Zimski sportovi

Gimpl nezaustavljiv, Grilc drugi

Matej Milanović • subota, 21.11.2009.
Gimpl nezaustavljiv, Grilc drugi
Foto: EPA

Održano je treće big air natjecanje Svjetskog kupa u snowboardu. U Stockholmu je do treće pobjede došao Stefan Gimpl koji dominira ovom disciplinom. Odlično drugo mjesto ostvario je Slovenac Marko Grilc, a treći je bio Norvežanin Gjermund Braaten.

U prvoj kvalifikacijskoj skupini big aira u Stockholmu samo je jedan boarder izborio finale drugim skokom. To je uspjelo Niklasu Mattssonu koji je nakon katastrofalnih 8,7 poena u prvom skoku došao do odličnog rezultata od 26,6 u drugoj seriji i zauzeo drugu poziciju izbacivši iz finala sunarodnjaka Tobiasa Karlssona. Petu poziciju u toj skupini zauzeo je Slovenac Marko Grilc, a treći je bio Stefan Gimpl, pobjednik prva dva ovosezonska big aira.

U drugoj kvalifikacijskoj grupi Gjermund Braaten i Michael Macho su brige o plasmanu u finale riješili prvim skokom, iako se Braaten drugim i poboljšao. Ostala trojica finalista su pak određena drugim skokom. Švicarac Gian Luca Cavigelli, drugi u Londonu i Barceloni, došao je do drugog mjesta s 25,7 bodova, a finale su još izborili Jakob Edman iz Švedske i Slovenac Matevž Pristavec s 24,3 boda što je bilo šest desetinki boda bolje od šestoplasiranog Johannesa Skottheima.

U finalu su nakon prva dva skoka samo dvojica natjecatelja imala više od četrdeset bodova. Gimpl je vodio s 50,1 bodova, dok je na drugom mjestu bio Grilc sa 49,6. Treće mjesto zauzimao je Petja Piroinen koji je ipak bio jako udaljen s 38,5 poena. Posljednjim skokom Gjermund Braaten se poboljšao i došao do 38,5 poena što mu je u konačnici bilo dovoljno za drugo uzastopno postolje.

Cavigelli, koji je do sada imao dva druga mjesta, ovog se puta nije popeo na postolje budući da je u konačnici došao do 37,8 poena i završio na četvrtom mjestu. Nakon toga preostalo je samo odrediti pobjednika. Marko Grilc je poboljšao svoj rezultat na 50,5, no poboljšao se i Gimpl koji je s tri stotinke boda boljim rezultatom spriječio Slovenca da dođe do prve pobjede u karijeri u Svjetskom kupu.

Austrijanac je tako svoju seriju pobjeda u ovoj sezoni povećao na tri i samim time je dodatno učvrstio svoje vodstvo u ukupnom poretku ove discipline, budući da je sada drugoplasirani Cavigelli udaljen 900 bodova. Iduće natjecanje Svjetskog kupa bit će paralelni veleslalom koji je na rasporedu šestog prosinca u Limone Piemonteu. Tjedan dana kasnije održat će se četvrto big air natjecanj u Seulu.

Big air, Stockholm:
1. Stefan Gimpl (Austrija) 50,8
2. Marko Grilc (Slovenija) 50,5
3. Gjermund Braaten (Norveška) 38,5
4. Gian Luca Cavigelli (Švicarska) 37,8
5. Petja Piroinen (Finska) 36,0
6. Matti Kinnunen (Finska) 33,5
7. Matevž Pristavec (Slovenija) 33,0
8. Michael Macho (Austrija) 27,7
9. Niklas Mattsson (Švedska) 24,0
10. Jakob Edman (Švedska) 20,3

Ukupni poredak big aira:
1. Stefan Gimpl (Austrija) 3000
2. Gian Luca Cavigelli (Švicarska) 2100
3. Gjermund Braaten (Norveška) 1460
4. Marko Grilc (Slovenija) 1180
5. Matevž Pristavec (Slovenija) 1100

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!