Nogomet

Dinamu vraćena tri boda!

Marin Vuković • petak, 20.11.2009.
Dinamu vraćena tri boda!
Foto: Kristijan Komarica

Dobre vijesti za Dinamo stigle su iz sjedišta Uefe. Premda smo proteklih dana strepili kako bi zagrebački Modri mogli biti izbačeni iz europskih natjecanja, žalbena komisija Uefe je promijenila svoju odluku i Dinamu vratila oduzeta tri boda!

Žalbena komisija Uefe usvojila je žalbu Nogometnog kluba Dinamo i promijenila odluku o oduzimanju tri boda osvojena pobjedom od 3:0 nad rumunjskom Timişoarom. Samim time nije prihvaćena niti žalba Uefinih inspektora, koji su tražili težu kaznu i vjerojatno isključivanje Modrih iz europskih natjecanja.

Osim vraćanja tri boda na Dinamov konto, žalbena komisija usvojila je i odluku kojom se Dinamo kažnjava novčanom kaznom od 75.000 eura, ali i uvjetnom kaznom isključenja iz europskog natjecanja u kojem sudjeluje, u slučaju da u sljedeće tri godine dođe do ponavljanja prekršaja.

Nogometni klub Dinamo na svojim se službenim web stranicama putem priopćenja javno zahvalio svima koji su pomogli zagrebačkom klubu u žalbenom postupku, koji je na kraju završen vraćanjem osvojenih bodova.

"Koristimo priliku istaknuti da su u pravno-diplomatskim naporima proteklih tjedana značajan doprinos dali Vlada RH, MUP, PU Zagreb,a posebnu zahvalnost klub daje HNS-u odnosno predsjedniku Vlatku Markoviću i tajniku Zorislavu Srebriću za nesebično zalaganje u pozitivnom rješavanju ove Žalbe", stoji u priopćenju.

Veliku ulogu ponovno je odigrao i Damir Vrbanović koji uživa izniman ugled u Uefinim strukturama i koji je već nekoliko puta Dinamo uspijevao spasiti rigoroznijih kazni.

"Ipak smatramo potrebnim naglasiti izniman napor i utjecaj našeg glavog direktora Damira Vrbanovića koji je od prvog dana u izravnim kontaktima s odgovornim ljudima UEFA-e, te je pravnim argumentima uspio uvjeriti njihove Disciplinske organe u neosnovanost dijela prve Odluke UEFA-ine Disciplinske komisije i tako zaštititi sportske interese našeg kluba u natjecanju", navodi se dalje u priopćenju na Dinamovim stranicama.

Dakle, Dinamo je i ovoga puta izbjegao teške sankcije, no posve je jasno kako je ovo posljednja opomena i posljednji put da je UEFA zagrebačkom klubu progledala kroz prste. Uvjetna kazna od tri godine strašan je uteg oko vrata Modrima, koji će u slučaju novog incidenta svojih navijača sigurno biti izbačeni iz europskih natjecanja.

Iz kluba stoga apeliraju na navijače da moraju promijeniti svoje ponašanje uoči, tijekom i nakon utakmica kako UEFA ne bi imala razloga aktivirati danas izrečenu uvjetnu kaznu.

S tri vraćena boda, Dinamo je treći na ljestvici skupine A Europske lige i dva kola prije kraja zaostaje pet bodova za Ajaxom i Anderlechtom. Matematički izgledi za proljeće u Europi, dakle, i dalje postoje, no za takav se rasplet Dinamo mora dobiti obje preostale utakmice i nadati se porazu Anderlechta u Amsterdamu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 20:37
    ma koga briga , eto sanse huliganima da nas sramoe ponovo , a kladim se nakon prve utakmice bez problema vecina novinara ce pisati o velicanstvenom navijanju naboljih navijaca...zivi bili pa vidili
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 17:28
    mISLIM KOJI SU TO DEBILI IZ UEFE PA BAR SU MOGLI ONDA TO OBJAVITI PRIJE UTAKMICE S AJAXOM BILO BI VOŠE ŠANSE ZA PROLAZ...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 17:08
    Prije bi rekao da je UEFA sa tim potezom stvar stavila u naše ruke. Sad je država pod pritiskom/na potezu. Znamo šta nam prijeti ako... sad je na nama da donesemo zakone i da to spriječimo ako nam je stalo do Evropskog Dinama/Hajduka/Slavena/Rijeke/itd itd. jer hrvatski nogomet ne završava sa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.11.2009. u 15:11
    E sad doslovno šačica debila drži Dinamo u šaci i na njima je sva težina odluke 'izbaciti Dinamo iz Europe ili ne, pitanje je sad'. Ovom odlukom UEFA je to tako njima prepustila. Sad je računica vrlo jednostavna: pobijediti Anderlecht i Timisoaru, a Ajax će dobiti Anderlecht na kraju i eto nas... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • domba5720.11.2009. u 15:08
    Pa realno gledajući dinamo bi tamo mogao ladno dobit anderlecht jel nije taj anderlecht baš neka ekipa, gledo sam ih par puta na sportklubu, samo dinamo ne smije primit glupe golove i treba ponovit temišvar al iako mislim da će dinamo dobit obje utakmice ali u zadnjem kolu će anderlecht izvući bod... [više na forumu]
    domba57