Košarka

"Ovo nije presudna utakmica"

Ivor Krapac • subota, 09.01.2010.
"Ovo nije presudna utakmica"
Foto: Kristijan Komarica

Prije nego će se sva pozornost usmjeriti na Asvel i priliku za prolazak u drugi krug Eurolige, košarkaši Cibone u nedjelju će pred sobom imati još jedan važan zadatak. U Draženov dom dolazi beogradski Partizan, rasterećen euroligaških briga s obzirom da je proboj u Top 16 osigurao sredinom tjedna, a iako utakmica ima veliku važnost u borbi za prvo mjesto uoči regionalnog Final Foura, Velimir Perasović spušta loptu na zemlju...

Novi ogled momčadi koje su se prošle sezone na završnom turniru u Beogradu srele u finalu ovog natjecanja na rasporedu je u nedjelju u 16:15 sati, mogao bi odrediti puno toga, ali Velimir Perasović upozorava da je prerano govoriti o konačnom raspletu - kako god završilo u Draženovom domu.

"Od Bagarića očekujemo puno više"

Dalibor Bagarić, koji je puno izgubio pauzirajući zbog ozljede, imao je i loših i dobrih trenutaka protiv Žalgirisa u Litvi, a uoči najvažnijeg dijela sezone, Perasović se nada da će se najiskusniji centar Cibosa riješiti uspona i padova.

Vezane vijesti

"Ulazak u utakmicu u Kaunasu bio mu je jako loš, završnicu je odigrao dobro, svaki igrač koji nam može pomoći je dobrodošao. Od njega očekujemo puno više nego što je davao do sada, vidjet ćemo hoće li imati kontinuitet."

"Ova utakmica nama nije ni u čemu presudna, ostalo je jako puno do kraja NLB lige, bez obzira na poraz ili pobjedu ima dovoljno vremena da se sve popravi ili pokvari. Utakmica jest važna zbog psihološkog i rezultatskog naboja, ali i svaka sljedeća utakmica bit će izuzetno važna, pobjeda nad Partizanom neće ništa značiti ako izgubimo od FMP-a ili Heliosa".

"Igramo protiv momčadi koja je ponovno došla u stanje da je favorit u našoj ligi, u ovom trenutku igraju najkonstantnije i u Euroligi i u ovom natjecanju. To nikako nije iznenađenje, oni svake godine promijene momčad, ali ne toliko drastično, zadrže većinu igrača, a one koje su izgubili nadoknade s kvalitetnim zamjenama", nastavio je trener Cibosa, ističući dvojicu Amerikanaca, Boa McCalebba i Lawrencea Robertsa, te Aleksa Marića i Dušana Kecmana kao glavna pojačanja uoči i početkom sezone.

"Uz prepoznatljiv Vujoševićev rad koji već godinama daje rezultate, to je dobitna formula, protiv njih moraš igrati jako dobro, koncentrirano i čvrsto da bi ostvario pobjedu", dodao je Peras, koji ne vidi osobito olakšanje u činjenici da će Partizan biti bez ozlijeđenog Marića: "Ne mogu reći da im to nije hendikep, ali imaju Vraneša, mogu staviti Robertsa i Veselog da igraju na visokim pozicijama, to će nadoknaditi bez problema."

Ni Cibona nije bez poteškoća. Jamont Gordon se vratio u Zagreb, što je dobra vijest, no nakon što je u SAD-u trenirao samo individualno, prvi pravi trening sa suigračima imat će tek u subotu poslijepodne. Vedrana Vukušića, pak, zbog ozljede leđa neće biti ni protiv Partizana.

"Snaga im je u čvrstoj obrani"

Posebno važan adut momčadi Duška Vujoševića je obrana koju je Peras opisao kao više čvrstu nego agresivnu: "Uglavnom igraju obranu na pola terena, imaju snagu, visinu i atletizam, no neće pritiskati po cijelom terenu i pokušati prisiliti protivnika da griješi. No, ne rade pogreške u obrani, ne ispadaju iz igre, ne dozvoljavaju laki šut, protiv njih je teško napadati jer su atletski jaki."

"U Euroligi igraju ravnopravno s velikim momčadima upravo zbog toga, atletizma i takvog načina igre. Troše se na pola terena i to rade jako dobro, sporost visokih igrača nadoknađuju na drugi način, dobrim taktičkim postavkama i kolektivnom obranom - u igri 'pet na pet' im je teško dati koš."

Kakav će u nedjelju biti Gordon zasad je teško prognozirati. "Fizički izgleda dobro, no dva tjedna nije trenirao 'pet na pet' i vidjet ćemo kakve će to posljedice ostaviti na njega", kazao je Peras o američkom organizatoru igre: "Jučer i jutros smo uglavnom radili na ponavljanju akcija da vidimo je li ih zaboravio, ali tu je dobro, nije zaboravio."

S onime što ima, Cibonin trener nadat će se reprizi ishoda susreta s Partizanom s početka sezone, iz drugog kola, kada je u Pioniru završilo sa 64:51 za Vukove. Ipak, u odnosu na taj ogled promijenilo se dosta, ne samo zbog toga što Duško Vujošević sada ima na raspolaganju i McCalebba i Robertsa, već i zbog, istaknuo je Peras, puno bolje forme Aleksandra Rašića i Dušana Kecmana nego u ranoj fazi sezone.

Partizan je sada bolji, ustvrdio je Peras, ali bolja je i njegova momčad: "Mislim da igramo bolju košarku nego što smo igrali tada. Hendikep nam je što nemamo kontinuitet zbog situacije s Gordonom i ozljede Vukušića, no igramo na domaćem terenu, taj hendikep bismo trebali nadoknaditi s prednošću našeg parketa."

Prođe li sve po željama, euroligaška odluka u četvrtak protiv Asvela dočekat će se u dobrom raspoloženju.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!