Nogomet

Hit ili dosada?

Marin Vuković • utorak, 22.12.2009.
Hit ili dosada?
Foto: Sandro Donda

Niti najoptimističniji pristalice prvoligaša s obale Korane vjerojatno se nisu nadali prezimljavanju na petom mjestu prvoligaške ljestvice. Nogometaši Karlovca iznenadili su sve, pa i sebe, premda se oko njihovih nastupa i nogometa kakvog je u jesenskom dijelu sezone zastupao Igor Pamić i dalje lome koplja. Je li Karlovac doista hit prvenstva ili je neatraktivnom, nerijetko i dosadnom igrom došao do zavidne bodovne zalihe?

Za svakog novog prvoligaša premijerna sezona u najvišem rangu predstavlja vrijeme prilagodbe i sezonu u kojoj je glavni cilj samo jedan - osigurati opstanak. S takvim ciljem u svoju prvu prvoligašku sezonu u 90 godina klupske povijesti krenuli su i nogometaši Karlovca, no već nakon nekoliko kola apetiti su porasli.

Dok je Hajduk nizao poraze i tonuo u sve dublju krizu, mjesto prvog pratitelja već zahuktalog Dinama ostalo je upražnjeno. U taj su vagon uskočili Cibalia, Šibenik i Karlovac, a ako je itko nakon nekoliko početnih kola sumnjao u domete karlovačkog prvoligaša, pobjeda u Koprivnici definitivno je nagovijestila stvaranje lijepe prvoligaške priče.

Optimizam prije svega

Jedan od njenih tvoraca bez sumnje je i Igor Pamić, apsolutno trenersko osvježenje u okvirima 1. HNL, čiji bezgranični optimizam i respekt kojeg uživa kod igrača nije mogao proći nezapaženo. Pamić je iz kola u kolo sve optimističnijim, ponekad i bombastičnim izjavama pumpao ego svojih igrača, ne dopustivši im niti trenutak opuštanja ili pomisao kako možda nisu dovoljno dobri za prvoligaško društvo.

Najbolji strijelci

1. Enes Novinić 4
2. Zvonko Pamić 4
3. Josip Jerneić 2
4. Goran Paracki 2
5. Ivan Lajtman 2
6. Željko Kovačević 1
7. Jurica Karabatić 1
8. Matija Štefančić 1
9. Niko Tokić 1
10. Haris Redžepi 1

"Da nam je još deset milijuna kuna, borili bismo se za naslov", grmio je krajem kolovoza Pamić. "Čuvajte se Karlovca, spremni smo na velike stvari", govorio je, premda je samo nekoliko tjedana ranije takav razvoj događaja bio vrlo upitan. Karlovačka je momčad, naime, složena neposredno prije samog početka sezone.

Čak 13 igrača došlo je u klub u razdoblju predsezone, a njih 14 napustilo je Karlovac. Borislav Pilipović, Ivan Lajtman, Neven Vukman, Enes Novinić, sve igrači s prvoligaškim iskustvom, samo su dio od velikog broja novih imena koja su na Čavlekov stadion stigla u srpnju ove godine.

Vremena za upoznavanje i taktičko uigravanje bilo je vrlo malo. Sa samo nekoliko prijateljskih utakmica u nogama i bez pravih priprema na kakve su navikli, primjerice, nogometaši Dinama ili Hajduka, Karlovac je krenuo u sezonu. Nakon uvodnih sedam kola bez poraza postalo je jasno da je Pamić obavio odličan posao, a njegove zasluge tim su veće što je to učinio s potpuno novom momčadi.

Na vrhuncu euforije stigao je i trenutak otriježnjenja. U osmom je kolu Karlovac doživio prvi, minimalni poraz od Lokomotive, ali ni gubitak bodova od realno slabijeg protivnika nije ugasio optimizam. Uslijedio je popravni ispit protiv Varteksa i povratak na pobjedničke staze, super vrijedni bod iz Vinkovaca, a zatim je na stadion pored Korane stigao Hajduk.

Cilj opravdava sredstvo?

Premda najveća u povijesti, pobjeda Karlovca nad splitskom momčadi sve brojnijim je kritičarima dala još ponešto streljiva, jer igra koju je Karlovac prezentirao u tom susretu postajala im je sve prepoznatljiviji zaštitni znak. Umjesto epiteta "hit prvenstva" Karlovčani i njihov trener Pamić sve češće su zasipani kritikama zbog bunkeraške taktike.

Koliko god se karlovački strateg pokušavao obraniti od takvih optužbi, statistika je bila neumoljiva. Napadački učinak Karlovčana nakon jesenske polusezone spada među najslabije u ligi i potpuno je nesrazmjeran sjajnoj poziciji koju Karlovac zauzima na ljestvici.

Samo 19 postignutih pogodaka u 17 kola na razini je momčadi sa samog dna prvenstvenog poretka, a valja istaknuti da je taj učinak značajno popravljen tek u posljednja dva kola jesenskog dijela prvenstva, u kojima je Karlovac postigao čak pet od svojih 19 pogodaka.

Sudar s neizbježnim problemima

Prve kritike popratile su i brojne ozljede, a Pamićeva je momčad desetkovana, čime je narušen i kostur momčadi koji je trebao iznijeti veći dio sezone. "Div sa Žminja" u gotovo nijednoj utakmici nije mogao računati na najjači sastav, izostanci Vukmana, Štefančića, Kovačevića, Novinića nagrizali su sustav, a samim time počela je patiti i igra. Kriza je bila neizbježna i Karlovac je upisao tri uzastopna poraza, a od pomoći nisu bile niti vijesti o financijskim problemima kluba. Plaće igračima počele su kasniti, a nije bio plaćen niti stručni stožer, što je moralo ostaviti traga i na rezultatima.

Svim problemima unatoč, jesenski je dio sezone ipak završen u pozitivnom tonu. Prema riječima predsjednika kluba, Karlovac je godinu uspio završiti "na nuli", financijski problemi su u velikoj mjeri sanirani, zaostale plaće uglavnom isplaćene, a s novcem su stigli i bolji nastupi na travnjaku. Karlovac je s dvije pobjede zaključio 2009. godinu i značajno popravio svoj bodovni saldo, ali i napadački učinak.

Što donosi proljetni dio? Ako je vjerovati najavama političara, čeka nas godina još teža od ove koju ispraćamo, pa je za očekivati da i Karlovčane čekaju financijski problemi i krpanje proračuna, baš kao i veći dio prvoligaškog društva. U takvoj situaciji teško je očekivati značajna siječanjska pojačanja, premda je Pamić najavio mogućnost dolaska igrača koji neće iziskivati veće financijske izdatke.

Trener Karlovca ipak je uvjeren da sezonu može završiti i s postojećim kadrom, a zaobiđu li ozljede njegov sastav možda će s proljećem stati i kritike upućene karlovačkom sastavu. Hit prvenstva ili dosadna, bunkeraška momčad? Za očekivati je da će se oko Karlovca i do kraja sezone voditi polemike, no u klubu koji je svoju prvu prvoligašku polusezonu završio na sjajnom petom mjestu vjerojatno zbog toga neće gubiti san. Premda u mnogim slučajevima nepopularna, izreka "cilj opravdava sredstvo" u karlovačkom je slučaju doživjela definitivnu potvrdu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.01.2010. u 10:13
    hari.oni su hit.nema veze jel igraju dosadno glavno da pobjeduju.potpiso bi odma da da igraju bunker i pobjede 1: 0 pa sta ak igraju dosadno.to je ljubomora drugih
    Obrisan korisnik
  • Lomax22.12.2009. u 19:04
    hit ali igraju dosadno
    Lomax
  • Obrisan korisnik22.12.2009. u 15:07
    HIT!
    Obrisan korisnik