Ostali sportovi

Najbolji od najboljih

Ratko Martinović • srijeda, 23.12.2009.
Najbolji od najboljih
Foto: Bruno Karadža

Deset najvažnijih godina u povijesti razvoja slobodne borbe je pokazalo da i ovaj sport ima svoje mjesto pod suncem. PRIDE, UFC, DREAM, Cage Rage, Strikeforce, Affliction, samo su neke od organizacija koje su obilježile najbrutalniji, no i najatraktivniji sport današnjice. U sljedećim danima ćemo vidjeti koji su borci obilježili ovo veliko razdoblje i tko definitivno zaslužuje upisivanje svog imena zlatnim slovima u MMA kuću slavnih po izboru portala Sportnet.hr.

Prvo ćemo predstaviti tešku kategoriju, odnosno borce koji su je obilježili svojim vanserijskim rezultatima. Iako je mogućnost izbora zaista nevjerojatna, suzili smo kategorije na petoricu veličanstvenih. Pošto je ozbiljan MMA i započeo novim tisućljećem, ovi borci se mogu smatrati i ponajboljima u povijesti.

Vjerojatno će svatko od Vas imati nekakvu vlastitu prosudbu o ovoj listi, mi smo se vodili brojem pobjeda, osvojenim trofejima, velikim mečevima, atraktivnim završecima borbi, kao i popularnošću među onima zbog kojih ovaj sport i postoji, a to su vjerni fanovi sa svih kontinenata...

Teška kategorija - Heavyweight:

1. Fedor "The Last Emperor" Emelianenko (31-0)

Apsolutno glavni simbol ovog sporta. Znakovito, prvu borbu je imao u svibnju 2000. te ga se s pravom može istaknuti kao čudo novog milenija. Nepobjedivi "Posljednji Car" u 32 borbe ima 31 pobjedu, a jedini poraz je obilježen sudačkim prekidom zbog posjekotine, iako takav epilog nije bio pošten prema Rusu pa ga mnogi niti ne smatraju porazom.

Dvije pobjede nad Minotaurom, pobjeda nad našim Mirkom Filipovićem i još bezbroj obrana i potvrda naslova u PRIDEu, kao i Afflictionu pokazuju svu kvalitetu sadržanu u Fedorovom hladnom stavu. Jedan jedini put u karijeri bio je uzdrman i to protiv Japanca Kazuyukija Fujite davne 2003. godine što je uspješno "preživio", te od tada traje neprekidna borba za njegov skalp. Sljedeći na redu je Brazilac Fabricio Werdum, no tu borbu očekujemo tek u sljedećem desetljeću.

2. Antônio Rodrigo Nogueira "Minotaur" (32-5)

Ako je Fedor MMA simbol, onda je Minotaur Jiu-Jitsu simbol, kao i simbol pobjednika iz bezizlaznih situacija. Prvi osvajač pojasa PRIDE-ove teške kategorije od tada je nanizao vrijedne pobjede među kojima se ističu ona nad našim Filipovićem, gorostasnim Bobom Sappom nakon istezanja kralježnice, Joshom Barnettom, kao i ova posljednja sa unaprijeđenom boksačkom tehnikom protiv Randyja Couturea.

Poluga, parter i primanje udaraca su Brazilčev brend i vjerojatno ne postoji niti jedan fan ovog sporta koji nije barem jednom bio razjaren "nepravdom" nakon Minotaurove pobjede. Renome čovjeka kojeg ne možete nokautirati je nosio sve do Franka Mira, a famu je stvorila i prometna nesreća koju je doživio sa jedanaest godina kada ga je pregazio kamion, zbog čega četiri dana proveo u komi, a danas živi bez rebra i dijela jetre. Unatoč tomu je oko struka nosio i PRIDE i UFC pojas, koji mu je i glavna želja za budućnost, a s obzirom na veliki napredak u stojci, to je vrlo izvjesno.

3. Randy "The Natural" Couture (17-10)

Počnimo s rekordima. Ovaj 46-godišnjak je najstariji vrhunski borac u povijesti MMA, jedini je osvajao pojase i u teškoj i u poluteškoj UFC kategoriji, borio se čak 15 puta za pojas (9-6), jedini je borac koji je ušao u kuću slavnih i naknadno opet osvojio naslov. Omjer pobjeda i poraza ne bi dao pravi odgovor na veličinu ovog borca, no mnogi kažu da je čovjek velik onoliko koliko puta može ustati nakon teškog pada, a Randy je ogledni primjer toga.

Klinč i ground£ tehnika su njegovo najjače oružje, pobjeđivao je niz velikih imena i definitivno ga se može nazvati najsrčanijim borcem desetljeća. U SAD-u je nacionalni junak, danas je zvijezda holivudskih blockbustera, a uz sve obveze u zabavnoj industriji stigne i pobjeđivati borce na novom putu ka pojasu poluteške kategorije. Jednostavno nevjerojatno.

4. Mirko "Cro Cop" Filipović (25-7-3)

Na red je došao i naš Mirko Filipović. Nažalost, kako to obično biva u Hrvatskoj, njegovi veliki rezultati su zaboravljeni pod dojmom teških poraza (Gonzaga i Randleman), no "Hrvatski policajac" doista se nikome ne mora dokazivati osim samome sebi. Borac s najviše nokauta u povijesti (13) najsnažnije MMA organizacije, PRIDE-a, čovjek čija "desnica vodi u bolnicu, a ljevica u grobnicu" je, ruku na srce, daleko od nekadašnje forme, no ne smije se zanemariti njegov legendarni renome.

Silovit lijevi high kick, žestoka boksačka tehnika i vrlo dobra obrana u parteru su nekada punili japanske ringove, a osvajanje PRIDEovog "Grand Prixa" je bilo toliko nadmoćno da se Wanderlei Silva do danas nije u potpunosti oporavio od poraza. Uz to, ne samo da je pobjeđivao vrhunske borce već je to nerijetko činio na najatraktivniji način. Poraz od Fedora Rusu je bila jedna od tri najteže borbe nakon koje je bio u najmanju ruku neprepoznatljiv. Minotaura je spasio kraj runde, Randleman je iskoristio Mirkovu nepažnju, dok su Gonzaga i Junior dos Santos jednostavno bili bolji. Porazi od Hunta i Konga su se ipak trebali izbjeći, no isto će reći i Vovčančin, Aleksander Emelianenko i Wanderlei Silva za Mirkovu nogu...

5. Tim Sylvia (25-6)

Bilo je bezbroj kandidata za petu poziciju, a pobijedio je nerijetko osporavani (od strane struke, pogotovo od fanova) Tim Sylvia. Prvak UFCa u dva navrata, tri puta obranio titulu, pobjeđivao Ricca Rodrigueza, dva puta Andreia Arlovskog, Brendona Veru, Jeffa Monsona, nepobjediv u stojci (sve do predzadnje borbe), a opet osporavan i izviždavan zbog pasivne borbe (iako ima 17 nokauta), posramljen zbog uzimanja steroida (iako je dobrovoljno predao naslov) i ismijan zbog učestalih poraza u posljednje vrijeme (iako je do zadnjih šest borbi imao skor 21-2).

Sylvia je vjerojatno najpodcjenjeniji borac u povijesti sporta, trenutno je u silaznoj putanji (spustili ga Minotaur i Fedor) i teško je očekivati potpuni povratak u vrh. Odlazak u daleki Japan i potpis za DREAM organizaciju su zadnji pokušaji za potpisivanje novog američkog ugovora, a inat kojeg proživljava ovaj visoki Amerikanac se može usporediti jedino s onim Mirka Filipovića prije čuvenog "Grand Prixa".

Uz ove legendarne borce svakako moramo pridodati i jednog Josha Barnetta, Andreia Arlovskog, Franka Mira i još mnoge druge koji su ovaj sport od marginalnog pretvorili u najbrže rastući svjetski fenomen.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • madmax1723.12.2009. u 20:33
    Nemoguće je za Mirka da sadašnjim nastupima na bilo koji način kompromitira svoju bogatu karijeru, nakon svog drugog povratka veliki M. Jordan rekao je "prošlost mi nitko ne može oduzeti!" obraćajući se kritičarima koji su smatrali da će samo naškoditi svojem imidžu igrajući pod stare... [više na forumu]
    madmax17
  • Obrisan korisnik23.12.2009. u 18:17
    mirko je definitivno velikan ovog sporta,jedino mi je zao je kompromitirao svoju veliku karijeru s nekoliko zadnjih borbi!!
    Obrisan korisnik
  • Lipicanac23.12.2009. u 16:13
    Lijepo je vidjet Mirka kako u ovim mečevima ide kao životinja u pozitivnom smislu i napada svoje protivnike, kad bi u glavi prebacio neki klik i da opet dobije taj ubilački instinkt bio bi opet jedan od najbojih, u zadnjim mečevima mu to nedostaje.
    Lipicanac
  • Obrisan korisnik23.12.2009. u 15:12
    mislim da bi Mirko u ovoj konkurenciji mogao bit i treći
    Obrisan korisnik