Košarka

Tyreke Evans probudio Sacramento

Mario Majdić Natrlin • srijeda, 30.12.2009.
Tyreke Evans probudio Sacramento
Foto: EPA

20-godišnji novak Tyreke Evans je iznenadio sve svojim nastupima u dosadašnjem dijelu sezone kao bek Sacramento Kingsa koji su ove godine ugodno iznenađenje lige, a Evans za sada najbolji novak na NBA terenima.

Sacramento Kingsi su izabrali mladog Tyrekea Evansa kao četvrti izbor na ovogodišnjem draftu. Hrabro su se odlučili na njega premda su na raspolaganju još uvijek bili Ricky Rubio, Johnny Flynn i Stephen Curry.

Evans nije tipični play i bilo je upitno koliko brzo će se uspjeti naviknuti na NBA nakon jedne godine na sveučilištu Memphis, te koliko će ga kočiti njegov vanjski šut. Očito ništa od toga nije problem za ovog 20-godišnjaka koji trenutno ubacuje 20.3 poena po utakmici, hvata 5.10 skokova i upisuje 4.9 asistencija.

Evans je dugo vremena držao prosjek od 20-5-5, a i dalje je na putu da ostvari taj veliki uspjeh za jednog novaka jer je to uspjelo još svega trojici igrača u njihovoj prvoj godini - Oscaru Robertsonu, Michaelu Jordanu i LeBronu Jamesu.

Velik je razlog što su njegovi Sacramento Kingsi na iznenađujuće visokom omjeru, 14-16, a od 6. studenog igraju bez najboljeg šutera, Kevina Martina.

"Nisam očekivao da ću imati ovakav utjecaj. Ušao sam u NBA misleći da će mi trebati vremena dok dobijem priliku da zaigram. Želim biti na nivou na kojem su Kobe i LeBron. To su bili igrači koje sam pratio i gledao dok sam odrastao, a sada me oni čuvaju i govore mi kako im se sviđa moja igra i da tako nastavim", iznenađen je svojim napretkom i sam Evans.

A protiv Kobea i LeBrona, Evans je posebno raspoložen. Kingsi su nedavno i protiv Lakersa i protiv Cavaliersa izborili produžetke u kojima nisu pobijedili, ali su pokazali ozbiljnost i odlučnost. Protiv Cavsa je Evans zabio 28 poena, a Lakersima su trebala čak dva produžetka za pobjedu - Evans im je zabio 18 poena.

Za Kingse je uslijedila velika pobjeda protiv Denver Nuggetsa, 106:101. Evans zbog ozljede u toj utakmici nije igrao, ali su njegovi suigrači još jednom pokazali kako se uspješno mogu nositi s najjačima.

Ipak, utakmica sezone je bila ona protiv Chicago Bullsa, kada su Kingsi preokrenuli -35, za drugi najveći preokret u povijesti NBA lige. Kingsi su gubili 79-44, s 8:50 do kraja u trećoj četvrtini, a na kraju su slavili pobjedu od 102:98. Evans je bio ključan u tom preokretu, zabivši devet od svojih 11 poena u četvrtoj četvrtini u zadnjih dvije minute i 13 sekundi. Završio je s 23 poena kao prvi strijelac momčad, te uz osam skokova.

"Bio je to prvi put da sam gubio s 35 razlike u životu i nisam htio odustati protiv Chicaga, nema šanse, ne ja. To nije u mojoj prirodi. Želio sam nastaviti igrati. Možete reći da su me moja braća napravila takvim", izjavio je Evans nakon povijesnog preokreta.

Sa 198 centimetara i 100 kilograma, radi se o veoma čvrstom i velikom beku, koji jako dobro zna kako doći do koša. Jedinica možda i nije njegova prirodna pozicija, brzina mu nije najveći adut, a šut iz igre mu je na 46% i na njemu još uvijek treba raditi. Ipak, Evans jako dobro zna iskoristiti svoje adute i prevladati aktualne zapreke.

Utakmica protiv Chicaga je otvorila oči predsjedniku Geoffu Petrieu: "Znali smo da Tyreke može utjecati na igru na razne načine, ali nam je ta večer rekla malo više. Tyreke je pokazao kvalitete pravog vođe, takve kvalitete oko kojih možeš izgraditi momčad."

Prosjek koševa je rastao s 12.7 poena, preko 20.3 u studenom i 22.1 kroz dio prosinca, a rastao je i postotak šuta s 40% do najviše 47%: "Imam tek 20 godina. Moram se naviknuti na ovo. Stvarno ne želim slušati koliko sam dobar. Kada mi ljudi kažu to, ja im zahvalim i krenem dalje. Imam još puno posla prije nego postanem kao Kobe i LeBron."

Evans je trenutno statistički najbolji novak. Zajedno s Brandonom Jenningsom plijeni najviše pažnje javnosti za sada. S obzirom da prvi izbor drafta Blake Griffin zbog ozljede još nije zaigrao za svoje Clipperse, upravo su njih dvojica glavni kandidati za naslov novaka godine.

Dosadašnja igra Tyreka Evansa zasigurno obećava i Sacramento ima razloga za zadovoljstvo i optimizam.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!