Ostali sportovi

Hoćemo li ikad dobiti odgovor?

Mario Majdić Natrlin • petak, 13.11.2009.
Hoćemo li ikad dobiti odgovor?
Foto: EPA

Ove nedjelje će najveću pozornost u NFL-u privlačiti dvoboj Indianapolis Coltsa i New England Patriotsa, dvije momčadi koje su u zadnjem desetljeću postale sinonim uspjeha, a za čije dodavače postoji vječna dvojba....

Tko je bolji?

10. tjedan aktualne NFL sezone donosi nam utakmicu dviju momčadi AFC konferencije između kojih je u nepunih 10 sezona nastao pravi rivalitet. Indianapolis Coltsi i New England Patriotsi predstavljaju sam vrh najpopularnijeg sporta u SAD-u.

Ipak, gore postavljeno pitanje čak se i ne odnosi toliko na same momčadi.

Osim što su između sebe podijelile četiri Super Bowl naslova od 2001.; te dvije organizacije su izrasle u dva najcjenjenija projekta u današnjem footballu. Cijenjeni treneri, ozbiljno rukovodstvo i dominacija na terenu, pretvorili su ih u udžbenički primjer uspjeha. Coltsi u zadnjem desetljeću imaju najbolji omjer NFL-a (109-43), a Patriotsi su im za petama sa 108-44.

Ali, njihovi dodavači su ono što ih je izdiglo iznad prosjeka. Peyton Manning i Tom Brady, smatraju se dvojicom najboljih dodavača današnjice. Obojica kotiraju visoko kada se priča o najboljima svih vremena na najcjenjenijoj poziciji u profesionalnom sportu. Radi se o dodavačima čije se karijere stalno uspoređuju i subjektima jedne od najžešćih debata u sportu - koji je od spomenute dvojice bolji.

QB Coltsa, Peyton Manning, u ligu je ušao kao veliki potencijal i prvi izbor na draftu 1998. Ispunio je pa čak i premašio sva očekivanja koja su se vezala uz njegovu karijeru. Priča Toma Bradyja je sasvim drugačija. Brady je izabran u šestoj rundi drafta 2000. kao 199. izbor. Od njega nitko ništa nije očekivao.

2009. godina:

Brady - Manning 7:3

U nekoliko navrata, točnije 11, njihove momčadi ukrstile su koplja otkada su oni njihovi starteri. Brady je u prvih šest susreta pobijedio, izbacio je Manninga i društvo dva puta iz doigravanja. Nakon toga Manning ima tri pobjede i jedan poraz. Coltsi su pobijedili i prošle sezone, u 11. međusobnom susretu od 2001; ali je Brady utakmicu propustio zbog ozljede. Iako njih dvojica ne igraju direktno jedan protiv drugoga, međusobni susreti su im se nekoliko puta pretvorili u prave klasike ovog sporta.

Manning: Jedan Super Bowl naslov, Super Bowl MVP, tri puta izabran za MVP-a lige, devet odlazaka na Pro Bowl i cijeli niz srušenih rekorda i podignutih obrva.

Brady: Tri Super Bowl naslova, dva puta Super Bowl MVP, MVP lige 2007. četiri odlazaka na Pro Bowl, od važnijih vrijedi izdvojiti NFL rekord u broju bačenih TD dodavanja u sezoni (50).

Brady je kao zamjena za ozlijeđenog startnog dodavača, Patriotse još 2001. odveo do Super Bowl naslova. Nitko nije očekivao ovakvu karijeru od tog mladića, nitko nije očekivao da će on postati jedan od svega dvojice elitnih NFL dodavača. Zajedno s trenerom Billom Belichickom, izgradio je ime i uskrsnuo franšizu iz New Englanda. Upravo njegovih tri, naspram Manningovog jednog prstena, glavni su mu adut u borbi za prestiž.

Ali, treba neke stvari imati na umu. Ne radi se ovdje o nikakvom rivalstvu, nikakvom međusobnoj averziji, nikakvom Patrick Rivers - Jay Cutler odnosu. Njih dvojica se kao prvo iznimno poštuju i kao drugo, nikada nisu sebi dopustili da se miješaju u ovu raspravu koja traje u navijačkim krugovima, ali i krugovima stručnjaka i analitičara.

Njihovi međusobni dvoboji su kroz godine prerasli u redovito najiščekivanije događaje sezone. Iako njih dvojica nikada nisu na terenu u isto vrijeme i premda nikada ne igraju direktno jedan protiv drugog, postao je to najbolji način da se provjeri jačina onog drugog. Ujedno, Patriotsi i Coltsi su se početkom ovog tisućljeća redovito nalazili na vrhu NFL-a pa je to bio i sraz momčadi prepunih odličnih igrača.

Coltsi su često dominirali regularnim dijelom sezone, ali u doigravanjima nisu uspjeli stići do ključnih pobjeda. Uz Manninga se prilijepio upitnik, ali ga je skinuo osvojivši Super Bowl 2006. Te je godine u doigravanjima nastradao i New England. Patriotsi su u tom periodu četiri puta odlazili na Super Bowl i kući donijeli tri prstena. Poraženi su tek 2007. protiv Giantsa, što im je bio prvi i jedini poraz te sezone.

Važni su ti uspjesi momčadi jer se konačni sud prema dodavačima, donosi prije svega na temelju pobjeda koje su priskrbili svojoj ekipi. Na temelju Super Bowl naslova. I ove ćemo nedjelje imati još jednu priliku vidjeti neizravno nadmudrivanje Bradyja i Manninga.

Coltsi igraju odlično. Neporaženi su i na omjeru 8-0. Iako to zvuči nevjerojatno, Manning igra ponajbolju sezonu karijere i juri prema četvrtom MVP naslovu. Patriotsi s omjerom 6-2 iz tjedna u tjedan prikazuju sve bolji football. Brady se početkom sezone oporavljao od ozljede koja ga je izbacila izvan terena na godinu dana. Pronašao je formu zajedno s Patriotsima i sada izgledaju veoma opasno.

Obojica su pri vrhu u svim važnijim statističkim kategorijama. Dijele treće mjesto u ligi po broju bačenih TD dodavanja sa 16. Manning je drugi u ligi s 2.545 osvojenih yardi, Brady treći s 2.364. Obojica ove sezone imaju već nekoliko nastupa za pamćenje. Obojica su presječena svega pet puta.

Manning je ove sezone morao s surađivati s dvojicom mladih hvatača, ali je taj prijelaz, kao i prijelaz na novog trenera, Jima Caldwella, za sada prošao glatko. Prva meta mu je fantastični wide receiver Reggy Wayne koji ima 59 hvatanja za 753 yarda i šest TD-a što ga drži pri samom vrhu lige. Coltsi još iščekuju povratak Anthonyja Gonzaleza, nominalno drugog hvatača koji se još oporavlja od ozljede koljena.

Brady je imao problema sa svojim koljenom čija su ga operacija i oporavak koštali cijele prošle sezone. U ovu je ušao sporo i radeći greške koje od njega nismo navikli gledati. Kako prolazi sezona, tako i on postaje sve slobodniji. Velika su mu ispomoć hvatači Randy Moss, duboka prijetnja s 49 uhvaćenih lopti i pet TD-a, te veoma okretni Wes Welker koji ima 55 hvatanja i četiri polaganja, te je instrumentalan kotačić u Bradyjevom napadu.

Veliku ulogu u ovim susretima, zasigurno su odigrala dva najcjenjenija aktivna trenera bez kojih ove momčadi ne bi imale status koji imaju. Taj dvoboj će ovog puta izostati, s obzirom da je Tony Dungy, trener Indianapolis Coltsa, otišao u mirovinu pa će se Bill Belichick nadmudrivati s Jimom Caldwellom koji je dugo godina radio kao Manningov pozicijski trener.

Brady ima više prstenova. Brady je produkt sustava Billa Belichicka i ne bi se snašao izvan njega. Manning je imao bolje hvatače. Manning nije pobjeđivao u važnim susretima. Manning je genij koji fotografskom preciznošću skenira protivničke obrane. Ovaj ima jaču ruku. Ovaj preciznija dodavanja. Ovaj bolji rad nogu, ovaj bi se bolje snašao kada bi se, naravno ne daj bože ni pomisliti, urušio pocket. Potrošeno je mnogo papira u pokušaju pronalaska odgovora.

Bezbroj je veličina koje bi se dale uvrstiti, usporediti i odvagnuti. Ipak, tu je i onaj nemjerljivi faktor koji se ne može popratiti brojem. Coltsi i Patriotsi su i dalje sam vrh NFL-a, ali tko je bolji? Manning ili Brady?

Hoćemo li ikada dobiti odgovor?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.11.2009. u 22:37
    Ja baš nisam dugo pratio NFL al mislim da su Brett Favre onaj Bress iz Saintsa Orton i taj Brady i Manning najbolji QB a od hvatača znam da je dobar Fitzgerald.Naj odbranu imaju Steelersi i više neznam.
    Obrisan korisnik
  • danchy13.11.2009. u 18:43
    iako su meni Coltsi dosta drazi ja smatram da ce u nedjelju dobit Patriotsi jer imaju kvlaitetniju ekipu prije svega na pozicijama hvatca i probijanje im je jace nego li Coltsima, a sto se ovoga tice smatram da se ne mogu usporedivat al meni po meni su P. Manning i Bress trenutno najbolji QB lige
    danchy