Ostali sportovi

Vratila se Rijeka

Mateja Gošćiej • petak, 20.11.2009.
Vratila se Rijeka

Nakon poraza odbojkaša Rijeke u Sisku u sklopu Kupa, no i izgubljenog susreta bez osvojenog seta od Kaštelana u prvenstvu, zabrinuli smo se za nastavak kako je očekivano tijesnog Final Foura i napete prvoligaške sezone. Bez Rijeke to ne bi bilo isto. Znaju to i oni, pa su Sisku i u prvenstvu i u Kupu uzvratili s brzih i nedostižnih 3:0. Time je MOK Rijeka, uz OK Varaždin, HAOK Mladost i OK Karlovac izborila plasman na finalni turnir koji će se održati sredinom prosinca.

Oscilacijama, kakve često vidimo u ženskoj odbojci, možemo pripisati nedavno izdanje odbojkaša iz Rijeke. Što se u posljednja dva tjedna zbivalo u njihovim redovima nitko nije siguran, no kada jednom zasjaš na vrh tablice kao jedini neporaženi, tako i nikako drugačije moraš nastaviti i dalje. Na sreću kluba očito je došlo do buđenja u ekipi, jer su Riječani sjajnom igrom vratili sve izgubljeno u protekla tri susreta. Pad u prvenstvu i prvi poraz ostavili su traga, pa je tako Sisak na svom terenu imao nešto lakšu zadaću u dolasku do pobjede u prvoj utakmici Kupa protiv već slomljene ekipe. No Siščani nisu bili te sreće u novom kolu prvenstva, a ni u Kupu. S dva puta po 3:0 Rijeka je sada tik na vrhu prvoligaške tablice uz OK Varaždin, ali i jedan od sudionika final foura Kupa Hrvatske. Uzvratni susret bio je pogodniji za Sisak jer su kod kuće uzeli utakmicu s 3:2 i pozitivnim ishodom tražili potvrdu svoje premoći. Nisu je pronašli u riječkoj dvorani Mladosti. Siščani jednostavno nisu uspjeli ponoviti igru iz prve četvrtfinalne utakmice, štoviše, domaći su ih nadigrali u svim segmentima igre i zasluženo idu dalje.

U Domu odbojke Bojan Stranić u Zagrebu, sraz dviju Mladosti otišao je na stranu Zagrepčana, kao i onaj prije tjedan dana. No, ovog puta za novu se pobjedu trebalo malo više pomučiti i odigrati četiri seta. Nakon glatko dobivenog prvog seta, 25:18, i službene potvrde prolaska u polufinale Kupa, uslijedio je pad u igri domaćina što su gosti iz Kaštel Lukšića odmah iskoristili i osvojili drugi set. Treći i četvrti set uvjerljivo su dobili Zagrepčani i mirno priveli utakmicu kraju rezultatom 3:1. U redovima zagrebačkog kluba sigurno je danonoćno veselje, jer su osim muškog sastava i žene prošle u samu završnicu, a obje ekipe igraju za jednu klasu bolje od ostalih. Hoće li tako nastaviti i dalje, i možda na kraju osvojiti dvostruku krunu ovogodišnjeg izdanja Kupa, znat ćemo u prosincu.

Varaždincima, trenutno vodećoj momčad 1.A lige, u Zagrebu je protiv istoimene ekipe bio potreban tek jedan osvojeni set za prolazak u polufinale Kupa. Sretan set i potvrda prolaska u finalni krug natjecanja stigli su odmah na početku, kada je Varaždin čvrstom napadačkom igrom s 25:20 još jednom dokazao svoju kvalitetu. Kako su se gosti opustili u nastavku, Zagreb je pokušao sačuvati obraz, pogotovo nakon neprepoznatljive igre u Varaždinu kada su domaći naprosto deklasirali Zagrepčane s brzih 3:0. U tome su Zagrepčani i uspjeli. Uzimaju naredna dva seta, u četvrtom naizgled kreću prema, ako ništa drugo utješnoj pobjedi, no ne posustaje vodeća ekipa lige tako lako. Tijesnih 25:23 vode susret u inače napeti peti set, koji se nije takvim pokazao jer su gosti odlučili dati svom klubu još jedan razlog za slavlje, pobjedu. Uz 3:2 i prolazak u final four, Varaždinci su uz Mladostaše glavni favoriti za osvajanje ovogodišnjeg izdanja Kupa, barem prema dosad prikazanoj igri.

Nakon što se Mursa na domaćem terenu dobrano namučila u susretu protiv Karlovčana i izgubila rezultatom 3:2, na gostovanje nisu ni krenuli. Da podsjetimo, u prvoj utakmici Kupa Karlovac je vodio s 2:0 u setovima, da bi Osječani nošeni domaćom publikom poravnali na 2:2. Umornija Mursa nije mogla tako nastaviti i u posljednjem setu, pa su s 15:10 ipak na kraju slavili gosti. Očito je ekipa iz Osijeka odlučila da bi vrijeme uzvratnog susreta s Karlovcem mogla bolje iskoristiti, pa su svojim gostima predali susret bez borbe. Tako je Karlovac četvrti polufinalist, a Mursa sada ima obavezu ovaj jedan trening više od ostalih pokazati u prvenstvu.

Kup Hrvatske u odbojci 2009., seniori, četvrtfinale, 2.utakmica:
MOK ZAGREB - OK VARAŽDIN 2:3 (20:25,25:22,19:25,25:23,9:15)
HAOK MLADOST - OK MLADOST KL 3:1 (25:18,22:25,25:12,25:18)
OK KARLOVAC - MOK MURSA PAN Pap. Ind. 3:0 (bez borbe)
MOK RIJEKA - OK SISAK 3:0 (25:17,25:22,25:21)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!