Nogomet

Srebrić: "Marković zaslužuje ostati na čelu"

Ivana Strahija • subota, 26.12.2009.
Srebrić: "Marković zaslužuje ostati na čelu"
Foto: Kristijan Komarica

U godini koja se polako bliži kraju Zorislav Srebrić kao najveći uspjeh izdvaja odlične plasmane mladih selekcija hrvatskog nogometa, dok u 2010. godini očekuje da će se ipak dovoljan broj klubova uspjeti licencirati za 1. HNL.

Što se nogometa tiče, 2009. godina nije baš za sjećanje onima koji su se nadali s reprezentacijom putovati u Južnoafričku Republiku. Neuspjeh plasmana na Svjetsko prvenstvo ostat će velika mrlja reprezentacije od koje se mnogo očekivalo, o čemu je tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić kaže: "Deset je godina hrvatska nogometna reprezentacija među deset najboljih na svijetu, to nas je sigurno razmazilo. Ja sam osobno nesretan, ne samo zbog sportske strane nego i zbog one prihodovne, ali sam svjestan da u sportu treba biti pripravan i na podbačaj, ne samo euforiju."

Po Srebrićevom mišljenju, Hrvatsku je u odlasku u JAR spriječila sportska nesreća: "Jasno je da su nas povrede koštale plasmana. Iako smo imali i kvalitetnih nastupa, nikako nismo uspijevali nadoknaditi tri, a u nekim utakmicama i četiri, ključna igrača."

Srebrić ipak napominje da ima u nogometu u 2009. godini i mnogih dobrih stvari, najvažnije od svega odlični rezultati mladih selekcija: "Reprezentacija U21 upisala je sjajne rezultate, dok su reprezentacije U19 i U17 na korak od plasmana u završnicu natjecanja. Bio bi to velik uspjeh za nas da nam se tri selekcije plasiraju na europsku smotru."

Hoće li se zbog neuspjeha A reprezentacije te uspjeha mladih selekcija težište interesa HNS-a usmjeriti prema mladim nogometašima? "Za 2010. godinu svakako smo iskoordinirali nešto drukčiji način rada na razini struke te stručnih odbora reprezentacija. Treba pohvaliti razumijevanje izbornika Slavena Bilića, kao i klubova te nastaviti tim putem. Naš je cilj svakako više pažnje posvetiti mladim reprezentacijama, dok nam je za seniorsku reprezentaciju u centru interesa početak novog ciklusa kvalifikacija."

Iako su svi zadovoljni momcima Dražena Ladića, te onima mlađima, teško je kazati da u ostatku nogometa, posebice u 1. Hrvatskoj nogometnoj ligi, stvari štimaju: "Klubovi su u godini za nama napravili veliki korak prema UEFA-inom licenciranju, mnogi su poslovali bolje i urednije, te se nadamo da će nastaviti. Svi međutim moramo biti svjesni da je pred nama još jedna teška godina i treba u skladu s time napraviti realne planove."

Mogli smo čuti da u najvišem hrvatskom nogometnom rangu ima svega osam klubova koji će opstati ukoliko se kriza nastavi, te da će samo oni moći dobiti licence. Srebrić kaže: "HNS čini sve što može da pomogne i ostalima. Nadam se da će se uz ovih osam naći još klubova, pa da možemo imati dovoljan broj klubova za igranje lige."

Koji bi to bio broj? "Nemojte insistirati na brojevima, to u stvari ni nije u prvom planu, nego čitav sustav natjecanja. Dakle, ne samo Prva HNL, nego i Druga, pa i niže. Sa sustavom natjecanja morat ćemo se baviti odmah početkom godine, kako bismo izbjegli moguće probleme", odgovara Srebrić.

Hrvati dakle mogu očekivati (još jednu) reorganizaciju sustava nogometnog natjecanja, a zanimljivo bi moglo biti i u prosincu 2010. godine, kad će se održati izborna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza. Neki 2010. godinu vide kao godinu smjene aktualne nogometne vlade te dolazak mladih ljudi s progresivnijim idejama za kormilo hrvatskog nogometa. Srebrić smatra da Vlatko Marković zaslužuje zbog svojih rezultata ostati i dalje na čelu nogometne vlade: "Vjerujem da će biti nekoliko kandidata koji će se natjecati za mjesto predsjednika HNS-a, no isto tako vjerujem da će Marković ostati predsjednik. Iza njega su rezultati, pa je logično da će to prevagnuti kod odlučivanja. Osim toga, još je godina dana do tog događaja, a HNS ima još projekata koje želi ostvariti, primjerice postavljanje još pitch terena za nogomet na najširoj osnovi. Samo će vrijeme pokazati koliko sam bio u pravu", zaključio je Srebrić.

SuperSport HNL

1Dinamo 3667:30+3782
2Rijeka 3669:30+3974
3Hajduk 3654:26+2868
4Osijek 3662:43+1957
5Lokomotiva 3652:45+751
6Varaždin 3639:47-842
7Gorica 3635:50-1541
8Istra 1961 3636:54-1841
9Slaven Belupo 3643:69-2633
10Rudeš 3622:85-639

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.12.2009. u 18:06
    Ma Srebrić i Marković su najveći paraziti u hrvatskom nogometu. Jedino dobro što oni mogu napravit za hrvatski nogomet je da odu iz njega.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.12.2009. u 18:06
    Novinokradica druka za bosančerosa jer zna da ako ovaj ode, leti i on. Nosite se obojica čim prije.
    Obrisan korisnik
  • rider1126.12.2009. u 15:31
    ma vozi ća i i ti i marković.... gamad... 1) baš su oni zasluzni za 10 godina plasmana hrvacke u top 10 2) baš su oni zaslužni za plasman mladih selekcija 2.1) je je da se mi nismo plasirali na sp, za mlade ne bi ni čuli, ni vidili... 3) tražimo još klubova osim ovih 8 da možemo igrat ligu 3.1) za... [više na forumu]
    rider11