Nogomet

"U Hrvatskoj se s mladima krivo radi"

Ivana Strahija • petak, 20.11.2009.
"U Hrvatskoj se s mladima krivo radi"
Foto: Ivana Strahija

Dvojicu trenera sa sjeverozapada Hrvatske upitali smo što misle o najnovijem uzletu U21 reprezentacije, te uspjehu filozofije Dražena Ladića, ali i radu s mladima u Hrvatskoj.

Srećka Bogdana lako je razljutiti. Samo mu treba spomenuti sustav natjecanja juniora i kadeta u Hrvatskoj i već se "pjeni": "Ma kakvog to smisla ima, da smo do pred dvije godine promovirali te dvije kategorije prema rezultatima seniorske ekipe? Što učimo mlade takvim sustavom natjecanja? Jedino to da bez obzira na njihov trud i zalaganje netko drugi odlučuje o njihovoj sudbini, ništa drugo. Sad je nešto bolje, ali se opet vežu rezultati juniora i kadeta, to nema smisla."

Najsretniji je Bogdan bio kad je vodio omladinsku školu Karlsruhera (1993. do 1996.) te bio uz to trener juniora: "Taj sam posao radio sa zadovoljstvom i klupsku Upravu natjerao da mladima osiguraju uvjete za treniranje praktički klasu iznad onih za seniore. Jedino se tako može raditi na stvaranju igrača. Nekad davno nije bilo televizije i interneta, djeca su se zabavljala igrajući nogomet. Danas ih treba učiti praktički osnovne stvari jer nogomet gledaju na televiziji."

Bogdan smatra da je Dražen Ladić napravio dobar posao i da je imao pravo kad je kritizirao svoje igrače: "Izvukao je od svojih igrača vrhunske stvari. Imao je pravo kad ih je kritizirao i kad je bio oprezan, jer je s mladim igračima to tako, odigraju jednu dobru utakmicu i odmah su u oblacima. Treba svaku dobro odraditi."

Da je Ladić uspio u svom naumu smatra i Dražen Besek, koji mu je čestitao i rekao: "Znam ja Ladićeve trenerske potencijale. Pokazao je koliko je važno u našem poslu imati stav, nije odustajao od svojih principa i konačno je napravio kult mlade reprezentacije."

Najvažnije za mladu reprezentaciju jest – odazvati se, smatra Besek: "Kalinić i Rakitić pokazali su da je tako trebalo i ranije. Moraju igrati najbolji, oni koji su prošli ostale selekcije i treba biti dosljedan u tome."

No, posao još nije gotov, upozorio je Besek: "Zadnji rezultati trebaju biti samo poticaj. Nadam se da više nećemo u mlađim selekcijama biti inferiorni reprezentacijama koje su plasirane daleko slabije od naše A reprezentacije."

I dok Bogdan jasno odgovara da trenutno u mlađem pogonu NK Međimurja ne vidi igrača koji bi bio materijal za U21 reprezentaciju, Besek je o Varteksovoj "mlađariji" odgovorio nešto kriptičnije: "Imali smo par igrača koji su dobili priliku, a sa selektorom imamo jako dobru komunikaciju. Međutim, priliku treba znati i iskoristiti, a mladi moraju znati da tek dobre igre u klubu mogu donijeti poziv u reprezentaciju."

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!