Vodeni sportovi

Rudić i Burić se dogovorili?

Maja Giljanović • utorak, 05.01.2010.
Rudić i Burić se dogovorili?
Foto: Sandro Donda

Koncem listopada vaterpolo vode uzburkala je vijest da se jedan od najboljih braniča svijeta Damir Burić više neće odazivati pozivima Ratka Rudića za nastup u hrvatskoj reprezentaciji. Nova godina donosi obrat od 360 stupnjeva jer 28-godišnjak iz Pro Recca demantira da se zbog dobivanja talijanske putovnice odrekao nastupa za Hrvatsku.

"Talijansko državljanstvo dobio sam regularno kao unuk Talijana i ono za sobom ne povlači moje neigranje za hrvatsku reprezentaciju. Budući je predsjednik" (prvi čovjek Pro Recca Gabriele Volpi, op. p.) "na moj izričit zahtjev u klauzulu ugovora stavio i stavku da se i dalje mogu odazivati pozivima izbornika, prepreka za moj nastup u kapici Hrvatske nema", izjavio je Damir Burić.

Koncem listopada 28-godišnji je Puljanin, bivši igrač Pule, Primorja i Mladosti, nakon transfera (godišnje teškog 170,000 eura) u Pro Recco uzburkao vaterpolo vode uzimanjem talijanskog državljanstva zbog kojeg se nije odrekao hrvatske putovnice, ali se navodno odrekao hrvatske reprezentacije.

"Talijanski savez je usvojio pravilo koje vam, želite li igrati kao Talijan, s njihovim državljanstvom, ne dozvoljava igranje za nijednu drugu reprezentaciju. Odluka koju sam donio bila je izuzetno teška i hvala izborniku koji me poslušao i shvatio moje motive", izjavio je Burić u listopadu 2009.

Burić je od 2003. za Hrvatsku odigrao gotovo 150 utakmica, u Melbourneu je 2007. osvojio titulu svjetskog prvaka, lani je u Rimu na SP-u osvojio broncu, a vlasnik je i europskog srebra iz Kranja (2003.).

U Svjetskoj ligi Hrvatska je i bez standardnog braniča slavila protiv Makedonije u Skoplju (9:7) i u Makarskoj protiv Rusije (12:7), ali izbornik Ratko Rudić ipak se nije zadovoljio budućnošću momčadi bez Burića - razbijen je tandem Burić/Bušlje - zbog čega je, čini se, "tihom diplomacijom" bio u stalnom kontaktu s Puljaninom.

Do kolovoza i Europskog prvenstva u Zagrebu dovoljno je vremena da se utanače svi detalji oko Burićevog povratka u jato kojem je punopravno pripadao proteklih šest godina i u kojem je bio jedna od ključnih poluga svih uspjeha.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani05.01.2010. u 13:36
    lakrdija. ali zajedno smo jači.
    Bogomdani
  • domba5705.01.2010. u 13:22
    zajedno smo jači :)
    domba57
  • Gomez6905.01.2010. u 11:45
    mozda "smrde" i neki novinari koji neznaju interpretirati neke izjave. (neznam, ne okrivljujem, samo veli da moze biti i ta mogucnost)
    Gomez69
  • Obrisan korisnik05.01.2010. u 11:11
    kakve su ovo razlicite izjave samog burica. prvo ne smije, jer talijanski savez ne dozvoljava, igrat za hrvatsku, a sad da moze. nesto tu smrdi
    Obrisan korisnik