Nogomet

"Hrvatima nedostaje taktička obučenost"

Antonija Pavlić • četvrtak, 24.12.2009.
"Hrvatima nedostaje taktička obučenost"

Portugalac Tiago Polido veoma suvereno ove sezone vodi MNK Nacional, a nedavno je ustoličen na čelno mjesto hrvatske futsal reprezentacije. Ekskluzivno za Sportnet.hr prokomentirao je stanje na hrvatskoj malonogometnoj sceni i planove s Nacionalom, te otkrio gdje je futsal najsređeniji...

Portugalski malonogometni trener Tiago Polido svjetski je priznat stručnjak, a već niz godina živi i radi u Hrvatskoj. Jedno vrijeme proveo je na klupi Brodosplit inženjeringa, a sada obnaša funkciju stratega Nacionala. Polido svakako spada u skupinu elitnih europskih trenera, a zanat je obučio u Španjolskoj, prije svega kod Venancija, te Javiera Lozana - najboljih svjetskih futsal stručnjaka. Ekskluzivno za Sportnet.hr govori o planovima i ambicijama Nacionala u narednim sezonama, stanju u hrvatskom futsalu, te proteklom stadiju svoje karijere.

MNK Nacional ove je sezone nedodirljiv u Prvoj HMNL, s maksimalnim brojem pobjeda nakon 11 kola. Koji su krajnji afiniteti? "Primarni Nacionalov cilj ove sezone je osvojiti naslov prvaka Hrvatske što nam sljedeće godine omogućava nastup u Ligi prvaka. No, put do toga dugačak je i posut trnjem - moramo još puno raditi i trenirati, te stjecati iskustvo."

POČETAK SURADNJE

Kako je uopće počela vaša suradnja s Nacionalom?

Godine 2007. došao sam u Brodosplit inženjering gdje sam trenirao igrače poput Roberta Grdovića, Matije Đulvata i Marka Šimurine. Početkom ove godine dobio sam poziv iz Nacionala i bez razmišljanja prihvatio selidbu u Zagreb.

Kao renomirani trener radio je u mnogo ekipa, kako uspoređuje Prvu HMNL s ostalim ligama u kojima je trenirao? "U Hrvatskoj postoji nekoliko iznimno kvalitetnih igrača s izraženim tehničkim sposobnostima, no u globalu svima nedostaje taktička obučenost."

"Najveće razlike u odnosu na ostale europske lige su u samom osnivanju klubova, financijskom aspektu i infrastrukturi. Takva situacija pak vodi do opetovane nekompetitivnosti pri izlasku u Europu i pokušaju nadmetanja s ekipama koje nastupaju u puno kvalitetnijim ligama."

Najveći rivali u Prvoj HMNL? "Sve protivnike maksimalno respektiramo, no u ovome trenutku jedine rivale pronalazimo u sebi samima. Pitanja koja si moramo postavljati su možemo li iz dana u dan napredovati i motivirati igrače kako bi postali konkurentniji i kompletniji kao kolektiv? Ne smijemo se opuštati jer time demonstriramo slabost koja može, ali i ne mora biti kobna u finalnoj utakmici sezone."

Hrvatska malonogometna reprezentacija već se godinama ne uspijeva plasirati na velika natjecanja. U čemu je problem? "Najveći problem je u identifikaciji javnosti i sponzora s futsalom u Hrvatskoj. Bez investicija, planiranja i rada ne može se napredovati niti na jednom polju društva. Gdje je rad s mladima? Edukacija trenera? Međunarodne utakmice? Profesionalnost? Infrastruktura? Kako bi se to promijenilo potrebno je uložiti veliki napor i ujediniti trenere, igrače, klubove, Savez..."

U karijeri ste vodili mnogo klubova, gdje ste proveli najljepše dane? "Uživao sam u vremenu provedenom u Španjolskoj trenirajući Lobelle de Santiago. Klub je fantastično organiziran, a liga definitivno najbolja na svijetu. Najveće postignuće doživio sam u Arzifnanoe Grifou s kojim sam bio viceprvak Italije i osvojio Kup. Najbolji futsal klub na svijetu? Inter Movistar iz Španjolske."

Koga bi, uz Nacional, volio vidjeti u finalnoj utakmici prvenstva Hrvatske? "Bilo bi odlično, za dobrobit nogometa i navijača, da u finalu zaigraju Nacional i Uspinjača. Bila bi to velika predstava futsala, s dvije momčadi koje igraju otvoreno, dinamično i timski."

SuperSport HMNL

1Square 1857:41+1637
2Stanoinvest Futsal Pula 1875:56+1931
3Futsal Dinamo 1852:41+1131
4Olmissum 1862:55+729
5Novo Vrijeme 1852:48+427
6Torcida 1856:58-223
7Crnica 1852:58-622
8Vrgorac 1851:58-719
9MNK Osijek 1863:75-1219
10Uspinjača Gimka 1856:86-3011

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 15:33
    Da, u velikom nogometu se sve vrti oko snage i fizičke spreme, dok je u malom nogometu glava tehnika i taktika momčadi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 11:37
    Mali nogomet je plemenitiji sport od ''velikog''. Vise dolaze do izrazaja taktika, tehnika, veca je mogucnost kombinacija, raznih akcija itd... ''Veliki nogomet'' se igra po sablonama...
    Obrisan korisnik