Automoto

Stara kokoš i deveto jaje

Maja Giljanović • utorak, 17.11.2009.
Stara kokoš i deveto jaje
Foto: EPA

Talijani kažu da stara kokoš daje odličnu juhu, ali je "niš' koristi" za nesenje jaja. Valentino Rossi je sa 30 godina možda "Stara kokoš", ali Il Dottore je "Gallina Vecchia" koja je snijela već svoje ukupno deveto jaje...

Sedmerostrukom svjetskom prvaku u najjačoj i deveterostrukom u svim klasama, Valentinu Rossiju originalnih ideja nikad nije nedostajalo. Talijan je u Sepangu na Velikoj nagradi Maleziji pečaćenje druge uzastopne titule obilježio kacigom oslikanom kokoškom, a šalu je objasnio: "Majicu i kacigu sam kao uostalom i većinu proslava osmislio kod kuće u Tavulliji zajedno sa svojim klubom obožavatelja. Divno smo se zabavili, a poanta je bila da pokažemo kako i tzv. "Gallina Vecchia" ima svojih aduta. Kažu da je stara kokoš dobra samo za juhu, ali ne daje jaja. Ja sam već u godinama, 30 mi je, ali sam stara kokoš koja i dalje nese jaja."

Sjajni Rossi utrku je prije kraja proslavio titulu i priznao: "Teže sam osvojio naslov ove nego prošle godine i to nakon dvije teške sezone. Bilo je izuzetno naporno, možda i najteže uopće. Prolazili smo kroz manje poteškoće tijekom sezone, ja sam pogriješio u nekoliko navrata kad nisam smio, a i moj mi je momčadski kolega priuštio poprilične glavobolje. Pritiskao me i zahvaljujući njemu postao sam još bolji, dao sam cijelog sebe i podigao razinu svojih 'igara'".

Najslađi mu je kaže bio "posljednji zavoj u Barceloni. Jedan od najdražih u karijeri uopće" što ne čudi jer mu je donio pobjedu ispred gomile Španjolaca na tribinama i sve nadobudnijeg silno talentiranog Jorgea Lorenza. Tim više jer je utrku prije Casey Stoner u Mugellu prekinuo njegov niz od sedam trijumfa uzastopce.

Najlošije se, pak, osjećao u Indianapolisu: "Pogriješio sam kao zadnji amater i izletio sa staze". Ali da ne bude svako zlo za zlo pobrinuo se tjedan dana kasnije u San Marinu i pred svojim "rezervnim" navijačima ostvario maestralnu pobjedu.

Brickyard mu je bio jedini puta da je "pod tuš" otišao prije vremena mada ni kišnu Veliku nagradu Francuske zbog krive procjene oko guma i dvije (!) promjene motora i osvojenog tek 16. mjesta neće pamtiti po dobrom. Četvrto mjesto u Estorilu i peto u Doningtonu preostala su dva Grand Prixa na kojima mu je izmaklo pobjedničko postolje, a pobijedio je na šest utrka, bio drugi na pet i treći na dvije.

Ukupno je osvojio "samo" 306 bodova, 67 manje od rekordne žetve prošle godine, ali je svoje brojke podigao što se ukupnih pobjeda (77 u MotoGP-u) i podija (128) tiče te je postao prvi čovjek u povijesti koji je ukupno osvojio više od četiri tisuće bodova (4026).

Sljedeća sezona? "Jedva čekam travanj 2010. i Katar. Uložio sam velik trud u ovogodišnju titulu, Lorenzo i ostali su pokazali zube, a dogodine će biti još i teže. Zdravi Stoner, sjajni Lorenzo i Pedrosa, jedne gume za sve, žestok ritam od prvog zavoja i važnost starta jer s ovim motociklima je teže pretjecati - sve to MotoGP čini najuzbudljivijim ikada, fizički zahtjevnijim u odnosu na prethodne godine osobito na početak 2000. kad sam osvajao naslove s Hondom".

Formula 1, reli ili MotoGP u 2011.? Rossi će, naime, u siječnju ponovno sjesti za upravljač Ferrarija, a dogodine će u Meksiko i za volan Ford Focusa u etapi svjetskog prvenstva u reliju. "O tom potom. Obožavam se utrkivati i ne pomišljam o odlasku iz automoto sporta. Što bih bez toga? Imao bih 31 godinu - možda da kosim travu? Siguran sam da mogu održavati kvalitetu još tri - četiri godine."

Prevlada li u Rossiju ljubav prema dva kotača ponovno mu se otvara izbor: Yamaha ili Ducati. Prošli je tjedan, naime, Japancima uputio ultimatum: "Ja ili Lorenzo. U protivnom, odoh ja u Ducati".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!