Nogomet

Besekovo doviđenja

Ivana Strahija • utorak, 29.12.2009.
Besekovo doviđenja
Foto: Kristijan Komarica

Od novinara, navijača i stanovnika Varaždina u ponedjeljak se oprostio Dražen Besek, dojučerašnji trener NK Varteksa. Vrata Kluba uvijek će mu biti otvorena, ustvrdio je predsjednik Zlatko Horvat, dok je sam Besek kazao kako ovo nije zbogom već doviđenja.

Odjednom zvijezda

Restoran nedaleko varaždinskog stadiona imao je dovoljni kapacitet da primi sve one koji su ovog puta poželjeli doći na konferenciju za novinare NK Varteksa. Prihvativši ponudu Miroslava Ćire Blaževića Dražen Besek premetnuo se u instant zvijezdu razdoblja kiselih krastavaca, prije nego se novinari mogu raspisati o transferima igrača.

Iako je i prije imao dosta toga pametnog za reći, ali nije bilo toliko zainteresiranih pera, dao je Besek i ovog puta okupljenima dobre izjave: "U nogometu se nikad ne zna, svašta se može dogoditi i siguran sam da Varteksu ne kažem zbogom. Uvijek ću biti tu ukoliko će me netko pitati za savjet i dat ću sve što mogu da pomognem", rekao je Besek.

Tome je parirao klupski predsjednik Zlatko Horvat, koji je kazao kako su Beseku vrata Varteksa uvijek širom otvorena: "Drago mi je što je Besek dobio ponudu koja se ne odbija, to je priznanje za našu sredinu. No, osjećam se i žalostan jer gubimo velikog čovjeka i radnika, koji je u dvije i pol godine selekcioniranjem igrača uveo u prvu ekipu najbolje iz omladinskog pogona i počeo stvarati igrače."

Raskid ugovora između kluba i Beseka je sporazuman, naglasio je Horvat, dodavši kako je Varteks sretan što može pomoći Beseku u izazovu karijere.

Vrli novi svijet

Pred Besekom je sasvim novo poglavlje života. I dok Jose Mourinho smatra kako je kineski nogomet smeće, pošto tamo po njegovom mišljenju vrlo malo ljudi ima uopće pojma što nogomet jest, Ćiro Blažević uvjeren je da ga može unaprijediti. Besek pak smatra da će njegova uloga u "cvijetu Šangaja", kako navijači nazivaju Shangai Shenhua, biti nešto veća no što je ona pomoćnog trenera u hrvatskom nogometu.

"Glavni trener kluba ima drukčiji posao no u našim krajevima, više je to kao u engleskom nogometu, on je menadžer. Pomoćnik stoga ima veću ulogu kod treninga, a cijelo iskustvo svakako će biti velika stvar za moju karijeru. Tržište je mnogo veće, ne samo što se Kine tiče, već cijele regije, a Shangai Shenhua igra azijsku ligu, pa ću imati prilike sudjelovati u jednoj sasvim drukčijoj razini natjecanja", rekao nam je Besek.

Ono ipak najvažnije jest novac, kojeg će Besek zaraditi u količinama za koje bi u Hrvatskoj, a posebno u Varteksu, radio godinama.

Moguća promjena imena

Upravo je novac ono s čime će se Varteks nastaviti boriti i nakon Besekovog odlaska. Premda je predsjednik Zlatko Horvat zadovoljno objavio da je Grad Varaždin u proračunu za 2010. godinu izdvojio 2,5 milijuna kuna za kvalitetni sport, ta je svota smiješno mala u usporedbi s drugim sredinama, a posebno kad se u obzir uzme da pod kvalitetni varaždinski sport u najmanju ruku spadaju i rukomet i odbojka. U planu je i da održavanje stadiona prijeđe na teret Grada, ali će zaposlenici i dalje ostati na platnom spisku Kluba, a Grad će djelomično pokrivati i potrebe Omladinske škole Varteksa.

"Trebamo nove sponzore i ne isključujem mogućnost da će doći do promjene imena Kluba. To neće biti za sitan novac, ali je to opcija s kojom se moramo suočiti. Nadalje, krajem siječnja održat ćemo sjednicu Skupštine te iz Izvršnog odbora maknuti članove koji nisu odradili svoje obaveze", rekao je Horvat, ali bez nekog konkretnog rješenja za pribavljanje novca upravo sad.

Račun Kluba je u blokadi, i to više od pet milijuna kuna, što Horvat misli riješiti pregovorima s ministrom za financije, Ivanom Šukerom: "Nadamo se do Nove godine odblokirati račun i isplatiti još jednu plaću. Porezno dugovanje nije specifičnost Varteksa i smatramo da je odgoda naplate sasvim realna stvar. Gradonačelnik će mi pomoći u pregovorima sa Šukerom, a dug potom možemo sanirati tijekom pretvorbe."

Za brzi priljev novca predsjednik se nada prodati kojeg igrača, no s obzirom na trenutno stanje u Hrvatskoj, ponude bi mogle biti manje no što se to očekivalo.

Odlazi i Mumlek?

Pitanje je također kako će Varteks, ukoliko ostane bez novca, nadomjestiti ne samo trenera, već i Miljenka Mumleka. Besek je naime kazao: "Ćiro Blažević treba playmakera i iznimno je zainteresiran za Mumleka. To je bilo njegovo pro pitanje, je li Mumlek zainteresiran za odlazak u Kinu, jer ga iznimno cijeni. Ja ne odlučujem o tome, ali mogu reći da je to veliko priznanje za Mumleka i dokaz da godine nisu toliko važne koliko je bitno ono što se pokazuje na terenu."

Odlazak Mumleka i psihološki bi uništilo ekipu Varteksa, a kad se u obzir uzmu mogući odlasci Smrekara i Prahića te Mujanovića jasno je da će Varaždinci još jednom posegnuti u omladinski pogon i držati palčeve prekriženima. Neki dan nam je direktor Varteksa Goran Jukić kazao da je s Mujanovićem dogovorio ostanak te da očekuje da će on potpisati novi ugovor s klubom, no sve ostalo govori protiv takve teze.

"Svaki odlazak za Klub je teški gubitak. Trener kojeg dovedemo mora nastaviti s radom kojeg je započeo Besek, a naši će igrači tek kroz godinu-dvije doći u vrhunsku nogometnu formu. Nadam se da se ekipa neće raspasti", rekao je ne baš optimistično sportski direktor Varteksa Samir Toplak.

Tko će biti nasljednik?

Priča o nasljedniku Dražena Beseka ujedno je najinteresantniji materijal za trač uz ispijanje kave u Varaždinu. Jedni spominju Samira Toplaka, a drugi Branka Janžeka, kao ljude koji jednostavno mogu nastaviti s kontinuitetom rada.

Javlja se i opcija Mumleka kao igrača-trenera, kako bi mu se ostanak u Varteksu ipak učinio privlačnijim, a pojavilo se i ime Tomislava Kocijana, kojeg navodno podupire i sam Besek. Kocijan bi k tome u Varteks mogao donijeti značajniju sumu novca od sponzora.

Besek od svog nasljednika ipak želi samo jedno: "Osoba koja dolazi mora biti svjesna situacije, ali i onoga što ima na raspolaganju. Ekipa koju ostavljam praktički nema limita, to je ogroman potencijal za velike stvari."

Izbor novog trenera jest vrlo važna stvar, u ovom trenutku i situaciji Varteksa možda i presudna. Ukoliko ta osoba bude imala kredibilitet, znanje i volju svakako može doprinijeti ne samo u rezultatskom smislu. No, još je veće težište zbog toga na klupskoj Upravi, koja odmah mora početi raditi na nabavljanju prijeko potrebnog novca, i konačno se u potpunosti angažirati u radu Kluba.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3565:30+3571
3Hajduk 3549:24+2565
4Osijek 3560:43+1754
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3533:50-1738
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.01.2010. u 14:48
    Ne odlazi Mumlek. Samo Mujanović ide s Besekom.
    Obrisan korisnik