Zimski sportovi

Cavigelli napokon porazio Gimpla

Matej Milanović • nedjelja, 13.12.2009.
Cavigelli napokon porazio Gimpla
Foto: EPA

Održan je četvrti big air sezone u sklopu Svjetskog snowboard kupa. Na natjecanju na kojem je bilo samo 29 boardera Stefan Gimpl po prvi put nije slavio već se morao zadovoljiti drugim mjestom. Pobjeda je pripala mladom Švicarcu Cavigelliju koji je i u prva tri natjecanja sezone bio dobar. Treće mjesto je pripalo Fincu Koskiju...

Obzirom da se na natjecanje u Seoulu prijavilo samo 29 boardera održana je jedna kvalifikacijska skupina, umjesto uobičajene dvije i u finale su direktno ušli najbolja desetorica iz te skupine. Četiri natjecatelja su svoje mjesto u finalu osigurali drugim skokom, a među njima Matevž Pristavec i Stefan Gimpl. Pobjednik prva tri ovosezonska big aira u finale je ušao s rezultatom od 23,5 poena koji je bio samo pola boda bolji od Nizozemca Rocca Van Stratena i koji je bio dovoljan tek za deseto mjesto.

Nakon prva dva skoka prva tri mjesta zauzimali su Gian Luca Cavigelli iz Švicarske, Gimpl i Finac Jaakko Ruha. Slovenac Pristavec morao se zadovoljiti samo sedmim mjestom s konačnih 36,2 boda. Sa zadnjim skokom Ruha nije uspio napraviti posebno dobar rezultat te je u konačnici zauzeo četvrtu poziciju. Sa pet i pol poena boljim skokom prešao ga je Markku Koski koji je u konačnici ostvario skoro četiri boda bolji rezultat od sunarodnjaka i time osigurao prvo big air postolje u karijeri, iako je triput završavao na postolju u half-pipeu.

Borba za pobjedu je kao već dvaput u ovoj sezoni bila između Cavigellija i Gimpla. Austrijanac je natjecanje završio s 51,2 boda i time bio osam desetinki bolji od Koskija. Cavigelli je nakon toga morao ostvariti barem 23,7 poena kako bi osigurao prvu pobjedu u karijeri. Švicarac je odradio dobar skok i zaslužio sve ocjene iznad 8,0 što je značilo da je mogao proslaviti prvo mjesto s ukupnim rezultatom od 52,4 boda.

Švicarac je tako malo smanjio zaostatak u Svjetskom kupu, no obzirom da je do kraja sezone ostalo samo dva big aira Gimplu bi bilo dovoljno jednom biti drugi i jednom treći i bio bi siguran u obranu naslova čak i da Švicarac dvaput pobjedi. Svi ostali natjecatelji više nemaju ni teoretske šanse osvojiti mali globus.

Svjetski kup u snowboardu, big air, Seoul:
1. Gian Luca Cavigelli (Švicarska) 52,4
2. Stefan Gimpl (Austrija) 51,2
3. Markku Koski (Finska) 50,4
4. Jaakko Ruha (Finska) 46,3
5. Benedikt Nadig (Švicarska) 44,9
6. Niklas Mattsson (Švedska) 40,6
7. Matevž Pristavec (Slovenija) 36,2
8. Stefan Falkeis (Austrija) 34,5
9. Thomas Franc (Švicarska) 34,0
10. Michael Macho (Austrija) 12,7

Ukupni poredak big aira:
1. Stefan Gimpl (Austrija) 3800
2. Gian Luca Cavigelli (Švicarska) 3100
3. Gjermund Braaten (Norveška) 1460
3. Matevž Pristavec (Slovenija) 1460
5. Marko Grilc (Slovenija) 1260

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!