Nogomet

Prvo pa muško

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 19.10.2009.
Prvo pa muško
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon 11. kola nogometaši Zagreba više ne drže nulu u rubrici pobjede. Prva je tri boda Pjesnicima svojim stotim HNL pogotkom donio Davor Vugrinec, a pobjeda domaćinima nosi posebnu draž zbog činjenice da je izborena u gradskom derbiju, protiv neslomljivog Dinama. No bez obzira na odličan posao koji su proteklog vikenda "bijeli" obavili, težak posao bijega sa začelja još uvijek stoji pred njima...

Imala je Ulica pjesnika protekle subote velikih razloga za slavlje. Tim većih što su u nogometnim krugovima i prije samog susreta prežaljeni i još jednom etiketirani kao gubitnici. Dvoboj protiv Dinama, u situaciji u kojoj su se našli nije nudio mnogo razloga za optimizam, ali momčad koju su mnogi temeljem rezultata, a pogrešno i igara, već gurnuli u drugu ligu pokazala je i srce i karakter, ali i kako nije limitirana i predodređena na neuspjehe.

Dok se punih devet kola o društvu iz Kranjčevićeve pisalo s velikom dozom podsmijeha, Pjesnici su uzvraćali tvrdnjom kako im je potreban tek prvi bod nakon kojeg će se atmosfera u momčadi, ali i bodovno stanje početi popravljati. Nakon Karlovca i Dinama upravo ta tvrdnja stoji kao istinita, no sve postignuto u subotu neće imati mnogo smisla ukoliko s pozitivnim rezultatima "bijeli" ne nastave i u sljedećim susretima u kojima ih sa suprotne strane očekuju Čakovčani i Sesvećani.

A do druge ovogodišnje pobjede nad modrim sastavom Zagrebaši su stigli opreznom, strpljivom i hrabrom igrom, prije svega u posljednjoj liniji i središnjici. Ozljede koje su u velikoj mjeri iskrojile sastav domaćina, uzrokovale su i promjene pozicija nekolicini igrača, a na najosjetljivije mjesto, u borbu oči u oči s Mandžukićem gurnut je najmlađi u odabranoj jedanaestorici, Vedran Celjak.

I upravo je on, nakon što je momčad isključenjem Krstanovića dodatno oslabljena, odigrao bez pogreške i na razini koja zaslužuje isključivo pohvale. Čvrstim i nerijetko visoko postavljenim blokom čuvao je svoju desnu stranu zatvorenom, a prije potrebnog zatvaranja, u 60. minuti odličnim je centaršutom poslužio Vugrinca za prvi ovosezonski trobod. I dok je juniorski reprezentativac Hrvatske djelovao najbolje na terenu nakon spomenutog isključenja, do ozljede je to bio stoper Oršulić.

Oršulić je i dosadašnjim nastupima dao naznake kako se može prilagoditi svim zahtjevima koji se od njega traže, pa tako i preuzimanju jedne od stoperskih pozicija. Osim što mu u igri glavom nitko nije uspio parirati, s lakoćom je čistio pokušaje ubacivanja i dodavanja u kaznenom prostoru, a preciznim dugim loptama nekoliko je puta suigračima na krilima osigurao lijepe prilike.

Odmah uz bok spomenutom dvojicu odigrali su Brazilac Jefthon i Igor Jugović. Jefthon se već nakon prvog susreta pokazao pojačanjem, a iako još u potpunosti ne poznaje suigrače sjajno ravna posljednjom linijom. Jugović se i protekle sezone pokazao odličnim rješenjem u dvobojima u kojima se traži čvrst blok u središnjici, a u subotu je uz odličnu suradnju s kapetanom Parlovom odigrao možda i najbolju utakmicu u seniorskoj konkurenciji.

Trener "modrih" Krunoslav Jurčić objasnio je nakon susreta kako je od svoje momčadi tražio igru preko bokova, no da je ona gotovo pa u potpunosti izostala. Zasluge tome pripadaju, spomenutom Celjaku, ali i Špičiću i Pejiću na lijevoj strani, te napadaču Krstanoviću koji je ovom prilikom zaigrao na desnom krilu. Uz takvu igru u obrambenoj i veznoj liniji, vratar Škorić ozbiljniji je posao imao tek kod brojnih prekida, od kojih je najopasniji bio u prvom poluvremenu.

Da sve dobro što su pokazali protiv Dinama nije tek plod lošeg dana suparnika već da to u sebi nose cijelo vrijeme morati će potvrditi već u idućem kolu. Iako su pobjedom vratili samopouzdanje u svoje mogućnosti "bijeli" zasigurno neće podcijeniti Međimurje, kako zbog stanja na ljestvici, po kojem još neko vrijeme neće biti favoriti, tako i zbog činjenice da jedna lasta ne čini proljeće.

Niti u Čakovcu Igor Štimac neće moći započeti sa istim sastavom, u Zagrebu će ostati kartonirani Krstanović te ozlijeđeni Oršulić, no dobra je vijest da bi se u konkurenciju trebao vratiti Josip Jurendić. "Bijeli" će se u idućim susretima morati čuvati i javnih opomena jer čak sedmorici prijeti utakmica odmora. A i u narednim će danima Kranjčevićeva čekati priliku za registraciju Lovreka, s kojim će optimizam u momčadi zasigurno još dodatno porasti. Kvaliteta pogotovo.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!