Tenis

Federer i Serena "svjetski prvaci"

Maja Giljanović • utorak, 22.12.2009.
Federer i Serena "svjetski prvaci"
Foto: EPA

Rogera Federera, Serenu Williams, sestre Williams i braću Bryan Međunarodna je teniska federacija proglasila svjetskim prvacima u godini na izmaku.

Titulu "svjetskog prvaka" u izboru koji ITF provodi od 1978. osvojili su Roger Federer i Serena Williams. Međunarodna teniska federacija najboljeg tenisača i najbolju tenisačicu godine bira na bazi rezultata ostvarenih na Grand Slam turnirima, ATP i WTA turnirima, Davis Cupu i Fed Cupu, a Federer i Williams ukupno su trijumfirali sedam puta.

Švicarac je priznanje osvojio 2004., 2005., 2006. i 2007., a peto uzastopce lani mu je uzeo Rafael Nadal. Godinu dana poslije Federer se vratio na tron: osvojio je svoj prvi Roland Garros, ponovno je vladar Wimbledona, ponovno je broj jedan, postao je šesti igrač u povijesti koji je osvojio sva četiri Grand Slam turnira na različitim podlogama, srušio je rekordan broj trijumfa na Grand Slam turnirima Petea Samprasa (šesti Wimbledon 15. je Grand Slam naslov Federera). Samprasu puše za vratom i u broju naslova svjetskog prvaka (Sampras je slavio šest puta između 1993. i 1998.).

U usporedbi sa Švicarcem Williams je svjetska prvakinja "tek" drugi put (prvi put 2002.), ali je prva koja je najbolja i pojedinačno i u paru nakon Martine Hingis 1999.

Serena je u 2009. osvojila Australian Open, Wimbledon i završnicu u Dohi, sasvim dovoljno da joj funkcioneri ITF-a ne uzmu za zlo incident na US Openu (prostačko vrijeđanje linijske sutkinje u polufinalu protiv kasnije pobjednice Kim Clijsters platila je sa 175.000 dolara i dvogodišnjom uvjetnom kaznom).

Parovi su obiteljski biznis: sestre Serena i Venus prvi su put proglašene najboljim ženskim parom, a najbolji muški su po rekordni šesti put braća Mike i Bob Bryan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy22.12.2009. u 19:08
    a tko će drugi?
    danchy