrijedan poštovanja i gornjeg dijela ljestvice.

Vezane vijesti

Najveća promjena dogodila se na trenerskoj klupi, umjesto Milovana Stepandića vratio se Slobodan Klipa koji je vodio FMP i početkom prošle sezone, no osim detalja u igri, to ipak nije promijenilo previše. "Često igraju pick&pop s Labovićem, imaju i dosta pick&rolla, dok u kontranapadu uglavnom traže visoke igrače koji sjajno trče i zauzimaju poziciju u dotrčavanju", opisao je Perasović Ciboninog subotnjeg suparnika: "Na vanjskim pozicijama imaju puno igre s loptom, pogotovo Protić koji nam je prošle sezone radio puno problema, pa i Jeremić, mijenjali su poneku akciju, ali to je sve."

"Užitak je raditi s ovim momcima"

Iako mladost i neiskusnija momčad ima i lošije strane, primjerice, dio Ciboninih igrača još nije osjetio i upoznao euroligaške suparnike, Perasović tvrdi da mu to ne smeta. Štoviše, u radu s ovim sastavom vidi puno prednosti.

"Istina je da postoji hendikep što se tiče iskustva, ali meni ni ovo nije mrsko, dapače - osjećam se baš ugodno da mogu raditi s dečkima koji žele napredovati iz dana u dan, to voli svaki trener. Bez obzira što će vjerojatno biti i trenutaka kada ćemo udarati glavom u zid i pitati se na koju stranu napadamo", kazao je Peras.

22-godišnji Dragan Labović ima najviše ovlasti i najveću minutažu, a Cibosi su ga, barem oni koji su ostali, dobro upoznali u prošlosezonska dva susreta, porazu u gostima (85:76) i pobjedi u Zagrebu (85:78): "Prošle sezone nam je zadao puno muke i na njega trebamo posebno pripaziti, ima izuzetno dobro čitanje igre u malom prostoru, dobro se otvara u pick&popu i kažnjava greške. Nema brzinu u kretnjama, ali ima brzinu razmišljanja, a ima i jako dobar šut za tricu."

Labović predvodi show, dok je sustav igre sličan svim ostalim momčadima iz Srbije, pa i Partizanu, uz razliku što, kako kaže trener Cibosa, Partizan igra nešto agresivnije i prljavije, uvijek na granici prekršaja. No, to ne znači da je protiv FMP-a jednostavnije: "Ako ne napadaš dobro, ući ćeš u probleme jer ne dozvoljavaju lake poene, mora se igrati samopouzdano i zato me malo i strah ovakvih utakmica na domaćem terenu. Protiv takvih momčadi se uvijek treba igrati isto bez obzira ide li šut ili ne, inače se upada u pogreške, ako propustiš otvoreni šut i kreneš u prodor, jednostavno udariš u zid."

Nakon pobjede u Pioniru samopouzdanja ne bi smjelo nedostajati, a vraćajući se na Partizan, najbolja vijest za Cibose bila je vodeća uloga Marka Tomasa. Još nije na najboljoj razini - ali se diže, kako je kazao Peras: "Nije prošao pripreme, bio je mjesec i pol bez treninga i normalno je da će imati sjajnih i lošijih utakmica. S obzirom na stanku, brže se umara nego ostali igrači, zbog toga vjerojatno i ponekad pošalje loptu na drugog igrača kada je akcija nacrtana za njega, što u principu ne volim, ne zato što ne bih cijenio tog drugog igrača. Trenutno nije na maksimumu, a od njega zahtijevam da bude dobar i u obrani, ima kapacitet za igru u oba smjera."

Tomas je u Beogradu najavio koliko će značiti Ciboni, dok je važnu ulogu imao i vodeći centarski dvojac. Za razliku od prvog kola protiv Širokog, Dalibor Bagarić i Lukša Andrić protiv Partizana nisu ušli u probleme s prekršajima, pomogli su na putu do pobjede, no Perasović ih ne želi zasebno secirati i odvajati od ostatka momčadi: "Trebamo djelovati kompaktno, onda ćemo pokriti nedostatke i istaknuti kvalitete, to je cilj, a i trenerski posao. Momčad treba gledati kao cjelinu, na taj način ćemo raditi i pričati."

Hoće li se produžiti stopostotni start sezone i u regionalnu ligu krenuti s 3-0, doznat ćemo u subotu predvečer, no u jedno je trener Cibosa siguran - pristup će biti pravi: "Može se dogoditi da odigramo loše i izgubimo, ali želja nije upitna. Ipak, ne mogu najaviti da ćemo dobiti utakmicu i ako odigramo na 100 posto angažmana, nemamo takvu kvalitetu da bismo bilo koga mogli dobiti samo s borbenošću. Moramo i igrati dobro, naravno da bih volio da se to dogodi, ali ne mogu znati hoćemo li pogađati otvorene šuteve ili ne."

Puna dvorana i podrška s tribina bi značajno pomogla, a uzimajući u obzir da obnovljenu Perasovićevu momčad vrijedi doći pogledati i da je i suparnik kvalitetan, nadajmo se da ćemo u subotu popodne vidjeti sliku na kakvu smo navikli u euroligaškim utakmicama Cibosa. Uostalom, ima li bolje pozivnice od one ispisane pobjedom nad Partizanom?

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!