Ostali sportovi

Veliki try-out Zagreb Thundera

Sportnet • ponedjeljak, 30.11.2009.
Veliki try-out Zagreb Thundera
Foto: Zvonimir Šimunović

Prvi klub američkog nogometa u Hrvatskoj Zagreb Thunder već dvije godine nastupa u međunarodnoj CEFL ligi (Central European Football League). Ne čine to zbog toga što žele, niti jer su vrhunski klub, već zato što u Hrvatskoj nemaju protivnike s kojima bi odmjerili snage...

Nakon dvije sezone u kojima nije ostvaren zapažen rezultat, u Zagreb Thunderu odlučili su odustati od daljnjeg nastupa u CEFL ligi, restrukturirati momčad i osnažiti igrački kadar, s posebnim naglaskom na juniorski pogon. Stoga su se rastrčali po školama, prezentirajući football mlađim naraštajima, nastojeći prikupiti što veći broj mlađih igrača, te osigurati kvalitetnu bazu kluba u budućnosti.

Zahvaljujući takvom radu i pojačanom zanimanju, 5. prosinca u 11 sati na Zagrebačkom Velesajmu (paviljon 1A) održava se veliki try-out, odnosno primanje novih članova. Iako Zagreb Thunder nove igrače prima u bilo koje vrijeme, try-out je najbolji trenutak za priključenje timu. Razlog tome je kompliciranost ovog sporta, koja iziskuje dosta vremena za edukaciju igrača, kako bi mogli shvatiti filozofiju i taktiku igre. Stoga je nemoguće učiti jednog po jednog novaka, već se uvijek počinje s grupom koju se polako uvodi u igru.

Širenje američkog nogometa u Hrvatskoj

Aktivan rad Gromova na promociji američkog nogometa imao je za posljedicu osnivanje nekoliko novih klubova u Hrvatskoj. Iako još uvijek u povojima, američki nogomet danas se igra i izvan Zagreba; u Splitu, Osijeku, Bjelovaru, Dalju, Vinkovcima, Ogulinu, Slavonskom Brodu i Velikoj Gorici. Stoga je krajem 2008. godine osnovan Hrvatski savez američkog nogometa (HSAN). Osnovna zadaća Saveza i kluba bit će utemeljenje sustava natjecanja na nacionalnoj razini. Za početak je to Hrvatska liga Flag footballa. Jedna momčad Flag footballa na terenu ima samo pet igrača, nije potrebna skupa oprema, te je ova liga najbolji način za razvoj novonastalih klubova. Ove godine ligu je igralo četiri kluba, a trofej su odnijeli Bjelovar Greenhornsi, ispred Zagreb Capitalsa, Zagreb Thundera i Split SeaWolvesa. Prema trenutnom zanimanju, Hrvatska liga Flag Footballa u 2010. godini bit će brojnija za dva do tri kluba.

Rad s najmlađima

Suradnja Thundera s Gradskim uredom Crvenog križa Zagreb traje već duže vrijeme. Nakon redovitih akcija darivanja krvi, te zajedničke humanitarne akcije Charity Bowl 2008, Zagreb Thunder uključio se u program škole u prirodi. Svake srijede u Domu crvenog križa na Sljemenu, zagrebačkim osnovnoškolcima vrijeme provedeno na Sljemenu obogaćuje se kroz sportske aktivnosti. Djeca su oduševljena ovim programom, jer američki nogomet je vrlo dinamičan i atraktivan sport, što djeca ove dobi vrlo rado prihvaćaju. Slijedeći korak u ovom programu odlazak je zainteresiranoj djeci u škole, te nastavak kontinuiranog rada s njima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • russell30.11.2009. u 20:48
    samo naprijed decki
    russell