Košarka

White Chocolate bi novi naslov

Igor Maračić • ponedjeljak, 21.12.2009.
White Chocolate bi novi naslov
Foto: EPA

Iako je često bio "zločesti dečko", nadimci White Boy i White Chocolate pravi su znak prepoznavanja ovog 34-godišnjeg povratnika. Svojedobno je harao terenima, kako bi rekao Vlade Divac, poput "Speedy Gonzaleza", izluđivao je svaku obranu, a njegova flashy dodavanja znala su iznenaditi ne samo protivnike, nego i vlastite mu suigrače. U rukama drži jedan naslov prvaka, a ove sezone se nakon umirovljenja odlučio vratiti po još jedan...

Starijim generacijama NBA pratitelja zasigurno se lako prisjetiti svih ludorija koje je Jason Williams radio po terenu, dok nama mlađima preostaje youtube i snalaženje kako god znamo. Jedan clip je dovoljan. Jednostavno je bio one of a kind igrač, koji se unatoč nekim osobnim problemima (droga, suspenzije, vrijeđanje navijača) promaknuo u ambasadora atraktivnih poteza i nemogućih dodavanja. Jedno od najzapamćenijih dogodilo se na All-Star vikendu 2000. godine, kada je zadivio svijet elbow dodavanjem Raefu LaFrentzu. "Napravio sam to dodavanje kako me više ne bi nikada pitali da ga ponovim".

"Laktarenje" lopte prema LaFrentzu

1,85 metara visoki Williams rođen je u Belleu u Zapadnoj Virginiji, a košarkašku karijeru započeo je na sveučilištu Marshall gdje je u prvoj godini bio na prosjecima od 13 koševa i šest i pol asistencija. Nakon što je sveučilište napustio njegov omiljeni trener, Jason je išao za njim i završio u Floridi, gdje je pri kraju godine bio suspendiran zbog konzumiranja droge. Potaknut tom suspenzijom odlučio se prijaviti na NBA draft(1998.), te je kao sedmi izbor biran od strane Sacramento Kingsa. Nakon njega birana su još neka velika imena poput Nowitzkog i Piercea, a prvi pick bio je, lagano rečeno, veliki promašaj - Michael Olowokandi.

U toj rookie sezoni svlačionicu Kingsa djelio je s velikim NBA ikonama poput Chrisa Webbera, Predraga Stojakovića i Vlade Divca, te su svi skupa pretvorili Sacramento u momčad playoff kalibra. Njegov dres broj 55 bio je među pet najprodavanijih u sezoni, što samo za sebe govori o njegovoj popularnosti. Iako su ispali od Jazzera, novi Kingsi postali su hit. Jedina kritika na Williamsov račun bila je kako zbog svoje brze i atraktivne igre gubi puno lopti, no to se u zalasku karijere popravilo. Trenutno je na prvom mjestu statističke kategorije "broj asistencija na izgubljenu loptu", s 4,34 takve asistencije. Godinu je završio kao prvi pratitelj novaka broj 1, Vincea Cartera.

Nakon ispadanja protiv Lakersa 2000. godine, J-Will je u 2001. postao novi član Memphis Grizzliesa, koji su u tu sezonu ušli pod novim gradom (do tada su igrali u Vancouveru) i završili s 28 pobjeda više u odnosu na godinu ranije. U zamjenu za Jasona u Sacramento je prešao Mike Bibby, koji je fizički bio pomalo i nalik Jasonu (barem tada). Bibby je između ostalog posljednji aktivni igrač u NBA ligi koji se može pohvaliti kako je igrao za grizlije iz Vancouvera. Spomena radi, iste godine u Grizzliesima je završilo čudo koje danas igra u Lakersima, Pau Gasol (treći izbor drafta izabran od strane Hawksa).

Suigrači i protivnici o Jasonu

Bijela čokolada se u Memphisu zadržala do 2005. godine, ostvarivši pritom dva ulaska u doigravanje, a u zadnjoj sezoni premašio je i klupski rekord od 1.675 asistencija koji je držao već spomenuti Mike Bibby. Najveća razmjena igrača u NBA ligi dogodila se u 2005. godini i u njoj se osim Williamsa nalazilo još 12 igrača. Njegovo odredište bio je Miami Heat u kojem je iste te sezone skupa sa Shaqom i Wadeom 20. lipnja osvojio naslov prvaka protiv Mavericksa. Tu sezonu Williams je odigrao "pod kočnicom", a u iduće dvije sezone propustio je poveći broj utakmica te je pad brojki i prosjeka bio neizbježan. U zadnjoj sezoni imao je u prosjeku 8,8 koševa i 4,6 asista, a u ljeto 2008. dogovorio se za jednogodišnu suradnju s LA Clippersima od koje je ipak odustao i u rujnu objavio umirovljenje.

Malo manje od godine dana trebalo mu je da se predomisli. U kolovozu ove godine potpisao je s Orlando Magicom i trenutno je u 27 utakmica (16 startnih pozicija) na solidnih sedam koševa i pet asistencija u 25 minuta. Pogodio je 35 od 87 ispucanih trica (40 posto) i skupa s Anthonyjem Johnsonom odlično popunjava nedostatak ozlijeđenog Nelsona. Najbolju utakmicu sezone odigrao je 25. studenog protiv bivše momčadi, Heata, kada je upisao 25 koševa i osam asistencija.

Kroz karijeru je osim pregršt lijepih poteza imao i solidne brojke. Statistički mu je najbolja sezona bila ona 2001./2002. u Memphisu (14,8 poena, 8 asistencija). Najviše asistencija podijelio je 2002. protiv Warriorsa (19), a najveći broj postignutih koševa bio je 38, protiv Houstona.

Zanimljivo je kako mu košarka nije najdraži sport, već bejzbol, a dok ne igra ni jedno od toga, najdraži mu je "sport" Playstation. "Treće Oko" jedna je od njegovih mnogobrojnih tetovaža (zmaj, pantera, natpis "WHITE BOY", imena djece...) nalazi se na njegovim prsima, a simbolizira njegovo 'treće oko', zbog kojeg tako dobro dodaje lopte. Također je uključen i u dobrotvorne događaje, kako svojevremeno u Memphisu, tako i danas u Orlandu.

Pored velikog broja atraktivnih i 'ludih' igrača koji u današnje vrijeme dirigiraju terenima, Jason Williams jednostavno više nije aktualan. Ipak, u svojem vremenu i on je dirigirao, te ga se stoga itekako vrijedi prisjetiti.

Treće Oko

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 16:47
    najspektakularniji play u povijesti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.12.2009. u 07:31
    Ovaj elbow pass prvi put vidim, vrhunski... Samo nastavite sa ovakvim pricama o pojedinim igracima, ima ih puno zanimljivih...
    Obrisan korisnik