Vodeni sportovi

Hackett u jedriličarskim vodama

Maja Giljanović • nedjelja, 27.12.2009.
Hackett u jedriličarskim vodama
Foto: EPA

Deseterostruki svjetski prvak u velikim bazenima, četverostruki svjetski prvak u malim bazenima i trostruki olimpijski pobjednik Grant Hackett se bacio u jedriličarske vode. Svjetski rekorder na 1500 metara član je mega-jahte Investec Loyal koja nakon polovice regate između Sydneyja i Hobarta za vodećim Alfa Romeom zaostaje oko 40 nautičkih milja.

Od 99 supermaksi krstaša koji su se na blagdan sv. Stjepana pojavile na startu 628 nautičkih milja duge regate od Sydneyja do Hobarta nakon polovice utrke - oko 500 kilometara - 65. izdanje jedne od tri najteže off-shore regate svijeta predvode Alfa Romeo, ICAP Leopard i Wild Oats XI.

Posade "kubure" sa slabim vjetrom (od šest do 10 čvorova) i prijelaz polovice puta ka Tasmaniji uzeo im je gotovo 30 sati. Alfa Romeo novozelandskog skipera baziranog u Sydneyju Neville Crichtona vodi (oko tri i pol sata ispred Leoparda britanskog skipera Mikea Sladea i oko četiri i pol sata ispred Wild Oatsa australskog skipera Marka Richardsa.

Vezane vijesti

Wild Oats XI je rekorder regate - Richards je 2005. u svojoj prvoj od rekordne četiri pobjede uzastopce slavio za jedan dan, 18 sati, 40 minuta i 10 sekundi - a zbog nepovoljnog vjetra pobjednik ovogodišnjeg izdanja u Hobart bi mogao uploviti gotovo 24 sata sporije od četiri godine starog rekorda.

Stručnjaci Alfu, Leoparda ili Wild Oatsa u luci prijestolnice Tasmanije, naime, očekuju oko 6 sati ujutro u utorak, oko dva dana i 17 sati nakon starta.

Neslavni rekord i najsporije pobjedničko vrijeme u 2000-ima 2001. je upisala švedska Assa Abloy (dva dana, 20 sati, 46 minuta i 43 sekunde), a najsporija u povijesti je Rani 1945. (šest dana, 14 sati i 22 minute).

U Top 5 su i lani treći Australci na Ichi Ban na četvrtom mjestu, a peti je Investec Loyal skipera Seana Langmana i članova posade trostrukog olimpijskog pobjednika, svjetskog rekordera i 10-erostrukog svjetskog prvaka Granta Hacketta, boksačkog prvaka u cruiseru Danny Greena i ragbijaša, bivšeg osvajača Svjetskog kupa Phila Kearnsa i aktualnog reprezentativca i finalista Svjetskog kupa Phila Waugha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!