Nogomet

Bahrein promašio SP, Novi Zeland slavi

Borna Rupnik • subota, 14.11.2009.
Bahrein promašio SP, Novi Zeland slavi

Nogometaši Novog Zelanda igrat će na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. U uzbudljivoj uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija na svojem su terenu svladali Bahrein 1:0 i osigurali si pustolovinu života...

Prva je utakmica predstavnika Azije i Oceanije završila 0:0 te je u Wellingtonu, na stadionu koji je inače rezerviran za ragbi, upriličena prava nogometna fešta. Bahrein je došao spreman na uzbudljiv rasplet: u doigravanju za odlazak u Njemačku 2006. godine tijesno je poražen od Trinidada i Tobaga, a mjesto u završnom krugu ovogodišnjih kvalifikacijama osigurao je pogotkom u posljednjim sekundama u Saudijskoj Arabiji.

Važnost susreta u početku je sputala obje momčadi, a bolje je prilike u prvom poluvremenu stvorio Bahrein. Međutim, novozelandski vratar Mark Paston obranio je sve gostujuće pokušaje.

Prvi od dva ključna trenutka zbio se u samoj završnici prvog dijela. Leo Bertos izveo je udarac iz kuta, a najviši je u skoku bio Rory Fallon i matirao nemoćnog Sayeda Jaffera.

Bio je to velik udarac za Bahrein, koji je na odmoru skupio glave i odlučno krenuo po izjednačenje. Najbliže Svjetskom prvenstvu došli su već u 51. minuti, kada je sudac nakon prekršaja Tonyja Lochheada pokazao na bijelu točku, a loptu u ruke uzeo Sayed Mohammed.

No, njegov je udarac bio slab, a reakcija Marka Pastona odlična i ostalo je 1:0 za domaćine, na oduševljenje punih tribina.

Nastavio je Bahrein napadati, no kako je vrijeme odmicalo njihovi su pokušaji bili sve nervozniji i bezopasniji, dok se Novi Zeland usredotočio na brze, ali neučinkovite protunapade. Napetosti nije nedostajalo ni u posljednjim minutama, kada je Bahreinu poništen pogodak.

Naposljetku je na semaforu ostala zapisana minimalna pobjeda domaćina, vrijedna prvog pojavljivanja na svjetskoj smotri nakon 1982. godine.

Dodatne kvalifikacije za SP 2010:
Novi Zeland - Bahrein 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!