Nogomet

Ako treba i pasti - pasti časno

Vedran Attias • utorak, 01.12.2009.
Ako treba i pasti - pasti časno
Foto: Davor Sajko

Može li Dinamo do pobjede u Belgiji koja bi ostavila Modre u igri za proljeće u Europi - naravno da može. Dakako, trebalo bi se poklopiti dosta toga, od sjajne igre Dinama do malo lošije Anderlechta uz neizostavnu dozu potrebne sreće, no - zašto ne? Anderlecht je vodeća momčad belgijskog prvenstva i neupitno velika europska momčad, no Dinamo putuje u Bruxelles bez straha i s jasnim ciljom - igrati kod kuće s Timisoarom za prolaz...

Nakon prvih izgubljenih prvenstvenih bodova u Zadru, Dinamo je sa šest golova napunio mrežu Slaven Belupa da bi se potom provukao kroz Zaprešić i sve je bilo spremno da 17. rujna Plavi pobjednički krenu u Europsku ligu. 20.000 ljudi došlo je na Maksimir jer su vjerovali kako ozljedama okrnjeni veliki Anderlecht može pasti, no, kao i nebrojeno puta u povijesti - to se nije dogodilo. Po starom običaju Dinamo je bio bolji, mogao je sudac suditi penal na Mandžukiću, morao je Mandžukić poslije zabiti gol iz sjajne situacije, no od svega toga nije bilo ništa da bi onda s više od 30 metara iz slobodnog udarca zabio Victor Bernardez, a potom Legear zaključio priču na samom kraju.

Otvorio je tako Dinamo domaćim porazom skupinu A Europske lige, a poslije utakmice po tko zna koji puta pisalo se o tome kako Europa ne oprašta pogreške i ostalo već dobro poznato nakon poraza Dinama u Europi. Dinamo je potom uvjerljivo i autoritativno prošao Rumunjskom da bi "navijači" teško oštetili klub kojem su pošteno osvojeni bodovi oduzeti, a potom kasnije i vraćeni, dok je Dinamo u međuvremenu upisao dva glatka poraza od Ajaxa.

Vezane vijesti

Što može Dinamo promijeniti u odnosu na prvu utamicu kako bi došao do pobjede u Belgiji? Teško je reći, ali valjda Kruno Jurčić i njegovi igrači znaju što im je činiti bolje nego u Maksimiru. Naravno, ne treba posebno naglašavati kako bi bilo dobro ne primiti gol kada je lopta puno bliže centru nego golu Tomislava Butine, a već i vrapci na grani znaju kako Dinamo mora biti čvršći, odlučniji i bolji kod prekida. Ne smiju se Modri kod centaršuta povlačiti "u krilo" Butini pred kojim se onda nađe velika koncentracija igrača u kojoj je dosta da samo jedan, u bilo kojem dresu, skrene loptu i onda postane neobranjiva.

Osim tih nekih elementarnih stvari, Dinamo bi trebao biti bolji u napadu. Od Milana Badelja i Ivice Vrdoljaka trener zna što može očekivati i oni neće zakazati: Badelj će dobro povezati igru Dinama, raditi dosta u obrani i tako pomagati čvrstom Vrdoljaku koji će biti zadužen za vratarska ispucavanja i visoke lopte jer je vrlo dobar u igri glavom. Također, Lovren i Kovač sjajni su stoperi i pravi su oslonac momčadi, no zato je upitnik iznad nekih drugih igrača Jurčićeva sastav; posebno onih u napadu.

Kako će odigrati Sammir ne zna niti on sam; hoće li to biti Sammir iz Rumunjske i Amsterdama ili pak onaj iz Pule - teško je reći. Nekim logičnim slijedom dalo bi se zaključiti kako Brazilac ove sezone dobro igra na europskim gostovanjima Dinama, no odavno je jedino pravilo kad Brazilca kako - nema pravila. Bitan igrač Dinama koji već dugo ne igra na razini (po)najboljeg igrača kluba jest Mario Mandžukić. Navijaču Dinama nije bitno je li Mandži ne ide jer je nezadovoljan, jer mu se ne da igrati HNL, jer želi ići u Njemačku ili pak jer se danas jednostavno probudio na krivu nogu? To je Dinamu svejedno jer tako i tako - dođe na isto. Mandžukić ne igra dobro posljednjih mjeseci i Bruxelles mu je prava prilika za popravak jer dosta je samo jedna, prava europska predstava da ponovno zaživi europski san Dinama.

Anderlecht na svojem stadionu ne zna za poraz od 25. kolovoza kada je poražen u pretkolu Lige prvaka od Lyona, a u posljednjih mjesec dana imaju sve pobjede te uvjerljivo drže prvo mjesto u belgijskom prvenstvu, no ništa to ne mora značiti. Dinamo jednostavno ne smije dobiti gol, posebno ne glupi gol, kojim bi vodu na plin potpuno usmjerio Belgijancima. Naravno, igrači Anderlechta znaju kako im remi garantira prolaz, no igra na neriješeno često može biti dvosjekli mač.

Dinamo treba igrati hrabro, koncentrirano i onako kako su Modri pokazali da znaju pa čak i ako treba pasti u Bruxellesu, što nikako nije sramota, trebaju to napraviti časno.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy01.12.2009. u 18:51
    mandžukić si je umislio da je neka velika zvijezda i da se može šetati po terenu, e pa jurčiću da imaš i malo pameti ne bi to dopustio. treba ga 1 ili 2 utakmice ostavit na klupi, pokazet mu da nije nezamjenjiv, pa da vidiš kako će onda trčati i truditi se. samo što jurčić nema muda to učiniti jer... [više na forumu]
    danchy
  • Obrisan korisnik01.12.2009. u 17:48
    mandzukic je dosegao svoj maksimum,ja bih ga prodao za prvu pravu ponudu! o sammiru ne treba trositi rijeci,ja ne znam sta taj uopce radi u dinamu!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2009. u 16:42
    Kako će odigrati Sammir ne zna niti on sam; hoće li to biti Sammir iz Rumunjske i Amsterdama ili pak onaj iz Pule - teško je reći. kad tako nesto procitas onda sta ce ti takav igrac s kojim ne znas sta ce napravit?nama treba igrac na koga mozes uvijek racunati
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.12.2009. u 16:14
    Žalosno je da je već dugi niz (uspješnih) sezona nadanje barem časnom porazu učestalo najveći doseg Dinama iz Zagreba.
    Obrisan korisnik