Nogomet

Mladi bi igrali i da ima novca

Ivana Strahija • petak, 23.10.2009.
Mladi bi igrali i da ima novca
Foto: Martina Japundžić

Šala koja kola nogometnim krugovima jest da ove godine otkrivamo pregršt mladih talenata, pošto zbog recesije nema tko drugi igrati. U Varteksu tvrde da bi kod njih igrali mladi domaći igrači i da se ima novca.

Mnoge je Varaždince oduševilo što mogu na travnjaku ove sezone gledati svoje prijatelje, dečke s kojima su loptu natjeravali po kvartu i s kojima se mogu sresti u kvartovskom kafiću. Veliko je oduševljenje izazvao mladi vratar Krklec, nedavno i Hojski, koji su bljesnuli u plavom dresu Varteksa.

Vratio se Brezovec

Veliki pljesak prošlog vikenda pokupio je Josip Brezovec, koji je ove sezone zaigrao u plavom dresu po prvi puta. S travnjaka je izbivao duže vrijeme zbog teške ozljede, operacije i potom rehabilitacije, no na sreću sve je prošlo dobro. "Odličan je osjećaj ponovno zaigrati pred svojim navijačima, baš mi je drago što su me tako pozdravili. Fizički sam spreman, naporno sam radio, samo se moram još uigrati", rekao je Brezovec.

No, svi ti mladi Varaždinci nisu u prvoj ekipi završili slučajno, već manje-više iz nužde, jer je klub napustilo devet prvotimaca, pa je rupe trebalo pokrpati iz, na sreću još uvijek aktivnog i dobrog, omladinskog pogona. Eksperiment je ispao dobro, ali je još uvijek vidljivo da se mnoge greške u utakmici događaju zbog nedostatka iskustva.

Bi li bilo tako da Varteks ima novca, pa da se kupilo pojačanje ili dva, i da su se mogli zadržati barem neki od onih koji su otišli? Trener Varteksa Dražen Besek odgovara: "Ja sam bio u Varteksu i kad je bilo novca i želio sam provesti upravo ovakvo kaljenje igrača, da imamo mira, da rezultat ne bude u prvom planu i da možemo stvoriti prave nogometaše. No, nakon tri mjeseca raskinuo sam ugovor jer nisam imao podrške, pa je to propalo."

Razočaravajući Jolić

Razočaranje je do sada bio Ivan Jolić, koji je u Varteks doveden o prijelaznom roku, kako bi ekipu pojačao po pitanju iskustva. Nakon što u pet utakmica u kolovozu i jedne u rujnu nije baš briljirao, Jolić se ozlijedio, pa je trener Besek već duže bez njegovih usluga. "Očekivali smo mnogo više od njega, iako nije bio u ritmu natjecanja kad je stigao. Mislim da se ozlijedio jer je bio nespreman, no vjerujem da će kad se vrati kroz desetak dana ipak pokazati više no do sada", rekao je Besek.

Pred desetak godina ipak bi u ekipi bilo osam ili devet iskusnih igrača, a samo bi jedan ili dva mladca dobili priliku da sudjeluju u prvoj postavi: "Danas je sasvim obrnuto, imamo Mumleka i Ivančića te Balajića, dok se ostali školuju za prvu ligu igrajući – prvu ligu. Mislim da je to ipak dobro, da ćemo stvoriti fantastičnu ekipu ako budemo imali podršku Uprave i navijača", kaže Besek.

Rezultat je, kaže se, najvažniji, a pobjede i porazi drže trenere na radnim mjestima. Samo u obližnjem Međimurju su u šest godina promijenili 15 trenera, a općenito se treneri smatraju "potrošnom robom". To tako nije u Varteksu, gdje Uprava, posebno ove sezone, stoji iza svog trenera: "Lako je davati podršku kad je sve super i kad ekipa upisuje pobjede. Treba znati da ova momčad sigurno još godinu-dvije neće doći do svog maksimuma, no kad dođe mislim da će biti odlična", rekao je Besek.

No, do ponavljanja stare Varteksove slave, i igranja u Europi, dug je put: "Mi u struci smo krenuli, na putu smo da stvorimo europske igrače. No, do igranja u Europi trebamo još atmosferu, financijsku podršku i marketing, pa da rezultati ne budu slučajnost", zaključio je Dražen Besek.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!