Zimski sportovi

Što može Ivica na Sljemenu?

Antonija Pavlić • utorak, 05.01.2010.
Što može Ivica na Sljemenu?
Foto: Dejan Popek

Ivica Kostelić teško će ove godine obraniti drugo mjesto na Sljemenu. Ozljede koje su ga napale na startu sezone primorale su ga i na operativni zahvat na menisku, a prvi puta će se natjecateljski spustiti niz stazu tek 6. siječnja. Uz njega iznenađenje će tražiti i Natko Zrnčić-Dim i Dalibor Šamšal, a priliku za skupljanje iskustva iskoristit će Ivan Ratkić i Danko Marinelli...

Spušten je zastor na žensku utrku Snježne kraljice, sljemenski Crveni spust ove će godine ugostiti još jedino najbolje svjetske slalomaše. Na blagdan Sveta tri kralja vozit će se noćni slalom, a u startnoj kućici nakon gotovo mjesec dana stanke naći će se i Ivica Kostelić.

Najbolji hrvatski skijaš uspješno se oporavio od operativnog zahvata na menisku, te u siječnju planira nastupiti u što više utrka kako bi se kvalitetno pripremio za Olimpijske igre u Vancouveru. S obzirom na sve okolnosti, plasman u prvih 10 sasvim bi ga zadovoljio, a uz adrenalin i mnogobrojne navijače koji će ga bodriti na Sljemenu nada se kako bi možda mogao i do iznenađenja.

U kombinezonima hrvatskih boja uz Ivicu će u srijedu nastupiti još četiri Hrvata. Dalibor Šamšal, Natko Zrnčić-Dim, Ivan Ratkić i Danko Marinelli lovit će prigodu za iznenađenje, prepuni motiva da se na svom brdu po prvi puta plasiraju u najboljih 30. Dalibor Šamšal prošle je godine iznenadio svijet i u prvoj vožnji doskijao do fenomenalnog 11. mjesta, a u konačnici smo pisali o prvoj slalomskoj utrci u kojoj su bodove osvojila dva hrvatska državljanina. Može li ponoviti taj uspjeh? Ili će ga naslijediti netko od reprezentativnih kolega?

GLAVNI FAVORITI

Reinfried Herbst (Austrija)
Austrijski slalomski specijalist slavio je u prve dvije utrke u Leviju i Alta Badiji i svakim novim izlaskom na stazu pokazuje kako je ove godine najveći kandidat za podizanje Malog kristalnog globusa. U vrhu svjetskog slaloma obitava već gotovo pet godina, a 2007. je sezonu okončao na trećem mjestu. U odličnoj je formi, do sada je u slalomu prikupio šest pobjeda i najizglednije je da će na Sljemenu postići sedmu. U jedinom nastupu u Zagrebu plasirao se na podij, iza Marija Matta i Ivica Kostelića.

Manfred Pranger (Austrija)
31-godišnji skijaš iz Tirola u Austriji poznat je po iznimnoj agresivnosti, odlučnosti i posebnosti kada se nalazi u startnoj kućici. Izrazito je nepredvidljiv - može uvjerljivo pobijediti, ali i nastupiti takoreći bez ispaljenog metka. Prošle godine se vratio u vrh nakon serije neugodnih ozljeda i osvojio ukupno četvrto mjesto. Aktualni svjetski prvak iz Val d'Iserea posjeduje izrazite sposobnosti, no na Sljemenu se tek treba dokazati - u jedinom nastupu u Zagrebu prošle godine osvojio je 16. mjesto.

Julien Lizeroux (Francuska)
Nakon teške ozljede Jean Baptiste-Grangea Julien Lizeroux prometnuo se u najvećeg francuskog kandidata za olimpijsku medalju. 31-godišnjak podjednako dobro nastupa u superkombinaciji i slalomu, a od ove sezone solidne partije pruža i na veleslalomskim stazama. Svjetski je slalomski viceprvak i na Sljemenu će zasigurno pucati na najviše pozicije. U dosadašnjim nastupima pred zagrebačkom publikom nije se posebno iskazao, osvojivši jedno osmo i jedno deveto mjesto.

FAVORITI IZ SJENE

Silvan Zurbriggen (Švicarska)
Sin slavnog Pirmana Zurbriggena pomalo se neočekivano prije sljemenske utrke nalazi na drugoj poziciji u poretku slalomaša, čemu je uvelike pridonijelo 80 osvojenih bodova u Alta Badiji. Već niz godina sezonu završava oko 20. pozicije, no čini se kako je u godini Olimpijskih igara formu doveo na vrhunac. Možemo li od njega očekivati nastavak serije ulazaka u najboljih pet?

Benjamin Raich (Austrija)
Na Bennija ne treba trošiti previše riječi. Jedan od najboljih skijaša u Svjetskome kupu i među rijetkima kojima uspijeva osvajati bodove u svim disciplinama, skijaš koji je do danas sakupio 34 pobjede u Svjetskom kupu. Tradicionalno je dobar slalomaš, u vitrinama posjeduje tri Mala globusa, no često zna ne završiti utrku pod pritiskom. Dobar nastup na Sljemenu ovoga mu je puta izrazito potrebit, ako želi na vrhu ukupnog poretka SK-a prestići Carla Janku. U prvom nastupu na Sljemenu bio je 26., no već je 6. siječnja prošle godine pokazao kako je to bio tek slab dan, osvojivši šestu poziciju.

Ivica Kostelić (Hrvatska)
Svi znamo koje su Ivičine mogućnosti, dva puta na Sljemenu je već bio drugi i publika nestrpljivo očekuje nastavak toga niza, a možda i penjanje stepenicu više. No, najbolji hrvatski skijaš počeo se na startu sezone boriti s ozljedom leđa, a kasnije je bio primoran izvršiti i operaciju koljena. Natjecateljski će se niz stazu prvi puta spustiti upravo na Sljemenu, zbog čega ga ne možemo svrstati u izrazite favorite. No, na brdu na kojem je prohodao bodrit će ga možda i 15.000 grla, a uz takvo navijanje sigurni smo da ga ponovno možemo vidjeti u najboljih deset.

AKO USPIJU SPOJITI DVIJE VOŽNJE...

Manfred Moelgg (Italija)
Manfred Moelgg odličan je slalomaš, osvajač Malog kristalnog globusa pretprošle godine, svjetski viceprvak iz Area i vlasnik dvije pobjede i 12 plasmana na pobjedničko postolje. Poznat je po tome da rijetko spoji dvije vrhunske vožnje, no kada uspije - neuhvatljiv je za ostatak konkurencije.

Marcel Hirscher (Austrija)
20-godišnji Austrijanac najuspješniji je mladi član reprezentacije, a u slalomu je do sada sakupio već dva plasmana na postolje i sedam ostvarenja u deset najboljih. Zbog velike agresivnosti i riskantnosti često odustaje, no kada dođe do cilja - bez izuzetka je veoma dobar.

Giorgio Rocca (Italija)
Giorgio Rocca skija svoju posljednju sezonu u Svjetskom kupu i želi ostaviti pečat i na ZOI u Vancouveru. Čovjek s osvojenim Malim kristalnim globusom, vlasnik 11 pobjeda i 22 plasmana na slalomski pobjednički podij još uvijek nema medalju sa svjetskog prvenstva ili olimpijskih igara i odlučan je promijeniti taj podatak u 34. godini. Solidno je otvorio sezonu, a nikada se zapravo ne može znati kada će eksplodirati. Na Sljemenu je jednom bio četvrti, jednom 17.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.01.2010. u 17:11
    Hirschera ne treba podcijeniti, ali bio bi podvig nakon 2 pobjede osvojiti jedno od prva 3 mjesta, prije svega zbog jake konkurencije.
    Obrisan korisnik
  • bbbroman05.01.2010. u 12:29
    ovo je preteška staza za hirschera i sumnjam da će jednu vožnju odvozit kako treba, a kamoli dvije
    bbbroman