Nogomet

Štimac probudio (samo) napadače

Mihaela Bradovski • utorak, 10.11.2009.
Štimac probudio (samo) napadače
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

U srijedu 11. studenog trebao je Igor Štimac povesti svoje igrače na sedmodnevne pripreme u Rovinj. No vrijeme do iduće prvenstvene utakmice, kada Zagreb u Kranjčevićevoj dočekuju Zadar, "bijeli" će provesti trenirajući u Zagrebellu. A pred Pjesnicima je i dalje ogroman posao, pomaka ima, no i dalje nedovoljno za bijeg u sigurnost...

Razlog otkazivanja Rovinja vremenski su uvjeti zbog kojih bi društvo iz Ulice pjesnika tjedan dana moralo trenirati na umjetnoj podlozi, a kako ih ozljede nikako ne zaobilaze od srijede do srijede radit će se u Veslačkoj. Uoči posljednjeg dvoboja Štimac je najavio kako će za vrijeme mini stanke isprobavati nove varijante unutar svoje momčadi, a prema dosad viđenom promjena će prije svega trebati posljednja linija.

Nakon sedam uzastopnih poraza u Kranjčevićevoj se tražio šok, međutim, dolazak Igora Štimca nije vidljivije oživio Zagrebovu igru, ali niti stanje na tablici što je svakako u ovome trenutku najvažnije. Pobjedu nad Dinamom ekspresno je brzo zasjenio poraz u Čakovcu gdje su Pjesnici jednostavno morali slaviti, što zbog samopouzdanja što zbog potvrde vlastitih razmišljanja kako su rezultati od starta sezone više plod nesreće nego realnosti ili pogrešnog rada unutar kluba.

Zagreb s Pavlovićem

Utakmica: 7
Bodova: 0
Postignutih pogodaka: 4
Primljenih pogodaka: 16

Štimac je ovoga vikenda odradio sedmi dvoboj u ulozi stratega Zagreba. U tih su sedam susreta Zagrebaši dohvatili jednako toliko bodova no razloge pobjeda protiv lidera te supatnika sa začelja prije svega treba tražiti u činjenici kako se nakon poduže suše otvorilo bijelim napadačima. Dok su u početnih deset kola Vugrinec, Krstanović, Piškor i društvo redovito demonstrirali kako se može promašiti i nemoguće u posljednja tri susreta postigli su (čak) devet pogodaka.

Bod u Karlovcu donijela je disciplinirana i koncentrirana igra u vezi, a posebno u posljednjoj liniji, no sve nakon toga, izuzev dvoboja s "modrima" antipropaganda je kvaliteti braniča Zagreba. Bez obzira tko se nalazio na vratima te u obrambenoj četvorci Pjesnici su pogotke primali na najtragičnije moguće načine, uz faktor nesreće, no najčešće zahvaljujući vlastitoj pogrešnoj procjeni odnosno propustu.

Zagreb sa Štimcem

Utakmica: 7
Bodova: 7
Postignutih pogodaka: 10
Primljenih pogodaka: 15

Istina, taman su se "bijeli" riješili problema zvanih kazneni udarci i isključenja kada su stigle nove nevolje u obliku ozljeda i bolesti. No trenutna pozicija ipak zahtjeva ideju više kako se svim problemima što bezbolnije othrvati. A ona sve do 14. kola nije pronađena. Ili još uvijek nije urodila plodom. I dok je rješavanje kadarske križaljke zalog za budućnost, mnogo je važnije i hitnije poraditi na igri s trenutnim kadrom. Jer bez obzira koliko se Zagreb na proljeće osnažio nasljeđe iz jesenske polusezone u velikoj će mjeri utjecati na konačni (ne)uspjeh.

A u kadru Zagreba, od početka sezone previše je igrača koji lutaju po pozicijama koje nisu njihove. Veznjaci u obrani, napadači na krilnim pozicijama, igrači s idejom i potezom u ulogama destruktivaca, iskusni pojedinci na klupi, a sloboda u središnjici predana u ruke 19-godišnjaku… I daleko iskusnija momčad teško bi trpjela sve prisilne i neprisilne selidbe unutar sastava.

Sedam osvojenih bodova u usporedbi s dugotrajnom nulom na startu prekrilo je i dalje brojne probleme s kojima se Kranjčevićeva i Veslačka bore svakoga dana. Ipak, susret protiv Dinama, iako svakim novim vikendom sve manje postaje rezultatski značajan, odlična je smjernica u kojem pravcu Pjesnici moraju nastaviti. Ono što se "bijelima" ne može zamjeriti borba je i želja da se pobjegne sa začelja, no upravo pozicija ne dozvoljava otpuštanje kočnice kao što je to bio slučaj u susretu protiv "modrih" gdje se ništa nije imalo izgubiti.

Do kraja polusezone Zagrebaše očekuju domaći susreti protiv Zadra i Slaven Belupa te gostovanje u obližnjem Zaprešiću. Na Zadrane će Štimca jurišati bez kartoniranih Celjaka i Oršulića, ali s razbuđenim napadačima. Posebno Vugrincem kojem je hat-trick u Gradskom vrtu šesti u HNL-u, no prvi u dresu sadašnjeg kluba.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!