Juriš

Postoji li "izlazna strategija"?

Bernard Jurišić • utorak, 17.11.2009.
Postoji li "izlazna strategija"?

"Povijest počinje sa mnom!" Ovo je najdraža rečenica svih koji se u našoj zemlji na bilo koji način, u bilo kojem trenutku i bilo kojem mjestu dočepaju vlasti. Zašto bi onda išta različito bilo i u sportu?

Igor Štimac zadržao se samo jedan mandat na čelu Udruge prvoligaša. Za to vrijeme žestoko je uzdrmao učmalu prvoligašku svakodnevnicu, povukao oštre poteze podložne debatama i različitim mišljenjima i kad je podvukao crtu ispod svog dvogodišnjeg vladanja - otišao dalje.

Štimca mnogi percipiraju žrtvom njegove nabujale ambicioznosti i činjenice da se još uvijek nije odlučio hoće li se nakon igračke karijere profilirati kao trener, funkcioner, biznismen ili televizijski komentator. Dojam je da jedan od najmoćnijih "glumaca" hrvatske nogometne predstave i dalje nije na čisto kakvu karijeru želi graditi i u kojem smjeru otići. Sličan je dojam ostavio i na čelu Udruge prvoligaša.

U svom programu naveo je brojne zanimljivosti. Sjećate se, u 10 je točaka sažeo svoj program koji je obuhvaćao rad s navijačima, povratak gledatelja, medijsko praćenje, internetske prezentacije, mobilne komunikacije, dvoransko prvenstvo, kampove mladih, odnose s Vladom RH, posebne akcije i proširenje lige. Ovo zadnje zapravo je bilo i prvo i okrenulo najveći dio "baze" protiv Štimčevog mandata.

S navijačima se nije nešto posebno radilo, gledatelji se nisu vratili, stranica Udruge je jednaka kao i prije nekoliko godina, mobilno se komuniciralo samo kad bi netko iz Izvršnog odbora trebao reći "da" ili "ne", ne sjećamo se ni jednog otvorenog kampa za mlade, Vlada RH i dalje ima pametnijeg posla, a nismo se nešto nagledali ni nekih posebnih akcija. Ono što Štimčeva vladavina jest poboljšala je tretman HNL-a u medijima, posebno u onom najmoćnijem (televiziji) i Dvoransko prvenstvo.

I upravo su te dvije točke ucrtane u metu koju će ovog tjedna otrovnim strelicama bušiti "druga strana". "Mamićeva Vlada" stigla je nakon "Štimčeve Vlade" i odlučila napraviti isto što i svi prethodnici. Zapaliti sve što je bilo iza njih i krenuti u borbu sa sloganom iz prve rečenice ovog teksta.

Zašto rušiti dvije najbolje stvari koje su se dogodile hrvatskom ligaškom nogometu u posljednjih nekoliko godina? Zbog toga da bi netko nekome dokazao da je jači? Da bi dokazao kako je onaj prije njega sve radio naopako? Zar u Štimčevom programu nije bilo dovoljno točaka koje su se mogle doraditi, preformulirati i popraviti, umjesto rušenja onoga dobroga što je iza prošlog predsjednika ostalo?

Televizijska emisija Volim nogomet na državnoj dalekovidnici dovela je sve utakmice, sve stadione, sve igrače, sve klubove u svaki hrvatski dom. Točno, financijska priča je pomalo nejasna, posebno ako ćemo vjerovati podatku da su klubovi u cijeloj priči dobili tek smiješne mrvice, ali zašto se taj aspekt ne bi revidirao i napravio boljim? Nema nikakve logike da klubovi proizvode gubitke, a HTV zarađuje na marketingu, kolač se mora dijeliti ravnopravno i ravnomjerno kako bi svi bili zadovoljni - baš kao gledatelji koji su brzo priglili novi pristup i napredak u praćenju HNL-a.

Taj bi projekt morao opstati čak i pod uvjetom da kratkoročno proizvodi gubitke nogometnoj organizaciji, jer se ne broji sve u količini novca kojeg će danas ili za mjesec dana u svoje džepove staviti neki klub ili Udruga prvoligaša u svoj džep. U kalkulaciju mora ući i promidžba, klupski marketing, približavanje navijačima i dosad nezainteresiranom dijelu gledatelja koji se preko TV-a zainteresirao, pa i povećani rejting čitavog natjecanja zbog ovakvog medijskog tretmana i praćenja.

Jednako tako, ukinuti Dvoransko prvenstvo (kojeg istine radi nije ni pokrenuo Štimac) koje iz godine u godinu napreduje, dovodi sve više ljudi u dvorane i bila bi velika šteta da se ugasi. Financijska konstrukcija i ovdje je navodni problem, no teško je vjerovati da cijela istina leži samo u tome. Posebno kad se zna da bi naredno Dvoransko prvenstvo u splitskoj Spaladium Areni vjerojatno privuklo po desetak tisuća gledatelja, a smještaj za sve klubove navodno bi bio besplatan.

Ako je istina ono što se "šuška ispod stola", o Dinamovom "bušenju" ovog natjecanja zbog "osobnih razloga" to bi onda tek bila prava tragedija. Zašto ugasiti natjecanje koje je budilo hrvatski nogomet iz "zimskog sna" i pružalo ljubiteljima lopte zabavu u toplim i zatvorenim dvoranama? Financije? Novca ima, samo ga treba naći. Navijačke uvrede? Kakav je argument za uništiti nešto što valja? Ako su navijačke uvrede problem, zašto onda ne ukinemo i HNL?

Točka koja će vjerojatno izazvati najmanje žaljenja je "rezanje" Lige 16. Nažalost, čeka nas nova promjena sustava natjecanja, ali tko nam se smeta nadati da će to napokon biti i posljednja, barem za neko vrijeme. 10 prvoligaša, 10 ili 16 drugoligaša, svi s dosljednim poštivanjem uvjeta licenciranja i financijskim "čišćenjem" - to bi trebao biti korak u bolju i zanimljiviju hrvatsku klupsku budućnost.

Ne naprečac, ne kroz jednu sezonu, jer se nitko nema pravo igrati s toliko sudbina "rezanjem" lige sa 16 na 10 članova u jednom ljetu. Trebalo osmisliti "izlaznu strategiju", pokušati zadržati ono malo dobroga što nam je Liga 16 donijela (Karlovac, recimo), dati svima jednaku šansu da se izbore za nastavak života u eliti i konačno jednom za svagda javno reći da nije sramota biti drugoligaš, ako su prva i druga liga sređene i dobre.

Nažalost, ništa iz prošlosti ne daje nam optimizma da će barem ova prvoligaška vlada dobro promisliti i voditi se općim i dugoročnim, umjesto privatnim i jednodimenzionalnim interesima i osvetama...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 14:00
    ligu najprije treba definirati u kvaliteti koju ona može dati ,a to je "liga 10”,a onda takvu ligu plasirati TV-u ,sponzorima i gledateljima (bez huligana) na stadionima. btw,,kaj je to dobro u Karlovcu..hrpa legionara ,bez temelja i traga u domačim igračima..čast publici,ali i to je samo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.11.2009. u 00:33
    Slazem se s Flashom u potpunosti, al "gledanost" odreduje emisiju, a HRT govori da je HNL najgledaniji... zato necemo gledat duplo bitnije dogadaje na telki tj. HRT-u...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.11.2009. u 23:23
    prvo transparentno riješiti pitanje prihoda od emisije, a zatim te prihode pravedno podijeliti. maksimalno povisiti cijenu reklamiranja T-smradu koji ima para da im plati više od ovih mrvica koje dijeli za svoje odvratne table. liga16 je donijela seoski nogomet. nogomet u kojem su cca 70% svih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gomez6917.11.2009. u 22:27
    mozda bi emisija trebala opstati, ali ne na htv-u?
    Gomez69
  • Obrisan korisnik17.11.2009. u 19:14
    opet fenomenalan članak, svaka čast!
    Obrisan korisnik