Košarka

LeBron i Shaq u posjet Kobeu

Mario Majdić Natrlin • petak, 25.12.2009.
LeBron i Shaq u posjet Kobeu
Foto: EPA

Cleveland Cavaliersi, predvođeni LeBronom Jamesom i Shaquilleom O'Nealom, na Božić dolaze u goste Los Angeles Lakersima gdje će ih Kobe Bryant dočekati kao predvodnik trenutno najbolje momčadi u NBA-u...

Direktan obračun Kobea Bryanta i LeBrona Jamesa dovoljan je razlog da i najmanji ljubitelj košarke večeras u 23 sata bude pred malim ekranima. Povratak Shaquillea O'Neala u Los Angeles je dodatan šlag na božićnu tortu u utakmici kojoj je NBA liga mudro odlučila dati prefiks "blagdanske" pa će večeras cijeli svijet pratiti ovaj intrigantan dvoboj.

Igrači Lakersa svoj Božić redovito slave u Staples Centeru. Prošle godine su im u goste stigli Boston Celticsi i prema priznanju samog Bryanta, bila je to utakmica u kojoj su željeli vidjeti koliko su zaista dobri. Bryant i sam shvaća kako je ovo utakmica u kojoj se radi o tome da navijači vide sukob njega i LeBrona.

"To je jednostavno utakmica koju ljudi žele gledati. Za nas, to je samo još jedna utakmica u kojoj želimo biti efikasni i igrati dobro", rekao je Bryant nakon treninga u četvrtak i naglasio: "Naravno da je prenapuhano, ali to NBA liga radi. Mi smo dio toga i to je u redu. I prije nas je bilo igrača koji su bili dio toga. Mislim da je lijepo za djecu koja rastu da to mogu promatrati , to privlači gledatelje i takve stvari su korisne za ovu igru."

Orlando Magic - Boston Celtics

NBA nam kao poklon za Božić pruža još jednu odličnu utakmicu koja će se odigrati prije dvoboja u Los Angelesu. Igraju dvije najbolje momčadi na Istoku. Orlando Magic (22-7) ugošćuje vodeće Boston Celticse (22-5). Celticsi će igrati bez prvog strijelca Paula Piercea. Očekuje se nastup Kevina Garnetta koji je nedavno propustio prvu utakmicu ove sezone.

Orlandu se upravo vratio ozlijeđeni prvi play Jameer Nelson. Njihov prvi strijelac je Vince Carter s 18.6 poena, a Magicu će protiv najbolje obrane lige trebati odlična utakmica centra Dwighta Howarda (17.8 poena, 13.1 skok).

Lakersi za sada igraju i više nego dobro. Imaju najbolji omjer lige (23-4) i pobijedili su u 16 od zadnjih 17 utakmica. Ovo će biti njihova 11. uzastopna utakmica na Božić. Dvoboj je to drugog i trećeg najboljeg strijelca lige. Bryant u prosjeku ubacuje 29.3 poena, James 28.8. Bryanta ni ozljeda prsta ne može zaustaviti. Igra fantastično, u pobjedi protiv Thundera je upisao svoju 102. utakmicu u karijeri u kojoj je zabio 40 ili više koševa.

Cavaliersi su treći na Istoku s omjerom 22-8. James osim 28.8 poena po utakmici, ima u prosjeku i sedam skokova i 7.8 asistencija. Njegovi Cavsi su u srijedu u produžetku svladali Kingse. James je imao 34 poena, 16 skokova i 10 asistencija. U 44 minute je izgubio svega dvije lopte.

"Ova utakmica je veća za navijače i medije nego za nas. Stavlja se veliki naglasak na LeBron vs. Kobe i uz to je utakmica na Božić. Bit će zabavno. To su dvije najbolje momčadi u ligi i za nas je to veliki izazov", rekao je James uoči susreta.

Radi se o dvije ponajbolje obrambene momčadi koje su pri vrhu svih značajnijih obrambenih kategorija. Cavse čeka puno posla u reketu gdje za Lakerse operiraju fantastični Pau Gasol (17 poena, 12.6 skokova po utakmici) i sve bolji Andrew Bynum (15.9 poena, 8.1 skok). Trener Cavsa, Mike Brown, najavio je kako na terenu namjerava koristiti O'Neala i Ilgauskasa zajedno kako bi pokušali parirati visini Lakersa.

O'Neal će tako ponovno zaigrati protiv svog starog prijatelja Bryanta s kojim je osvojio tri prstena za vrijeme zajedničkog djelovanja u Los Angelesu. Iako je naknadno dolazilo do nekakvih trzavica kojima su prije svega kumovali mediji, obojica naglašavaju kako je to iza njih, a O'Neal i sam smatra kako se radi o zabavnoj utakmici i velikom izazovu. Shaq u prosjeku igra nepune 23 minute po utakmici. Ubacuje 10.2 poena po utakmici (treći strijelac momčadi) i hvata po sedam lopti.

James bi Bryanta trebao čuvati ponajviše u slučaju neizvjesne završnice. Cavsi su se ovo ljeto podebljali dolascima Anthonyja Parkera i Jamarija Moona koji bi ga trebali čuvati, dok će na Jamesu s druge strane terena "visjeti" Ron Artest, poznat po odličnoj igri u obrani.

Lakersi su pokazali kako su i ove sezone spremni na osvajanje titule. Izgledaju zastrašujuće dobro, dok Cavsi još na Istoku zaostaju za Celticsima i Orlandom. Koliko su se zaista ojačali u odnosu na ostale pretendente za naslov i imaju li nekog tko može s LeBronom povući u ključnim trenucima?

Pau Gasol, koji je upravo produžio s Lakersima, smatra kako u ovakvoj utakmici treba odigrati čvrsto: "Mislim da će biti veoma dobra utakmica. Oni su također konkurenti na naslov i imaju veoma dobre igrače u momčadi. Moramo obraniti domaći teren prije svega i uvijek poslati poruku. Uvijek je dobro zauzeti stav protiv protivnika koji ima isti cilj kao i ti."

Lakersi su prošlog Božića protiv tadašnjih prvaka Celticsa mjerili svoju snagu i domet. Ove godine, Cavaliersi su ti kojima će 48 minuta s aktualnim prvacima pokazati mogu li se nositi s najjačima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.12.2009. u 19:09
    naprijed kobe
    Obrisan korisnik