Zimski sportovi

Karbon najbolja na startu

Antonija Pavlić • subota, 24.10.2009.
Karbon najbolja na startu
Foto: Nikola Movrić

Denise Karbon najbolje je odvozila prvu vožnju veleslaloma nove sezone Svjetskoga kupa. Borbu za pobjedu vodit će sa sunarodnjakinjom Manuelom Moelgg koja je akumulirala 24 stotinke zaostatka, te braniteljicom Malog kristalnog globusa iz prošle sezone Finkinjom Tanjom Poutiainnen…

Talijanka Denise Karbon, šesta veleslalomašica prošle sezone, najbolje je odvozila prvu vožnju nove sezone Svjetskoga kupa. Veleslalomsku stazu koju je postavio Šveđanin Anders Paerson prošla je u vremenu 1:11.52, te pred drugoplasiranom sunarodnjakinjom Manuelom Moelgg akumulirala 24 stotinke sekunde zaostatka.

Podaci o utrci

Sölden, veleslalom (Ž)
Staza: Rettenbach
Start: 3050 metara
Cilj: 2690 metara
Vertikalni pad: 360 metara
1. vožnja: Anders Pärson (ŠVE)
2. vožnja: Trevor Wagner (SAD)
Broj vrata: 45
Ukupno skijašica: 76

U borbu za pobjedu u drugoj vožnji uključit će se i braniteljica ukupne pobjede u ovoj disciplini iz prošle sezone, Finkinja Tanja Poutiainen sa 62 stotinke zaostatka, a opasna bi, unatoč poprilično velikom zaostatku za stazu u Söldenu (+0.88), mogla biti i prošlogodišnja pobjednica na glečeru Rettenbach, Kathrinn Zettel.

Malo razočaranje u prvoj vožnji priredila je Slovenka Tina Maze, koja je posebno na koncu prošle sezone prezentirala odličnu formu. Maze je Paersonovu stazu odvozila bez većih pogrešaka, ali i bez agresivnosti i velike brzine, što ju je smjestilo na 6. poziciju i +1.49.

Trojac koji se prošle sezone borio za Veliki kristalni globus, pak, također nije oduševio. Lindsey Vonn sa zaostatkom od 1.78 zauzela je osmu poziciju, Anja Paerson s 1.82 smjestila se na deseto mjesto, dok je najgori rezultat od terceta ostvarila Maria Riesch sa zaostatkom od 2.73.

Neugodan dio prve vožnje u Söldenu bio je pad Nicole Hosp, koja je velike probleme s ozljedama imala i prošle sezone. Nesretna Austrijanka, na prvi se pogled činilo, nije teško pala, no liječnici su procijenili da je ozljed ozbiljnije prirode i Hosp je helikopterom prevezena u bolnicu. Više informacija znat ćemo tijekom druge vožnje kasnije popodne.

Hrvatske predstavnice Ana Jelušić i Nika Fleiss nisu ostvarile plasman, no to uostalom ovdje nisu niti očekivale. Niti jedna od njih nije završila utrku, premda je Nika na prvom prolazu imala solidan zaostatak od samo sekunde i dobru podlogu za proboj možda i u drugu vožnju.

Sölden, veleslalom (Ž), prva vožnja:
1. Denise Karbon (Italija, FISCHER) 1:11.52
2. Manuela Moelgg (Italija, ROSSIGNOL) +0.24
3. Tanja Poutiainen (Finska, VOELKL) '0.62
4. Kathrin Zettel (Austrija, ATOMIC) +0.88
5. Maria Pietilae-Holmner (Švedska, ROSSIGNOL) +1.04
6. Michaela Kirchgasser (Austrija, ATOMIC) +1.49
6. Tina Maze (Slovenija, STOECKLI) +1.49
8. Lindsey Vonn (SAD, HEAD) +1.78
9. Kathrin Hoelzl (Njemačka, FISCHER) +1.80
10. Anja Paerson (Švedska, HEAD) +1.82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!