Nogomet

Završnica pokvarila solidan jesenski dojam

Antonija Pavlić • utorak, 22.12.2009.
Završnica pokvarila solidan jesenski dojam
Foto: Davor Sajko

Slaven Belupo jesensku polusezonu završio je na šestom mjestu s istim brojem bodova kao i Karlovac. Igru Farmaceuta od kolovoza i europskih nastupa uistinu je teško analizirati, te dati neku generalnu ocjenu, budući da su na momente prikazivali odličnu igru, a potom se spuštali na razinu na koju realno gledajući ne pripadaju. Solidan prvi dio sezone veoma lako mogao je biti i odličan, no dojam je uvelike pokvarila slaba završnica i tri nizana remija.

IGRA:

Kroz 17 prvenstvenih i šest europskih utakmica Slaven Belupo je manifestirao igru koja se može opisati solidnom - na trenutke je izgledao odlično, kombinatorno i raspoloženo, a na momente su mu se događale utakmice u kojima je djelovao potpuno rastreseno, bezidejno i nemoćno.

Momčad koju posjeduje koprivnički prvoligaš nominalno je iznimno jaka i potentna, a po nekim procjenama i treća po snazi u Hrvatskoj. No, papir sa sastavima ne igra, pa se Farmaceutima, tako, u mnoštvu situacija dogodilo da su glavni motori ekipe "kašljucali" i podbacili, sav teret svalivši na leđa mladih lavova.

Mladost se često povezuje s neiskustvom, a neiskustvo s pogreškama, no u Slavenovoj momčadi jesen je veoma kvalitetno iznijela upravo nekolicina mladića koju su praktički tek izašli iz juniorskih pogona ili liga nižih rangova. Pohvalno je što Koprivničani u ekipi nemaju puno "stranih" tijela, u sastavu se uglavnom nalaze domaći dečki, te najveći talenti s regionalnog područja. Način rada koji u dugoročnom planiranju svakako donosi rezultate i koji je najveća Slavenova prednost nad (nekim) prvoligašima.

REZULTATI:

PLAN PRIPREMA

Igrači i stručni stožer Slaven Belupa s božićnim blagdanima završit će 11. siječnja, kada će krenuti s uvodnim testiranjima u Koprivnici. Uslijedit će osmodnevni posjet Medulinu uz planirano odigravanje nekoliko prvenstvenih utakmica sa slovenskim prvoligašima, a zatim će tjedan dana ponovno provesti na Gradskom stadionu. Završni pripremni ciklus prije proljetnog dijela sezone odvijat će se u inozemstvu, a točna destinacija bit će određena naknadno.

Od 51 mogućeg boda u Prvoj HNL Slaven je u jesenskoj polusezoni ostvario polovičan učinak - na Gradskom stadionu u Koprivnici upisao je sedam pobjeda, a tek su mu Cibalia i Karlovac uspjeli oteti bod, odnosno sva tri. Isti broj bodova na domaćem terenu imaju Dinamo i Osijek, a u poretku su više pozicionirani tek zbog bolje razlike pogodaka.

Gostujuća statistika ipak je puno "mršavija", u osam utakmica pobijedili su tek Rijeku na Kantridi, a remizirali sa Šibenikom, Croatijom Sesvete, Varteksom i Zagrebom. Posebno će u sjećanju ostati susreti protiv Croatije i Zagreba, u kojima su bili dominantni, no punog plijena stajala ih je ponajprije dekoncentriranost, zaigranost i neozbiljnost. Težak poraz doživjeli su od Dinama na Maksimiru (6:0), a pognute glave odlazili su i iz Zadra, te Vinkovaca.

EUROPA:

Teoretski, u sezoni 2009./2010. klub je izjednačio najveći europski doseg, došavši do trećeg pretkola Europske lige (nekada Kupa UEFA), no u praksi taj domet ipak izgleda ponešto drukčije. Novi format natjecanja bitno je "olakšao" ždrijeb slabijim momčadima, tako da norveški Tromsö nikako ne zvuči kao klub pred kojim bi Slaven trebao skinuti "gaće". Prošle sezone u trećem pretkolu tijesno su poraženi od nedavnog prvaka ovoga natjecanja moskovskog CSKA-a, a protiv Tromsa su se predali praktički i bez prave borbe.

Teško je reći što je tome uzrok. Trener Milivoj Bračun koji je ispremiješao dobitnu kombinaciju svoga prethodnika Mile Petkovića i uveo novi, Koprivničanima "nepoznati" sustav 4-3-1-2? Pad forme najboljih igrača - na veoma niskoj razini u to vrijeme igrao je glavni Slavenov motor Bojan Vručina? Neiskorištene prigode u Norveškoj, koje su mogle donijeti bezbrižan san pred uzvrat u Koprivnici?

Sve u svemu, uspjeh ostaje, no igra i momčad zbog koje se Koprivnica od Europe oprostila već početkom kolovoza bit će što prije zaboravljena.

TRENERI:

OMRČEN-ČEKO U BAYERU

Pomoćni trener Slaven Belupa Josip Omrčen-Čeko u društvu profesora Zvonka Komesa proveo je sedam dana na stručnom usavršavanju u Bayeru iz Leverkusena. U jednom od vodećih bundesligaša pratio je treninge i razgovarao o metodama rada s njemačkim kolegama, te zasigurno dobio veoma korisno iskustvo. "Bilo je to za mene nešto posebno. Razlika između naših i njemačkih prvoligaša prije svega je u uvjetima u kojima rade, metode na treninzima u biti nisu posebno drukčije. Više se koncentrira na individualni rad, svaki igrač, primjerice, ima osobni program koji mora slijediti."

Privatni razlozi i zdravstveni problemi nagnali su koncem prošle sezone Milu Petkovića da napusti kormilo Slaven Belupa, a na njegovo mjesto instaliran je domaći strateg iz okolice Koprivnice - Milivoj Bračun. No, na klupi Farmaceuta trajao je tek 52 dana - za to vrijeme uspješno je prošao dva pretkola Europske lige, no momčad koju je vodio nije ulijevala povjerenje, a čak je bila i na rubu osramoćivanja od jedne od najgorih europskih momčadi, makedonskog Milana u Kumanovu.

Konačna kulminacija nezadovoljstva jednom se morala dogoditi, a kada se to obistinilo u kratkom je roku doveden Zlatko Dalić. Mladi trener brzo je vratio sustav igre na Slavenovih karakterističnih 4-4-2, posložio momčad i na klupu posjeo neke starije i iskusnije, no prilično istrošene igrače, i koprivnička mašina ponovno je radila punom parom.

Raštimani stroj svakom se novom utakmicom sve više "popravljao", a pravu bi eksploziju trebao doživjeti na proljeće. Svjestan toga je i Dalić, koji je mnogo puta tokom sezone apostrofirao kako u pristupu igračima i samim pripremama treba štošta toga promijeniti. Zimska stanka zato mu je došla kao naručena - u posljednjim kolima momčad je ponovno počela lagano padati, zbog čega će biti zanimljivo vidjeti kako će ekipu pripremiti za preostalih 13 proljetnih HNL susreta.

IGRAČKI KADAR:

Na početku sezone momčad je brojila 24 igrača, a do konca jesenskog dijela dolaskom Pape, Jambrušića i Gala ta se brojka popela na 27. Kako je globalna ekonomska kriza stigla i u Koprivnicu tokom zimske stanke s nekim će se igračima zasigurno pozdraviti, a uz već otpisane Csabu Csizmadiju, Matiju Dvornekovića i Sinišu Rožmana ugovori će najvjerojatnije biti raskinuti s Marijom Jurićem, Nikolom Šafarićem i dosadašnjim kapetanom Daliborom Poldrugačem. Od mogućih dolazaka za sada se spominje samo onaj napadača Varteksa Gorana Mujanovića.

Najveći dio protekle polusezone na svojim su leđima iznijeli mladci - najbolji strijelac kluba s pet zgoditaka Mateas Delić igrama i zalaganjem s 21 godinom na plećima zaslužio je i kapetansku vrpcu, a s dobrim prezentacijama pridružili su mu se i mladi napadači i hrvatski U21 reprezentativci Franjo Tepurić i Matija Poredski. Nekada veliki hrvatski vratarski talent Silvio Rodić ponešto je podbacio, posebno pred krajem sezone, a njegove sve češće kikseve Dalić na kraju više nije mogao trpjeti, te je prigodu na vratima u posljednjih nekoliko utakmica dao veteranu Tomislavu Pelinu.

Najslabiji dio momčadi zasigurno je bila obrana. Kaja Rogulj, Elvis Kokalović, Alen Maras i Csaba Csizmadia prečesto su bili nesigurni, a ponekada potpuno zbunjeni i izgubljeni. Previše su "plivali" i bilo je vidljivo kako tom segmentu momčadi kronično nedostaje jedan iskusni internacionalac. Ima Slaven i to - u vidu Kristijana Čavala, no prekaljeni defenzivac više je vremena proveo rehabilitirajući se nakon operacije koljena, negoli na nogometnim terenima.

Što pak reći za vezni red? U tehničkom i taktičkom smislu ne može se reći da je (podosta) podbacio, no pokatkad se od veznjaka traži i improvizacija, dobar pregled igre, "nogometni vic", magija. Odlaskom Mate Jajala u Sienu za rekordan iznos nestalo je imaginacije u momčadi - Nynkeu, Papa, Posavec, Poldrugač, Šafarić redom su borbeni i zahvalni nogometaši, no rijetko kada prikazali su da nogomet nisu naučili napamet.

AFINITETI:

Trener Slavena Zlatko Dalić jasno je naglasio ciljeve momčadi u proljetnom nastavku Prve HNL. "Želimo se plasirati u Europu, no kako bismo ispunili taj cilj tokom priprema ćemo morati itekako naporno raditi. Otežali smo si posao lošim nastupima u zadnjih par prvenstvenih kola, da smo upisali četiri boda više sada bismo bili drugi. Ambicije na proljeće bit će puno veće - kvalitetna smo ekipa i moramo biti konkretniji."

Jedna od bolnih točaka i dalje je igra u gostima. U Koprivnici i kilometrima od nje kao da igraju dvije potpuno različite momčadi. "Nismo uspjeli do kraja riješiti problem igre u gostima, no pomak je svakako vidljiv. U tekućoj polusezoni ostvarili smo pobjedu, četiri remija i tri poraza, no igramo drukčije, angažiranije i cilj nam je do kraja prvenstva na gostovanjima uzeti više od prošlosezonskih 12 bodova."

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!