Zimski sportovi

Medveščak izgubio dramu, a navijači pobijedili

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 27.10.2009.
Medveščak izgubio dramu, a navijači pobijedili
Foto: Davor Sajko

Medveščak je u super uzbudljivoj utakmici upisao poraz na početku ”hokejskog tjedna u Zagrebu”, no čini se da hokejsku feštu u glavnom gradu niti jedan poraz ne može pokvariti. Austrijski Villacher SV već je nakon 22 minute vodio 4:0 i dao naznačiti da Medveščak neće nastaviti niz od dvije pobjede, no Medvjedi su umalo režirali nevjerojatan preokret, samo da bi ostali za gol kratki. Ipak, atmosfera u Ledenoj govorila je samo jedno – porazi nisu toliko bitni, bitna je zabava...

Medveščak je i dalje zagrebački fenomen; u gradu gdje Cibona, Dinamo i RK Zagreb ni vrlo dobrim rezultatima ne mogu privući konstantno velik broj gledatelja, hokejski hit iz utakmice u utakmicu bez problema puni Ledenu koja je i protiv Villacha bila puna do posljednje stolice, a bit će i u predstojeće dvije utakmice ovog tjedna jer su obje – rasprodane.

Austrijanci su dali sve od sebe da utišaju Ledenu, nakon 22 minute vodili su s velikih 4:0, ali izvrsnu publiku to je samo motiviralo da navija još jače. Zanimljivo, kada su već svi predviđali pad euforije, atmosfera je protiv Villachera bila najbolja do sada. Usprkos rezultatu i u prvom dijelu utakmice lošoj igri Medvjeda, posebno u obrani.

Stvari su na ledu krenule naopako već u četvrtoj minuti kada je Kaspitz asistirao Ferlandu koji iz blizine probija Kristana za 0:1. Već minutu kasnije Lanzinger je upisao pogodak za 0:2, iz slične situacije, pa su nade Medveščaka da će osvetiti poraz iz Villacha od 5:1 (prvi u EBEL-u) izgledale sve tanje.

Medveščak je tek u drugoj polovici trećine uspio složiti nekoliko ozbiljnijih šansi, imao je i igrača više, ali jako dobro branio je Gert Prohaska. Hladan tuš za domaće priredili su Austrijanci u zadnjoj minuti perioda – ponovno je odlično iza gola reagirao omaleni, ali neuhvatljivi Kaspitz, savršeno je poslužio Kristlera koji bez problema zabija za velikih 0:3. Rezultat definitivno nije poslužio Medveščak, no domaće je koštala prvenstveno loša obrana igrača iza gola – Kaspitz je taj prostor najbolje koristio i kreirao niz prigoda za suigrače.

Nažalost po domaće, gostujuća osmica nastavila je s teroriziranjem već u drugoj minuti nastavka – ovoga puta pronašao je Kaspitza koji svojim drugim golom donosi Villachu naizgled nedostižnu prednost. Naizgled, jer Medveščak je nevjerojatnom upornošću, željom, borbenošću, koja je sigurno potaknuta i fenomenalnim navijanjem (publici veći dio utakmice nisu bile potrebne sjedalice!) napravila ogroman napor ne bi li se vratila u egal iz velike rupe.

Već su se sredinom druge trećine odnosi snaga promijenili, Medveščak ne bivao sve opasniji, no pak nije htio u gol. Najbolju šansu imao je Mike Ouellette, no iz kaznenog udarca nije uspio nadmudriti odličnog Prohasku. Medvjedi su u tom periodu imali i dva igrača više, nekoliko igrača više, da bi konačno do pogotka došli u 34. minuti dok se igralo ”4 na 4”. Kapetan Alan Letang pokupio je pak u trećini Villacha i preciznim udarcem konačno otključao bravu Prohaske.

Na krilima tog pogotka (i mora se to nekoliko puta ponoviti, sjajne publike), Medvjedi su u posljednjoj trećini krenuli na sve ili ništa. U 44. minuti gosti su pogriješili, prepustili pak u svojoj trećini Medveščaku, a to su iskoristili asistenti Blagus i Thomas Guidarelli, te strijelac Ouellette koji se tako iskupio za propušteni penal. Nakon tog pogotka bilo je jasno da će VSV teško živjeti do kraja...

Nastavak Medveščakovog pritiska urodio je plodom u 50. minuti. Ponovno su pogodak pripremili Blagus i Guidarelli, ponovno je i strijelac bio isti – Mike Ouellette. Medveščak je bio na korak do čudesnog preokreta...

Ipak, do njega nije došlo. Sjajni Prohaska zaustavio je sve napade domaćih, koji su zaista ostavili srce na ledu za sjajne navijače, produbivši tako ionako duboku vezu koju su u kratkom periodu stvorili navijači i hokejaši Medveščaka. Još se dugo nakon posljednjeg zvuka sirene čula pjesma s tribina; u sportu su ovakve situacije ipak toliko rijetke da je teško zadržati objektivnosti pri izvještavanju s jedne utakmice, ne biti oduševljen tako fantastičnom atmosferom...

EBEL

  • Rezultati
  • Ljestvica

18. kolo

Red Bull Salzburg2:3Vienna Capitals
KAC2:1Telemach Olimpija
Graz 99ers4:5 **LIWEST BW Linz
Alba Volán4:2Acroni Jesenice
Medveščak3:4Villacher SV
1Graz 99ers 54197:132+6577
2Red Bull Salzburg 54203:158+4571
3Vienna Capitals 54193:156+3770
4LIWEST BW Linz 54176:150+2669
5Villacher SV 54162:174-1260
6KAC 54166:159+757
7Alba Volán 54165:184-1957
8Medveščak 54160:182-2257
9Acroni Jesenice 54148:205-5739
10Telemach Olimpija 54141:211-7037

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!