Zimski sportovi

Čepalova kažnjena na dvije godine

Antonija Pavlić • četvrtak, 24.12.2009.
Čepalova kažnjena na dvije godine
Foto: EPA

Trostruka olimpijska pobjednica u skijaškom trčanju Ruskinja Julija Čepalova zbog nedozvoljenih supstanci nađenih u organizmu dobila je kaznu dvogodišnjeg izgona sa sportskih borilišta...

ŠTO JE EPO?

EPO je hormon nadbubrežne žlijezde i odgovoran je za razvitak crvenih krvnih zrnaca, a prvotno je zamišljen kao lijek bubrežnim bolesnicima. EPO stimulira produkciju crvenih krvnih zrnaca, a time i kapacitet brzog prijenosa kisika do vitalnih organa tijela, a posebno mišića. Kada mišići dobivaju više kisika oni bolje rade i povećava im se radna sposobnost. EPO daje izdržljivost organizmu zbog toga je osobito popularan među biciklistima, te ostalim aerobnim sportašima. Prema posljednjim studijama korištenje EPO povećava razinu hemoglobina za 7 posto, a aerobni kapacitet za 5 posto.

33-godišnja Ruskinja Julija Čepalova, trostruka olimpijska slavljenica u disciplini skijaškog trčanja, zbog testa pozitivnog na doping neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Vancouveru sljedeće godine.

Čelna svjetska skijaška organizaija (FIS) sankcionirala ju je zabranom pojavljivanja na sportskim borilištima do kolovoza 2011. nakon što je njezin doping test koji je obavila na Svjetskom kupu u Italiji u siječnju pokazao rezultate pozitivne na EPO.

Čepalova se već očitovala nedužnom i najavila žalbu Arbitražnom sudu, a u nedavnom pismu predsjedniku MOO-a Jacquesu Roggu napisala: "Nikada se neću prestati boriti da 'očistim' svoje ime. Istina je na mojoj strani."

33-godišnja Ruskinja jedna je od najvećih zvijezda svojeg sporta, te veoma uspješna na olimpijskim igrama. Prvu olimpijsku titulu osvojila je na najdužoj utrci za sportašice u povijesti - 30 kilometara - u Naganu 1998, a četiri godine kasnije pridodala joj je i zlato u sprintu na 1.5 kilometara u Salt Lake Cityju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!