Ostali sportovi

Tjedan poslije četvrtog pokušaja

Mario Majdić Natrlin • subota, 21.11.2009.
Tjedan poslije četvrtog pokušaja
Foto: EPA

U NFL-u nikad nije dosadno. Nakon tjedna koji nam je donio utakmicu za povijest, ovog vikenda neće nedostajati utakmica koje će nas zabaviti, iskidati nam živce, a neke od nas i rasplakati. Zar ne gospodine Ryan?

Indianapolis Colts (9-0) i New Orleans Saints (9-0) jedine su dvije neporažene momčadi u NFL-u ulazeći u 11. tjedan kojeg su ovog četvrtka otvorili Miami Dolphinsi važnom pobjedom nad Carolina Panthersima.

Peyton Manning i njegovi Coltsi, prošlog su tjedna sudjelovali u utakmici protiv New England Patriotsa o kojoj će se još dugo raspravljati u krugovima bliskim ovom sportu. Coltsi su preokrenuli vodstvo New Englanda i ostali neporaženi, a već ih ove nedjelje očekuje neugodni poslovni put u Baltimore.

New Orleans Saintsi su se zabrinjavajuće mnogo namučili protiv St. Louis Ramsa (1-8). Obrana Saintsa ima problema protiv probijanja, a i zadnji red im je desetkovan ozljedama. Srećom, ovog ih vikenda čeka još jedna "lagana" utakmica protiv Tampe (1-8) i svi očekuju desetu pobjedu za dodavača Drewa Breesa i njegovo društvo.

Četvrti pokušaj za dva yarda

Odluka trenera Patriotsa, Billa Belichicka, da umjesto ispucavanja pokuša konvertirati četvrti pokušaj pri vodstvu svoje momčadi protiv Coltsa, iako su bili duboko u svom području, naišla je na gomilu kritika. Pokušaj nije uspio, Belichick je loptu dao u ruke Manningu koji je znao što napraviti s njom. Patriotsi su poraženi i idući je dan osvanuo prekriven potpunim nerazumijevanjem onoga što je napravio čovjek kojeg se smatra najboljim aktivnim trenerom u NFL-u.

Ali, liga ide dalje. Patriotse ovog vikenda čekaju divizijski protivnici NY Jetsi koji su im već ranije ove sezone nanijeli bolan poraz. Čeka ih trener Rex Ryan koji je doslovno zaplakao u pokušaju da inspirira svoju momčad. Jetsi su, naime, izgubili pet od zadnjih šest utakmica, izgubili su i par startera zbog ozljeda i izgubili su puno vremena.

Ukoliko se žele vratiti u borbu za doigravanje ovo im je možda i posljednja prilika i to protiv trenera i momčadi koji i sami imaju dovoljno motiva nakon prošlotjednog debakla. Naglasak će ovdje biti na dvoboju krilnog hvatača Patriotsa, Randyja Mossa i ponajboljeg krilnog braniča lige, Darrella Revisa. Revis je u prošlom susretu nadigrao Mossa, što se ovome nije baš previše svidjelo. Kao da među ovim momčadima već nema dovoljno elektriciteta.

"Mislim kako smo sada bolja momčad nego u drugom tjednu sezone. Napredovali smo. Ali je ova momčad veliki izazov za nas. Bio je to vjerojatno naš najlošiji nastup", rekao je dodavač Patriotsa Tom Brady koji već četiri tjedna za redom osvaja preko 300 yardi po utakmici, a cijeli je ovaj tjedan branio odluku svog trenera.

Ruže ne cvjetaju ni za drugu momčad iz New Yorka. Giantsi (5-4) su nanizali četiri uzastopna poraza i sada im ulazak u doigravanje više nije osiguran. Slično je i za Atlanta Falconse koji s jednakim omjerom pokušavaju izboriti nastavak sezone. Njihov dodavač Matt Ryan ne igra dobro. Ima ukupno 12 presječenih lopti, čak osam u zadnje četiri utakmice.

"Znamo da Matt mora igrati bolje. I on to zna. Ali to je proces i nije nešto što se događa u veoma kratkom vremenu", objašnjava trener Atlante, Mike Smith.

Falconsi će vjerojatno biti bez svog startnog probijača Michaela Turnera koji je upravo uoči ozljede uhvatio dobru formu. Obrana Giantsa, ostala je dan prije utakmice bez veoma važnog braniča Antonia Piercea.

Zabava zajamčena! Cutler igra u prime timeu

Mnogo pozornosti je usmjereno prema dvoboju Chicago Bearsa (4-5) i Philadelphia Eaglesa (5-4). Veliki razlog tome je dodavač Chicaga, Jay Cutler, talentirani QB koji predvodi ligu sa 17 presječenih dodavanja. Prošlog tjedna ih je imao pet protiv 49ersa. Cutler se osobito muči u utakmicama koje se prenose u cijeloj državi. Ima 13 presječenih dodavanja u zadnje četiri utakmice igrane u prime timeu.

Eaglesi se oporavljaju od teškog poraza protiv San Diega. Zbog drugog potresa mozga u svega 20 dana, ostali su bez probijača Briana Westbrooka, ali se nadaju kvalitetnom nastupu mladog LeSeana McCoyja. Obje momčadi žele izbjeći svoj treći uzastopni poraz.

"Ovo je utakmica koju trebamo pobijediti. To je način na koji se ja i ostali igrači pripremamo za nju", jasan je dodavač Eaglesa Donovan McNabb koji ove sezone ima 12 TD dodavanja i četiri presječene lopte.

VY i Chris Johnson zadivili

U ponedjeljak navečer 11. tjedan će zaokružiti Houston Texansi (5-4) i Tennessee Titansi (3-6). Radi se o dvoboju koji je probudio zanimanje mnogih. Houston, predvođen dodavačem Mattom Schaubom (17 TD-a), krilnim hvatačem Andreom Johnsonom (54 hvatanja) i dobrom obranom, bore se za svoje prvo doigravanje u povijesti ove organizacije.

Tennessee Titansi su zaredali tri pobjede nakon neočekivano lošeg ulaska u sezonu. Mjesto startnog dodavača je preuzeo "povratnik" Vince Young koji je još prošle sezone nakon ozljede i loše igre, pao u zaborav. Young igra veoma zrelo, mudro i ne gubi loptu. Ostalo rješava nezaustavljivi probijač Chris Johnson koji predvodi ligu s 1.091 osvojenim yardom.

Već smo pisali o interesantnom dvoboju Denver Broncosa i San Diego Chargersa koji u izravnom sukobu odlučuju o tome tko preuzima vodstvo u toj diviziji, a zanimljivo će biti i u Green Bayu gdje Packersi nakon neočekivane pobjede nad Dallasom, dočekuju San Francisco čija je žrtva prošlog tjedna bio već spomenuti Jay Cutler.

NFL, raspored 11. tjedna

Četvrtak, 19.11.

Carolina Panthers - Miami Dolphins 17:24

Nedjelja, 22.11.

Baltimore Ravens - Indianapolis Colts
Dallas Cowboys - Washington Redskins
Detroit Lions - Cleveland Browns
Green Bay Packers - San Francisco 49ers
Jacksonville Jaguars - Buffalo Bills
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers
Minnesota Vikings - Seattle Seahawks
New York Giants - Atlanta Falcons
Tampa Bay Buccaneers - New Orleans Saints
St. Louis Rams - Arizona Cardinals
Denver Broncos - San Diego Chargers
New England Patriots - New York Jets
Oakland Raiders - Cincinnati Bengals
Chicago Bears - Philadelphia Eagles

Ponedjeljak, 23.11.

Houston Texans - Tennessee Titans

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!