Košarka

Velika večer Nicevića u prolazu Benettona

Branimir Korać • srijeda, 06.01.2010.
Velika večer Nicevića u prolazu Benettona
Foto: EPA

Nakon petog kola u skupinama Eurokupa nisu poznati svi sudionici Topa 16. Ipak, dio njih osigurao je prolaz, a među sigurnima je i Benetton koji je na krilima sjajnog Sandra Nicevića u produžetku svladao Cholet...

Skupina E: Turci ostali živi

Turk Telekom je pobjedom na domaćem terenu protiv Spartaka iz Sankt Peterburga ostavio živom nadu u prolazak u Top 16. Pobjedom 86:73 moraju u posljednjem kolu slaviti protiv Charleroija i nadati se porazu Spartaka od Bizkaije što uopće nije nemoguće. Susret je odlučen krajem druge i početkom treće četvrtine kada su Turci napravili seriju 17:1 i preuzeli kontrolu nad rezultatom. "Ostvarili smo veliku pobjedu. Odlična obrana odnijela nas je do pobjede i očajnički želimo tu pobjedu u Belgiji", rekao je trener domaćina Merih Cakiroglu.

Vezane vijesti

U sastavu Turk Telekoma Erwin Dudley ubacio je 20 poena uz deset skokova, a Lamayne Wilson dodao je 19 poena i devet skokova. Kod gostiju Milovan Raković ubacio je 25 poena uz osam skokova, a James White 15 poena. Goran Suton igrao je tek dvije minute i uhvatio jedan skok u napadu.

Bizkaia je rutinski odradila posao protiv posljednjeplasirane momčadi skupine Charleroija. Španjolci su visoko slavili 90:70 u susretu u kojem su gosti samo u početku prijetili, a kasnije je sve bilo na strani domaćina. "Teška utakmica, loše smo krenuli, u glavi nam je bilo pet uzastopnih poraza, no od pete do 30. minute igrali smo sjajno. U završnici smo prestali igrati obranu, napravili dosta pogrešaka i s tim dijelom nisam zadovoljan. Zadovoljan sam s debijem Hervellea, pokazao je zašto smo ga doveli", komentirao je domaći trener Txus Vidorreta.

Marko Banić predvodio je strijelce Bizkaije s 14 poena (6/9), po 13 poena dodali su Hervelle i Robert Conley dok je Damir Markota ubacio sedam poena (3/5) uz šest skokova. Kod Charleroija Wes Wilkinson je ubacio 23 poena uz šest skokova, a Justin Hamilton deset poena. Jure Lalić dodao je osam poena (2/3).

Skupina F: Briljantni Nicević odveo Benetton u Top 16

Crvena zvezda plasirala se u Top 16 pobjedom u Moskvi kod već eliminiranog Dinama 88:86. U neizvjesnom dvoboju Zvezda je odigrala jako dobro u završnici utakmice i to joj je donijelo pobjedu. Pobjedničke koševe ubacio je Oliver Stević, nakon toga je Bakić ukrao loptu i gosti su započeli sa slavljem. "Svega šest dana treniram ovu momčad, imamo dosta mladu ekipu i u susret smo ušli s dosta nervoze. Uz sve to ostali smo u prvoj četvrtini zbog ozljede bez Radivojevića, Videnov još nije spreman i moram biti prezadovoljan", govorio je Zvezdin stručnjak Aleksandar Trifunović.

Zvezdu su predvodili Mike Taylor s 22 poena, Nemanja Bjelica s 12 poena i 11 skokova te Stević s 11 poena i deset skokova. Kod Dinama Sergej Bikov ubacio je 17 poena, a Aleksej Šved 15.

Benetton se čudesno spašavao protiv Choleta i u produžetku upisao pobjedu 81:80 koja ih je ugurala u Top 16, a Cholet izbacila iz svih kombinacija. Prvo su tricama Motiejunasa i Neala domaćini se spasili i izborili produžetak, a onda se izvukli iz minusa šest poena i tricom Neala 17 sekundi prije kraja susreta upisali pobjedu. "Nismo igrali dobro, ali borili smo se do samog kraja. Netko će reći da smo imali sreće, ali tu sreću treba zaslužiti, u ovakvim utakmicama sve je moguće. Po drugi put smo ih svladali s poenom razlike, razumijem njihovu razočaranost", rekao je nakon susreta Davor Kus.

Kus nije briljirao igrao je 40 minuta i ostao bez poena, ali je upisao četiri asistencije i četiri ukradene lopte. Vrhunsku utakmicu odigrao je Sandro Nicević koji je ubacio 28 poena (10/15) uz pet skokova, Gary Neal ubacio je 22 poena uz šest skokova, a C.J. Wallace deset poena uz 11 skokova. Kod Choleta Sammy Mejia ubacio je 26 poena, Antywane Robinson 21 poen uz devet skokova, a Randal Falker uhvatio je 12 skokova.

Skupina G: Samo Turow miran

U skupini G situacija je posve neizvjesna. Tri momčadi uoči posljednjeg kola imaju omjer 3-2 i jedino je Turow već otpao. Gran Canaria je na svom parketu visoko porazila Panellinios 73:51, no nije uspjela dostići minus 29 iz prvog susreta ova dva protivnika. Unatoč tome, šanse za drugi krug i dalje ima, jednako kao i Panellinios. "Ovu utakmicu dobili smo obranom koja je tijekom cijelog susreta bila vrhunska. Odigrali smo sjajno u drugom poluvremenu i time smo ostvarili onaj minimalni cilj - pobijedili smo u sve tri domaće utakmice", komentirao je trener domaćina Pedro Martinez.

U pobjedničkom sastavu James Augustine ubacio je 19 poena uz devet skokova, a Will McDonald 15 poena uz šest skokova. Kod gostiju Devin Smith ubacio je 18 poena, a Roderick Blakney 15 poena uz pet ukradenih lopti.

Nancy je u svojoj dvorani očekivano lako svladao Turow 102:82 i poput Gran Canarije i Panelliniosa ostao u igri. Za prolaz dalje morat će u Grčkoj svladati Panellinios što neće biti nimalo lagan posao. "Bila je to veličanstvena utakmica s briljantnim igračima, vjerojatno najbolja ove sezone u ovoj dvorani. Sada nam preostaje izazov u Grčkoj, no dosta toga će ovisiti i o drugom susretu u našoj grupi", smatra trener Nancyja Jean-Luc Monschau.

U njegovom sastavu Ricardo Greer ubacio je 22 poena uz osam skokova, a Jeff Greer dodao je 20 poena uz sedam skokova. Kod Turowa Michael Wright ubacio je 22 poena, a T.J. Thompson 15 poena uz osam asistencija.

Skupina H: Veliki korak Čeha

CEZ Nymburk napravio je veliki korak prema prolasku skupine. U svojoj dvorani pregazio je Biellu 84:60 i s pobjedom u posljednjem kolu kod slabog Ventspilsa osigurat će prolazak dalje. "Igrali smo protiv dobre momčadi i bili smo bolji. Teška utakmica za nas, u prvenstvu smo izgubili dvije utakmice u nizu, nismo mogli računati niti na Hanavana, ali s dobrim pristupom napravili smo pravi posao", rekao je trener domaćina Muli Katzurin.

Nymburk su predvodili Arthur Lee s 20 poena i Ron Lewis sa 16 poena. U gostujućem sastavu jedini je zadovoljio Joe Smith s 20 poena.

Još jedna katastrofalna večer je iza Ventspilsa. Novi težak poraz stigao je na gostovanju kod Brose Basketsa koji je slavio čak 100:51. Brose je ovom pobjedom ostao u igri za prolaz dalje, no iako ima trenutno najbolji omjer u skupini, nije osigurao prolaz. "Nakon subotnjeg prvenstvenog poraza, bili smo jako razočarani i željeli smo se pod svaku cijenu iskupiti. Igrali smo sjajno na obje strane terena svih 40 minuta iako smo vodili s više od 30 poena razlike", zadovoljan je bio stručnjak Brosea Chris Fleming.

Beckham Wyrick predvodio je Brose sa 16 poena, a Tibor Pleiss dodao je 15 poena i pet skokova. Kod gostiju Dairis Bertans ubacio je 21 poen.

Eurokup, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Türk Telekom BK86:73Zenit St. Peterburg
Dominion Bilbao Basket90:70Proximus Spirou
1Dominion Bilbao Basket 60+78
2Türk Telekom BK 33+27
3Zenit St. Peterburg 33-6
4Proximus Spirou 06-99

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!