Košarka

"Pobjede nose novi impuls"

Ivor Krapac • utorak, 03.11.2009.
"Pobjede nose novi impuls"
Foto: Kristijan Komarica

Tri utakmice duga serija gostovanja košarkaša Cibone bit će zaključena u srijedu navečer s početkom u 19,15 sati u Istanbulu u trećem kolu euroligaške skupine A. Nakon poraza u Barceloni i pobjede nad Hemofarmom u Vršcu u NLB ligi, Cibose će dočekati Fenerbahče Ülker kojeg je momčad Velimira Perasovića upoznala na predsezonskom turniru u Sarajevu...

Za razliku od Montepaschija i Barcelone, Fenerbahče Ülker novoj Ciboninoj momčadi neće biti tolika nepoznanica. Nedugo prije početka sezone na Memorijalu Mirze Delibašića Fener je slavio s 80:68, a uoči novog susreta Velimir Perasović ukratko se prisjetio te utakmice: "Tada smo izgubili dosta lako, pobijedili su nas uz dominaciju njihovih visokih igrača. Znamo njihove kvalitete, unutarnja linija praktički im je turska reprezentacija, dok na vanjskim pozicijama igru uglavnom nose američki ili strani košarkaši."

"Giriček ne igra previše"

Neovisno o ozljedi prepona zbog koje je upitan za srijedu, Gordanu Giričeku ove sezone u Feneru baš ne cvjetaju ruže. "Ne igra previše, na toj poziciji češće koriste Amerikanca Kinseya", osvrnuo se Peras na status bivšeg hrvatskog reprezentativca: "No, s obzirom na problem sa Solomonom moguće je da se to promijeni i da Giriček i Kinsey više vremena igraju u paru."

Ipak, kako Kinsey vuče ozljedu rebra, još uvijek je "u magli" na koga će Bogdan Tanjević uopće moći računati.

Jedan od njih, Willie Solomon, neće biti na raspolaganju Bogdanu Tanjeviću s obzirom da ga je klub suspendirao zbog nediscipline, no trener Cibosa to ne vidi kao posebnu olakotnu okolnost: "U tom slučaju će više minuta imati Greer koji je koncepcijski još gori za naš način obrane, više koristi i bolje igra pick&roll s njihovim brzim mladim igračima, što nam može stvarati probleme."

Pored toga, tu je i visoka linija u kojoj neće biti ozlijeđenog iskusnog Mirsada Turkcana (prepone), no kako kaže Peras: "Fenerbahče ima previše kvalitete da bi im smetao izostanak jednog ili dva igrača."

"Igramo protiv jednog od tri favorita naše skupine", dodao je trener Cibosa: "Bit će izuzetno teško, ali iz utakmice u utakmicu želimo popraviti igru i dati priliku mladim igračima da ubrzano sazrijevaju, što nije lako postići ukoliko ne igraš ovakve utakmice. Evidentno je da će iz dana u dan biti bolja reakcija momaka koji se prvi put susreću s ovim načinom igre i kvalitetom protivnika."

Na svu sreću, za razliku od suparnika, kojem su zbog različitih ozljeda pod upitnikom Tarence Kinsey, naš Gordan Giriček, Rasim Basak i Serhat Cetin, a zbog gripe i Emir Preldžić, u Ciboni nema problema s ozljedama ili bolešću. Nakon gostujuće pobjede nad Hemofarmom poraslo je i samopouzdanje: "Već protiv Barcelone smo pokazali poboljšanje igre u odnosu na Montepaschi, na trenutke sam bio zadovoljan našom izvedbom, dok je jasna stvar da je više samopouzdanja kada se pobijedi. Svaki poraz negativno djeluje na mlade igrače, a pobjede nose impuls u težnji da pokažeš više."

"Svi igrači žele dati svoj maksimum, što se toga tiče nemam zamjerki, a druga je stvar kakva je izvedba. Nama je poticaj biti što bolji, ali znamo da je svaka utakmica ona u kojoj možemo izgubiti, takvo je objektivno stanje."

"Ne treba nas otpisati"

Prve dvije euroligaške utakmice nisu donijele puno pozitivnog, pokazalo se da su Montepaschi i Barcelona jednostavno prejaki, od čega trener Cibosa ne bježi: "Igrali smo protiv momčadi koje su sam vrh europske košarke i dosta lako dobivaju sve svoje susrete bez obzira na protivnika, evidentno je da je bilo problema u adaptaciji na drugačiji stil košarke od onoga što se igra u NLB ligi u odnosu na Euroligu. Drugačije su fizičke sposobnosti igrača, iskustvo, čvrstina, kvaliteta momčadi, mladog igrača šokira kada se prvi put susretne s takvom žestinom."

"Osim toga, igrali smo ispod svoje kvalitete, pogotovo protiv Montepaschija kada smo se u drugom poluvremenu jednostavno predali i izgledali nemoćno. U Barceloni smo se borili i odigrali puno kvalitetnije, nedovoljno dobro da bismo ugrozili takvog protivnika, ali mislim da se u ovom trenutku od nas teško može očekivati da ugrozimo Barcelonu ili Sienu. No, ne treba nas otpisati za Top 16 bez obzira što sada to možda izgleda nedostižno. Ja sam optimist, borit ćemo se i imati priliku ukoliko se budemo dizali na način kako očekujem."

U Vršcu nije sve bilo sjajno, najveći problem bilo je limitiranje 222 cm visokog Bobana Marjanovića koji je Cibosima utrpao 30 poena, što je dobro upozorenje uoči sudara s unutarnjom linijom istanbulske momčadi: "Fenerbahče ima bolje centre nego Hemofarm, sve rade u većoj brzini, to je dimenzija više i normalno je da me to zabrinjava."

"No, treba reći da nam je ovo treća uzastopna gostujuća utakmica, a protiv Hemofarma se osjetilo da smo imali kontinuitet putovanja i čekanja po aerodromima, bili smo dosta tromi u obrambenim zadacima. Ako želimo biti kompetitivni u Istanbulu morat ćemo biti puno brži, ne samo visoka linija nego i strana pomoći, naši mladi igrači, morat ćemo raditi na puno učinkovitiji način da bismo mogli parirati brzini i visini njihove unutarnje linije."

Dobra vijest je da se Marko Tomas oporavio od ozljede skočnog zgloba, a nije potrebno isticati koliko je njegovo pravo izdanje, poput onog sjajnog u Vršcu, potrebno Cibosima. "Od ozljede protiv Heliosa praktički nije trenirao tjedan dana, na svježinu je odigrao dvije utakmice, dok je sada ponovno ušao u proces treninga i vidjet ćemo kako će reagirati na napore", kazao je Peras o vodećem strijelcu Cibosa: "Noga je u redu, normalno ulazi u trening, barem je u ponedjeljak bio takav slučaj."

Zdrava Cibona protiv ozljedama i drugim problemima opterećenog Fenera - na papiru izgleda dobro i prilično obećavajuće, no jasno, Cibosi će za gostujući "skalp" morati biti puno bolji nego u prva dva euroligaška nastupa.

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!