Zimski sportovi

Svindal: "Janka je nekoliko koplja ispred mene"

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 07.12.2009.
Svindal: "Janka je nekoliko koplja ispred mene"
Foto: Kristijan Komarica

Branitelj Velikog kristalnog globusa Aksel Lund Svindal, pa i Austrijanac Benjamin Raich, nisu mogli ne prokomentirati sjajne nastupe mladog Švicarca Carla Janke i podvig koji je ostvario trima nizanim pobjedama u Beaver Creeku ovoga tjedna. Janka se sada definitivno profilirao kao jedan od skijaša koji će napadati titulu najboljega ove sezone, a veliko priznanje odao mu je trenutni vlasnik tog trofeja Svindal rekavši kako je "trenutno za nekoliko koplja bolji od njega"...

Carlo Janka bio je presretan postignućem koje je ostvario u Beaver Creeku. U tri dana natjecanja u Americi mladi je Švicarac osvojio za njega gotovo nestvarnih 300 bodova, što je prije njega u mondenom američkom skijalištu uspjelo jedino Hermannu Maieru i to davne 1999.

"Presretan sam. Ovo je nešto fenomenalno, nevjerojatno. Sada mi je najvažnije dalje se nositi s tim uspjehom kroz ostatak utrka Svjetskog kupa", sa smiješkom je pričao.

Vezane vijesti

"Kada ti se sve poklopi nije važno da li je ledeno i hladno", prokomentirao je stazu i vremenske uvjete. "Snijeg u Beaver Creeku mi je odgovarao, sve kao da je napravljeno za mene."

Impresioniran Jankinim uspjehom, nakon Didiera Cuchea u subotu, bio je iskusni Austrijanac Benjamin Raich, koji je s 47 stotinki zaostatka zauzeo drugu poziciju. "Janka je izuzetno jak, u savršenoj je formi i ima puno samopouzdanja."

"Utrka se dobivala u prvoj vožnji; ako sam tamo i napravio neke pogreške, zasigurno me to koštalo većeg uspjeha. No, u globalu sam zadovoljan, volim ovo brdo i sretan sam što sam se našao na postolju", zaključio je.

Aksel Lund Svindal trećim veleslalomskim vremenom definitivno je potvrdio kako se vraća nakon što ga je neugodna ozljeda koljena izbacila s početka Svjetskoga kupa. Norvežanin je u Beaver Creeku stao na dva postolja, isti rezultat, treće vrijeme, ostvario je i u spustu.

"Natjecanja u Beaver Creeku za mene nisu mogla proći bolje. Ako nastavim ovako napredovati siguran sam da ću ponovno odraditi dobru sezonu. Najvažnije je da se osjećam dobro za izazove koji slijede."

Branitelj Velikog kristalnog globusa itekako je svjestan najveće prijetnje. "Janka je trenutno nekoliko koplja ispred mene. Nevjerojatno ga je gledati kako skija - ne riskira puno, ali vozi onoliko koliko je potrebno da bude brz. Lijepo je što si već sada stvara ime, takvi momci potrebni su sportu."

Ono što je u BC-u Janki pošlo za rukom prije njega ostvario je upravo Svindal - hat-trick pobjeda upisao je 2007. u švicarskom Lenzerheideu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.12.2009. u 18:44
    Starte Janke je fantastičan, ali treba uzeti u obzir da je dosta skijaša ozljeđeno, uključujući i Ivicu, pitanje je da li bi bili takvi rezultati da su svi fit. Ali svaka čast, već prošle sezone je pokazao da je potencijal. Biće zanimljiva sezona.
    Obrisan korisnik