Nogomet

Grad bez morala

Vedran Attias • četvrtak, 22.10.2009.
Grad bez morala
Foto: Tomislav Pacak

(Iz Amsterdama Vedran Attias) Dvije su godine prošle otkako je Ivankovićev Dinamo, predvođen Modrićem i Mandžukićem, šokirao Arenu i veliki Ajax. Hoće li Jurčić, koji je već u Areni slavio kao igrač, otići iz Arene pjevajući i kao trener ili ne - vidjet ćemo za nekoliko sati, a dotad - pročitajte što se dešavalo u Amsterdamu na dan utakmice...

Kada nakon vožnje od 15-tak sati uđete u Nizozemsku, dođete na prvu benzinsku postaju i spoznate kako ne prodaju alkohol, ne bi ste vjerovali da ste došli u državu gdje je legalizirana prostitucija i lake droge, a Amstel, Heineken i Bavaria jedni su od najpoznatijih državnih brandova.

Ako niste bili u Amsterdamu, a to vam je velika želja - preskočite sljedeći odlomak. Bio sam ovdje kada je Dinamo prošli put uzdignutih ruku izašao s Arene i ostao sam prilično šokiran i iznenađen gradom o kojem sam čuo mnogo toga lijepoga. Umjesto toga, još jednom sam se uvjerio kako grad smrdi po konjskom izmetu, marihuani, jeftinim "finest" cigarama i prolivenom alkoholu, a brojne žene bez morala i uglavnom izgleda "vrebaju" doslovno sa svih prozora. Čisto za informaciju, saznao sam kako su poznati "kolačići" više-manje obični "muffini" samo što su skuplji.

Nemalo smo se iznenadili kada smo vidjeli kako je naše prenoćište izuzetno katolički nastrojeno bez obzira što se sve ispred opisano događa u okolnim ulicama. Dan prije utakmice u gradu je bilo vrlo teško naći nekoga tko je došao na utakmicu iz Hrvatske, no zato nije nedostajalo ljudi iz "našeg" govornog područja. Večer smo proveli u pubu uz Ligu prvaka, pobjedu Milana i danske navijače koji su nam na putu prema Eindhovenu objasnili kako su to oni nedavno pobijedili Ajax; kao da mi ne znamo kako se to radi.

Kada teoretski i ne bi znali kako je danas u Amsterdamu utakmica - brojne policijske snage na ulicama grada daju vam do znanja kako se nešto dešava. Navijači Dinama nisu imali neki punkt gdje su se nalazili pa ih se tako moglo vidjeti po cijelom gradu, no dojam je kako i nema neki veliki broj navijača hrvatskog prvaka; možda ih je ipak samo kiša potjerala s ulica.

Prvo smo otišli pogledati najveći muzej u gradu koji bi za 11 eura, koliko se naplaćuje ulaz, zaista mogao biti malo veći i ponuditi ljudima (mnogo) više pa smo, pomalo razočarani, krenuli u kupovinu. Nakon standardne kupnje magneta, majici, privjesaka i djevojkama što se već kupuje djevojkama, uputili smo se prema stadionu koji se nalazi na 20-tak minuta vožnje podzemnom iz centra grada. O samom stadionu na kojem smo bili jučer zbog konferencije za novinare nema smisla posebno pričati jer koliko god čovjek puta došao na Amsterdam Arenu - svaki put je iznova oduševljen.

Preostaje nam još samo kupiti u fan-shopu suvenire velikog nizozemskog kluba, upisati nova tri boda na konto Dinama te nakon prospavane noći - krenuti na višesatni povratak kući...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!