Nogomet

Alžirci izgurali Egipat sa SP-a

Borna Rupnik • srijeda, 18.11.2009.
Alžirci izgurali Egipat sa SP-a
Foto: EPA

Posljednji afrički predstavnik na Svjetskom prvestvu u Južnoafričkoj Republici 2010. godine bit će Alžir. Alžirci su u majstorici odigranoj u Sudanu svladali svoje ljute rivale iz Egipta s minimalnih, ali sasvim dovoljnih 1:0...

Uvertira dodatne kvalifikacijske utakmice između Alžira i Egipta nije mogla biti bolja - Egipat se novih 90 minuta izborio u subotu, u petoj minuti sudačke nadoknade protiv istog protivnika, kada je Metaab zabio za 2:0 i tako poravnao ove dvije reprezentacije na vrhu kvalifikacijske skupine.

FIFA je za poprište majstorice odabrala Sudan te su se vojske navijača slile u tu državu i do posljednjeg mjesta ispunile stadion kapaciteta 45.000 ljudi. Ne treba ni spominjati da se Alžir i Egipat posljednjih dana mrko gledaju, a napetosti nije nedostajalo ni izvan stadiona.

Vezane vijesti

Dvoboj je otvoren uobičajenim folklorom za ovako važan događaj i posebno motivirane protivnike: na terenu je sve prštalo od oštrih startova i sitnih provokacija, a na prvo se veće naguravanje čekalo samo četiri minute. Nogometa je bilo tek u tragovima.

Međutim, sredinom prvog poluvremena razvila se i igra, a bolje je šanse imao Egipat. No, alžirski je vratar Fawzi Chaouchi dva puta odlično reagirao, a jednom je samo mogao gledati kako mu lopta juri pored vratnice. Alžir je stvorio jednu dobru priliku, ali je već drugu pretvorio u pogodak.

Gol vrijedan putovanja na svjetsku smotru postigao je Antar Yahia zakucavši loptu pod prečku u 40. minuti.

Ritam nije padao ni u nastavku, a konce igre uglavnom je držao Egipat. Obje su momčadi stvorile nekoliko izglednih situacija za promjenu rezultata, no u junake su se pretvarali vratari Chaouchi i Essam el-Hadary.

Alžir je naposljetku izdržao pritisak, obranio svoje vodstvo, a po posljednjem sučevom zvižduku moglo je početi rijetko viđeno alžirsko slavlje. Njihovi su sunarodnjaci na plasman na Svjetsko prvenstvo pune 24 godine, dok je Egipat sačuvao ugled jedne od najjačih afričkih reprezentacija koja će opet propustiti smotru najboljih.

Kvalifikacije za SP 2010., Afrika:
Alžir - Egipat 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSP 2010.Video
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!