Nogomet

Bodovi koji život znače

Borna Rupnik • četvrtak, 05.11.2009.
Bodovi koji život znače
Foto: EPA

Četvrto kolo skupine A Europske lige donosi treći okršaj Dinama i Ajaxa u Zagrebu u malo više od jednog desetljeća. Sastav Krunoslava Jurčića ovoga puta ima rezultatski imperativ: okrnjene šanse za prolaz postoje i s remijem, no pobjeda pred praznim Maksimirom praktično je nužnost želi li se unatoč svim nedaćama održati na životu san o europskom proljeću...

Mogao je to biti velik nogometni dan u Maksimiru. Dinamo se nakon pobjede u Temišvaru - usprkos porazima od Anderlechta i Ajaxa - doveo u zgodnu situaciju da protiv nizozemskog velikana na svom terenu hvata pozitivan rezultat i približi se dugo očekivanom prezimljavanju u Europi.

Međutim, UEFA je konačno odlučila reći dosta Dinamovim huliganima. Zbog njihovih je gluposti oduzela klubu zarađene bodove i zabranila dolazak publike na stadion u preostale dvije domaće utakmice. U međuvremenu je Krunoslav Jurčić upisao tri prvenstvene utakmice bez pobjede te stavio upitnik nad svoju funkciju.

Osim toga, otpali su mu Mario Mandžukić (ozljeda) i Milan Badelj (kartoni), najbolji igrač i standardni prvotimac, te tako navukli još tmurnije oblake nad ovaj dvoboj. No, Ivica Vrdoljak je svjestan da Modrima ne preostaje druge nego smetnuti sve to s uma: "Što se očekivanja tiče, želimo pružiti dobru igru te s vjerom u sebe ostvariti željeni rezultat".

Do njega će Jurčić vjerojatno pokušati stići s Adrianom Calellom umjesto Badelja, čime bi dobio na defenzivnoj trci u veznom redu. To je bio veliki nedostatak Dinama u Amsterdamu i naš predstavnik bez toga u Zagrebu nema što tražiti. Mandžukića se može zamijeniti taktičkom postavom s jednim napadačem, pri čemu bi se otvorila prilika za Ivana Tomečaka, a zaigra li Jurčić s dvojicom u špici, za prvi sastav prilično ravnopravno konkuriraju Miroslav Slepička, Ilija Sivonjić, Dimitrios Papadopoulos i Andrej Kramarić.

Za razliku od susreta na amsterdamskoj Areni, na vratima će umjesto ozlijeđenog Filipa Lončarića stajati Tomislav Butina. Pad forme svoje ekipe Jurčić objašnjava sljedećim riječima: "Osjećam zamor materijala, no to je normalno za ekipe koje tempiraju formu za prvi dio sezone, gdje nam sve ovisi o europskim utakmicama. Nije to ništa čudno".

Njegov nizozemski kolega, Martin Jol, nema razloga za brigu. Na raspolaganju su mi svi prvotimci osim Dennisa Rommedahla, koji posebno učinkovito igra baš protiv Dinama, ali Ajax je jak, razigran, ubojit i ima sjajnog Luisa Suareza. "Mi ćemo igrati svoju igru, iako Dinamo ima specifične kvalitete", kaže.

Nizozemci su, ne libe se priznati, u Hrvatsku stigli po bod ili po sva tri. Izbjegnu li poraz, primaknut će se na korak do plasmana u iduću fazu natjecanja i motiva im neće nedostajati. Možda ih barem malo zbuni prazno maksimirsko zdanje, premda se od takvih profesionalaca to ne smije očekivati.

Dinamu preostaje dati sve od sebe - ne samo na riječima nego i na djelima - odigrati pametniju utakmicu nego prije dva tjedna, zatvoriti Ajaxove bokove i jednostavno krenuti hrabrije i odlučnije prema protivničkom golu. I Ajax čine samo ljudi, a bez obzira na gomilu neugodnih okolnosti, o rezultatu će ipak odlučivati 90-minutna predstava jedanaestorice nogometaša u plavim dresovima.

Dinamo: Butina - Etto, Kovač, Lovren, Cufre - Sammir, Vrdoljak, Calello, Morales - Papadopoulos, Sivonjić.

Ajax: Stekelenburg - Van der Wiel, Alderweireld, Verthongen, Anita - Gabri, De Zeeuw, Emanuelson - Suarez, Pantelić, Sulejmani

Europska liga, skupina A, četvrto kolo:
Dinamo - Ajax, 19:00

Europska liga - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Anderlecht3:1Temišvar
Dinamo0:2Ajax
1Anderlecht 69:4+511
2Ajax 68:6+211
3Dinamo 66:8-26
4Temišvar 64:9-55

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!