Ostali sportovi

Hrvatska groznica u Australiji

Ratko Martinović • srijeda, 16.12.2009.
Hrvatska groznica u Australiji

UFC 110 koji se održava u Sydney Acer Areni je već sada u rekordnom vremenu rasprodan. Razlog tomu leži u iznimno kvalitetnom fight cardu, kao i četvorici Hrvata koji su još jednom sportski ujedinili dijasporu.

Čak je i direktor UFC-a Dana White ostao iznenađen ovakvom jagmom za kartama. Naime, ovo je dosad neviđena situacija u povijesti ove organizacije jer je prodano svih 16.500 karata i to za događaj bez službenog fight carda (sve do jučer). Ovo je ujedno i druga najbrža prodaja karata u povijesti, odmah nakon one s UFC 83 večeri kada su rukavice spojili pobjednik, kanadska legenda Georges St. Pierre, i dotadašnji prvak Matt Serra u Quebecu. Koliko je to nevjerojatno za Australiju, govori još jedan podatak. Na boksačkom meču za prvaka po IBO lakoteškoj kategoriji (kategorija koja dijeli polutešku i tešku) između sadašnjeg prvaka, Australca Dannyja Greena i najboljeg boksača devedesetih, velike boksačke legende Roya Jonesa Jr. je bilo manje gledatelja u istoj Acer Areni nego što će biti na UFC 110 kojega ćemo gledati u veljači.

Prvi razlog zašto je to upravo tako je odličan fight card s poslasticom večeri, borbi između Minotaura i Caina Velasqueza koja bi, kako sada stvari stoje, mogla biti borba za privremeni pojas teške kategorije. Uz taj okršaj ćemo vidjeti i onaj između nama vrlo poznatog Wanderleia Silve i srčanog Engleza Michaela Bispinga. Sada dolazimo do drugog razloga, a to su čak četiri hrvatska borca. Po nekim neslužbenim izjavama se da zaključiti da će čak pola dvorane biti obojano u kockasto. Tako je službeno najavljena borba između Mirka Filipovića i Bena Rothwella, te australskog Hrvata Elvisa Sinošića i Chrisa Hasemana. Rothwell je široj javnosti poznat po porazima od Arlovskog i Velasqueza, Sinošić se pak okušao protiv niza odličnih boraca od kojih je u pravilu gubio, dok je pak Haseman najpoznatiji po porazu od najboljeg, Fedora Emilianenka, kao i pobjedi nad Sinošićem u kojoj je borac naših korijena gotovo izgubio oko. Haseman je za australski The Daily Tlegraph izjavio kako Elvisa očekuje nokaut.

Filipović je u jeku priprema za ovu borbu dao izjavu za Index.hr u kojoj kaže: "Znao sam i prije da ću se boriti protiv Bena Rothwella, a sada je to i službeno. Sretan sam jer ću ponovno biti u kavezu. Iz UFC-a su mi javili da je to Rothwell i to je bilo to... Znam dosta o svom protivniku. Radi se o vrlo iskusnom borcu koji ima jednak broj borbi kao i ja, čak možda i koju više. Viši je i teži od mene, ima gotovo dva metra i 120 kilograma. On je stand up borac koji je solidan i u parteru gdje se dobro brani. Siguran sam da će borba proteći u stojci. Jako sam zadovoljan sa trenutačnom formom. Odlično treniram, zdrav sam i sjajno se osjećam. Kombiniram odlaske u Amsterdam, gdje radim sa Ivanom Hypolitom, sa treninzima u svojoj dvorani. Do borbe protiv Rothwella ću nastaviti u istom tempu. U Australiji ću imati veliku potporu hrvatskih gledatelja i vjerujem da ću se osjećati kao kod kuće. Bit će puno hrvatskih zastava i poznatih ljudi. Sydney je uostalom velik grad i ne čudi me da je dvorana tako brzo rasprodana". Zanimljivo je i to da Rothwell trenira u sklopu "Miletich Fighting Systemsa", te je njegov trener Amerikanac hrvatskog podrijetla Pat Miletich koji je vrlo dobro upoznat sa Filipovićevim kvalitetama i borba će biti iznimno zanimljiva.

Ostale službene borbe su ona između Joea Stevensona i Georgea Sotiropoulosa, te okršaj Keitha Jardinea i Ryana Badera što dovoljno govori o tome koliko je atraktivan fight card. Sada dolazimo na još neslužbene, no vrlo vjerojatne borbe. A tu su uključena preostala dvojica Hrvata. Igor Pokrajac će se okušati u srazu sa Novozelanđaninom Jamesom Te Hunom što je i potvrdio za Croring.hr, gdje je naglasio kako simpatizira način na koji se njegov budući protivnik bori. Gorana Reljića očekuje veliki povratak i put prema naslovu srednje kategorije što će mu pokušati onemogućiti Clarence Byron Dollaway. Iako ove dvije borbe kako je i naglašeno nisu još službene, po svemu sudeći će biti dio uvodnih borbi. Tako će Hrvatska biti upisana u povijest kao jedna od rijetkih država iz koje su u jednom službenom UFC događaju nastupila čak četvorica boraca. U toj odabranoj skupini su SAD, Brazil, Japan, Velika Britanija, Kanada, dakle samo najveći divovi MMA sporta i ovo pokazuje iznimno svijetlu borilačku budućnost u našoj državi za što prvenstveno možemo zahvaliti Mirku Filipoviću koji je svojim uspjesima omogućio lakše eksponiranje ostalim kvalitetnim borcima i ljudima iz svih dijelova Hrvatske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!