Nogomet

Nogometom protiv rasizma

Ivana Strahija • četvrtak, 03.12.2009.
Nogometom protiv rasizma
Foto: Ivana Strahija

U sklopu UEFA-inog projekta Grassroots u Čakovcu je snimljen video-spot na temu "nogometom protiv rasizma". Sudjelovali su osim malih U7 nogometaša Škole nogometa Međimurje-Čakovec i isto toliko stari dječaci romske nacionalnosti.

Iako pitch teren u kompleksu SRC Mladosti nikad nije prazan, u srijedu rano poslijepodne bio je posebno razigran, jer se snimao spot. I to ne bilo kakav, već spot za UEFA-u, krovnu europsku nogometnu federaciju, na temu prevladavanja rasnih razlika i izbacivanja rasizma s nogometnih travnjaka.

Tako su U7 nogometaši čakovečke Škole nogometa zaigrali protiv male selekcije romske djece, a u sportskom ih je nadmetanju, trčanju i veselju pratila kamera lokalne televizije. Kad bude gotov, spot će prikazivati jednostavan način na koji djeca u stvari ne vide one razlike koje odrasli vide, a vjerojatno će putem UEFA-e snimka obići svijet.

Glavni čovjek Grassrootsa za Hrvatsku, Dragutin Katalenić, inače član IO Hrvatskog nogometnog saveza i šef komisije za marketing HNS-a, nadzirao je cijelo snimanje, a odvojio je vrijeme kako bi odgovorio na par naših pitanja.

"Protiv rasizma se treba boriti svakodnevno i u onim najosnovnijim stvarima, a ono čega smo se domislili jest uključivanje romske djece u Školu nogometa. Na direktan način pružamo priliku Romima da se uključe u zdravu sportsku aktivnost, a ujedno ostaloj djeci na primjeru pokazujemo da razlika ne treba biti", rekao je Katalenić.

Dakle, svaki mali Rom koji bude želio dobrodošao je na stadion Mladosti, u jednu od mnogobrojnih selekcija i ekipa koje svakodnevno treniraju na okolnim terenima. "Naša škola prva je pokrenula ovakav program, to je praktički pionirski pothvat, a o odazivu Roma ovisi i način na koji će se razvijati. Mislim da su danas ova djeca bila zadovoljna, dobila su tenisice i dresove koji im ostaju u vlasništvu, pa imaju sve preduvjete da nastave s nogometom."

Posebno je uključivanje romske populacije važno u međimurskom kraju, gdje živi većina hrvatskih Roma.

Katalenić je međutim ukazao i na pitch terene kao važnu komponentu Grassroots programa: "Tereni kao ovaj iznimno su važni u gradovima, posebice onima gdje se iz dana u dan uništava zelenilo i praktički nema mjesta za nogomet. Ograđeni su, pod umjetnom travom i prilagođeni upravo djeci i rekreativcima, a to i je ono najvažnije u Grassroots programu UEFA-e, nogomet za svakoga."

Dodao je Katalenić još da se nada da će IO HNS-a prihvatiti njegov program za 2010. godinu, kojim predlaže izgradnju još 30 pitch terena diljem Hrvatske. Do sad je, novcem HNS-a, UEFA-e i lokalne zajednice izgrađeno njih 26.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!