Nogomet

Video: Čudesan povratak Malija!

Branimir Korać • nedjelja, 10.01.2010.
Video: Čudesan povratak Malija!
Foto: EPA

Prvi susret na afričkom kontinentalnom prvenstvu, Kupu nacija, odigrali su domaćin Angola i Mali. Angola je imala sve u svojim rukama, vodila je čak s 4:0, a u zadnjih sedam minuta Mali je napravio pravo čudo i s tri pogotka u tom razdoblju stigao do poravnanja 4:4...

Infarktna utakmica odigrana je na otvaranju Kupa nacija. Angola je kao domaćin otvarala natjecanje protiv Malija i činilo se kako će reprezentacija s nekoliko vrlo cijenjenih igrača doživjeti pravo poniženje. Domaćin je vodio 4:0 sve do 78. minute, u 87. je bilo još 4:1, a onda u završnici slijedi niz pogrešaka u obrani Angole i nemilosrdno kažnjavanje istih za čudesnih 4:4.

Prvih pola sata bili su prava uspavanka. Nijedna reprezentacija nije stvorila niti polupriliku, puno se griješilo, a onda u 33. minuti prvi bljesak domaćina. U dobroj poziciji našao se Djalma, pucao je glavom u bliži kut, ali Sidibe brani.

Tri minute kasnije Angola dolazi do vodstva. Nakon ubačaja iz prekida u peterac Malija, zaboravljen ostaje Flavio koji s lakoćom glavom šalje loptu u mrežu. Vodeći pogodak dao je krila Angoli i u 41. minuti domaćin postiže i drugi pogodak. S druge strane ubacuje Mabina, Flavio ponovno izmiče pažnji obrane Malija i glavom još jednom trese mrežu Sidibea.

U drugo poluvrijeme Mali ulazi angažiranije i u 49. minuti u stopostotnoj prilici nalazi se Mahamadou Diarra, no Carlos mu ulazi u udarac i brani ovaj pokušaj. Pleo je Mali mrežu oko domaćeg šesnaesterca, ali nije uspijevao ozbiljno zaprijetiti dok se Angola koncentrirala na kontranapade.

Jedan od njih uspio je u 65. minuti kada Gilberto ulazi u 16 metara, a Bagayoko ga nepotrebno ruši i Angola dobiva jedanaesterac. Siguran izvođač bio je sam Gilberto.

Nevjerojatan povratak Malija

Osam minuta kasnije još jedan jedanaesterac. Ovaj put krivac je bio Seydou Keita koji je s leđa ometao Flavija, ovaj malo prelako pao, ali dovoljno za bijelu točku. Gilberto je zadaću izvođača prepustio Manuchu koji zabija za 4:0.

Tada se činilo kako je sve gotovo i kako Mali nema nikakve šanse. Mala nada se ipak pojavila u 78. minuti kada nakon kornera Carlosu lopta prolazi kroz ruke i nakon velike gužve u petercu Keita s metra gura loptu u mrežu za smanjenje na 4:1.

Niti kad je Mali stigao do drugog pogotka, nije se činilo kako će uspjeti stići do boda. Igrala se 87. minuta i ostalo je malo vremena kada je Frederic Kanoute krasnim udarcem glavom na asistenciju Tamboure smanjio na 4:2.

No igrači Malija nisu se predavali. Nisu niti bezglavo srljali, pametno su kreirali akcije i uz veliku pomoć domaće obrane napravili čudo. U 93. minuti Keita je ostao zaboravljen na drugoj vratnici i zakucao je loptu za 4:3, a u posljednjoj minuti sudačke nadoknade Carlos slabo reagira na udarac Tamboure, lopta dolazi do usamljenog Yatabarea koji postavlja konačnih 4:4.

Ovaj povratak zasigurno će puno značiti Maliju po pitanju samopouzdanja dok će se domaćin Kupa nacija naći pred velikim psihološkim problemom nakon što su početničkim pogreškama Maliju omogućili čudo.

Kup nacija, Angola, Estádio Cidade Universitária:
Angola - Mali 4:4 (Flavio 36', 42', Gilberto 67'-11m, Manucho 74'-11m/Keita 79', 90', Kanoute 88', Yatabare 90').

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.01.2010. u 08:58
    penali za angolu su smiješni
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani10.01.2010. u 23:23
    enti miša, ja san gledao do 4:1, ne mogu vjerovati!!!!!!!!!!!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik10.01.2010. u 22:59
    Ovo je Afrika, ogromna zelja i jos ogromniji nedostatak koncentracije i takticke zrelosti. Taktika je osnova vrhunskog nogometa, a ne snaga, sila i atletizam (to ostavimo za ragbi).
    Obrisan korisnik
  • ALGHAZANTH10.01.2010. u 22:41
    Nevjerojatna utakmica, ovakav povratak se dogodi jednom u 30 godina. Čestitke Maliju ali i pokude Angoli za ogromni pad koncentracije.
    ALGHAZANTH